Consumul de alcool in exces in randul tinerilor este alarmant atat in tara noastra cat si in alte tari ale Europei. Acest fenomen social creste riscul de accidente de trafic rutier in randul oamenilor si mai ales a celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Obiceiul de a bea alcool in timpul mesei sau de a te imbata o data pe saptamana a devenit prezent mai ales la tineri.
Unii consumatori opteaza pentru mai multe tipuri de alcool si anume: bere, vin, vodka, etc. In fiecare an sunt mii de decese provocate de consumul de alcool din care majoritatea in randul barbatilor si mai putin al femeilor. In general oamenii care consuma alcool ajung sa faca ciroza hepatica sau sufera de accidente de trafic rutier.
Alcoolul este considerat o substanta toxica care provoaca o intoxicatie ce apare la scurt timp dupa ce s-a baut o cantitate suficienta din aceasta bautura si tine pana in momentul in care el este eliminat din organism. In timpul acestei intoxicatii senzatia este de bucurie exagerata, de emotie, incetinirea controlului sentimentelor, imposibilitatea de a te misca in mod normal si de a-ti mentine perfect echilibrul.
Cand intoxicatiile sunt mai grave pot sa apara stari de greata si varsaturi si imposibilitatea de mentinere a echilibrului si de a merge. La cei care consuma alcool in mod constant in cantitati mari deci care fac abuz o perioada indelungata de timp pot sa se dezvolte anumite afectiuni si boli cum sunt de exemplu: gastrita, anorexia si ciroza hepatica.
Consumul de alcool in mod frecvent afecteaza negativ organele interne, poate duce la cresterea tensiunii arteriale, la boli de inima, cresterea aritmiei cardiace, dezvoltarea ulcerului, hepatitei, cancerului de stomac, cancerului de ficat si cirozei hepatice.
Multi oameni sufera de tulburari neurologice, au pierderi de memorie, reflexele incetinite, isi pierd din coordonarea psihomotorie, au tulburari de judecata. Un lucru deosebit de grav este faptul ca alcoolul consumat in exces timp indelungat produce atrofierea creierului si deteriorarea abilitatilor cognitive.
In ceea ce priveste problemele pe care le creeaza cei care beau frecvent alcool in familiile lor, trebuie sa spunem ca acestea sunt foarte grave. Astfel de persoane au stari de irascibilitate, de amaraciune si de vina deoarece observa ca sunt acuzati de familie pentru consumul de alcool. In multe cazuri apare violenta in familie, sau in orice caz traiul in familie devine de nesuportat mai ales din cauza violentei verbale.
De asemenea astfel de oameni nu sunt doar irascibili, au si momente in care isi pierd controlul. Sufera de oboseala, au dificultati de concentrare si reflexele lor sunt atenuate in timp. Cu siguranta astfel de stari pot avea consecinte grave si anume pot duce la vatamari sau accidente de trafic rutier de care spuneam la inceput.
Multe bauturi alcoolice sunt pe baza de etanol sau alcool etilic, acest lucru se poate verifica pe eticheta produsului. Aceasta subtanta incolora consumata in exces afecteaza organismul deoarece este toxica. Ea are puteri psihoactive, provoaca dependenta psihica si fizica, afecteaza sistemul nervos in mod negativ, are consecinte nefaste in viata familiala, sociala si individuala.