Tromboza este o boală care apare acut sau în formă cronică, total sau parțial, la principalele ramificații venoase. Trombozele acute totale bilaterale sunt însoțite de infarcte renale asemănătoare cu cele întâlnite la trombozele arteriale ce evoluează cu insuficiență renală acută și ele generează suferințe de tip sindrom nefrotic.
Tromboza venelor renale apare în: traumatisme lombare, septicemie, flebite, intervenții chirurgicale, insuficiență cardiacă, compresie venoasă renală, deashidratări, creșterea presiunii în venele renale. Trombozele arteriale apar pe fond ateromatos sau uneori pot duce la stenoza mitrală, infarct miocardic sau endocardită bacteriană subacută.
În tromboza venelor renale apare sindromul de hipercoagulabilitate, prin scăderea concentrației serice de antitrombină și care se elimină mult prin urină datorită creșterii permeabilității membranei glomerulare în urma stazei venoase.
Principalele simptome ale bolii sunt: dureri lombare, hematurie, apariția edemelor, inflamarea venelor la nivelul peretelui abdominal. Tratamentul constă în administrarea anticoagulantelor. Boala duce la declinul funcției renale, se impune când este cazul chiar intervenția chirurgicală pentru a restabili fluxul circulator.