Vitamina C te scapa de multe boli cronice, de aceea beneficiile sale pentru organism nu trebuie subestimate. Importanta sa pentru sanatate este foarte mare, ea normalizeaza functiile metabolice in organism (contine tiroxina ce regleaza metabolismul bazal) si deci trebuie sa faca parte din dieta.
Vitamina C sau acidul ascorbic are un rol important in cresterea imunitatii si combaterea cancerului. Cercetatorii considera ca acidul ascorbic distruge substantele cancerigene, elimina din organism metalele grele, mercurul, dar si nicotina sau alte tipuri de droguri care sunt daunatoare sanatatii.
De asemenea stimuleaza productia de interferon, proteina realizata de celule ce are actiune antivirala si rol in tratamentul unor boli grave: infectioase sau cancerigene. In cazuri de chimioterapie, vitamina C are efect calmant, creste pofta de mancare si imbunatateste starea de sanatate. Este recomandata pacientilor care fac chimioterapie sau radioterapie, sau care sunt in stare de convalescenta.
Vitamina C stimuleaza leucocitele si deci are rol benefic asupra celulelor albe ale sangelui si in cresterea imunitatii. De asemenea descompune colesterolul din ficat si scade nivelul de colesterol rau din sange. In acest fel previne bolile de inima, ale sistemului vascular si alte afectiuni grave care pun viata in pericol (scleroza cerebrala, angina pectorala, hipertensiunea arteriala).
Proprietatile biochimice ale acestei vitamine sunt vitale pentru corp, deoarece ajuta la detoxifierea acestuia, astfel sunt eliminate numeroase elemente toxice organice si anorganice, metale grele, aditivi alimentari, dar si compusi daunatori din medicamente sau din mediul inconjurator care ajung in organism.
Vitamina C stimuleaza biosinteza colagenului (parte a tesutului conjunctiv) si deci ajuta in formarea vaselor de sange, a muschilor si oaselor. Este un factor al formarii dintilor, mai ales daca este completata de calciu, vitamina P si D. Este necesara sanatatii ochilor si pielii, scade tensiunea intraoculara si este parte a lichidului lacrimal.
La fel ca si alte vitamine (A si E), vitamina C are proprietati antioxidante, care o fac sa devina vitala pentru organism. Dupa cum se stie radicalii liberi sunt particule care afecteaza negativ structurile celulare si deci duc la imbatranirea corpului. Pentru combaterea lor se foloseste vitamina C, care are capacitatea de a fi absorbita rapid de celule si astfel de a-si exercita efectul sau antioxidant.
Vitamina C stimuleaza cartinina care produce energie din acizi grasi la nivel celular, creste imunitatea, combate oboseala si ajuta in recuperarea organismului dupa efort. De asemenea imbunatateste activitatea suprarenalelor, deoarece stimuleaza producerea de hormoni la nivelul acestor glande.
Avand in vedere toate aceste beneficii pentru organism, medicii recomanda aceasta vitamina in dieta. Ea se gaseste in special in fructe si legume ca de exemplu: lamai, macese, patrunjel, coacaze, spanac, sfecla rosie, varza, ardei, hrean, loboda, citrice, marar, zmeura, afine, fragi, mure, rosii, catina, ceapa, sparanghel, macris, nalba, urzici, etc.
Vitamina C este recomandata in cazuri de: afectiuni respiratorii, stari de oboseala si anxietate, sensibilitate la infectii, raceala, pneumonie, oboseala cronica, slabiciune, lipsa de energie, afectiuni reumatice, boli maligne, alergii, probleme circulatorii, colesterol marit, bronsita cronica, astm, mahmureala, etc.
Acidul ascorbic mareste rezistenta organismului la infectii, grabeste vindecarea ranilor, are rol in formarea anticorpilor si deci in consolidarea sistemului imunitar. Aceasta vitamina are efect bun si asupra psihicului, deoarece stimuleaza glanda hipofizara care are rol asupra glandei tiroide, cresterii corpului, mintii si a sexualitatii. Combate insomnia, relaxeaza si ofera o stare de bine deoarece ajuta la sinteza serotoninei.