Sunătoarea este un andipresiv natural, planta trebuie folosită atunci când suferința duce la disperare și depresie, când apare dorința de a scăpa de agresiunile subtile emoționale. Sunătoarea este numită planta sufletului și asta pe bună dreptate deoarece are acțiune antidepresivă, de vindecare a sufletului rănit sau îndurerat, de susținere a celor care au stări de tristețe accentuată.
Uleiul de sunătoare se obține din florile plantei Hypericum perforatum. Florile trebuie culese în lunile de vară, când sunt complet deschise, se taie mărunt, se introduc într-un borcan, se adaugă ulei de măsline peste ele, apoi se închide ermetic. Preparatul se ține la macerat 3-6 săptămâni la soare, până ce uleiul devine roșcat, apoi se filtrează și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă. Poate fi utilizat timp de 2 ani, apoi își pierde din proprietăți.
Uleiul are un colorit roșcat și miros caracteristic de flori de Hypericum perforatum.
Culoarea închisă se datorează unui component activ numit hipericină care apare în petale florilor de sunătoare. Acest pigment este unul din cele mai puternice substanțe biologic active care se cunosc. Uleiul de sunătoare are efect de combatere a cancerului datorită hipericinei care inhibă multiplicarea celulelor canceroase în organism.
Sunătoarea este un elixir pentru suflet, iar uleiul din florile acestei plante este un medicament natural pentru stările depresive. Efectul său calmant și vindecător este cunoscut de foarte multi ani, acest preparat fiind utilizat în medicina populară. Uleiul ajută în tratamentul nevralgiilor, entorselor, contuziilor, artritei, gutei, reumatismului, rănilor, arsurilor, iritațiilor pielii, durerilor musculare, etc.
Proprietățile acestui ulei se datorează elementelor active care se găsesc în compoziția plantei și anume: alcali, steroli, substanțe flavonoide, hipericină, acid cinamic, acid cafeic, acid clorogenic, vitamina C și E, tanin, substanțe carotenoide, antachinone, colină, minerale, substanțe xantone și altele.
Uleiul de sunătoare este un bun remediu în tratamentul unor boli și afecțiuni: tulburări pigmentare, vitiligo, afecțiuni ale pielii, erupții cutanate, răni, eczeme, arsuri, echimoze, vânătăi, bășici, hematoame, cicatrice, iritații. Acest preparat naturist regenerează pielea, are efect astringent prin conținutul semnificativ de tanin. Se aplică direct pe piele, se masează ușor zona, are efect cicatrizant.
Are proprietăți antiinflamatoare, vindecătoare și astringente, poate fi folosit la masarea gingiilor (fără a înghiți), pentru tratamentul afecțiunilor de la nivelul acestora, cum sunt de exemplu inflamațiile.
Persoanele care au bila leneșă, dureri de cap sau pietre la vezica biliară, pot face un tratament cu acest ulei vegetal. Se ia câte o lingură de ulei de sunătoare pe stomacul gol, în fiecare dimineață, cu 20-30 de minute înainte de micul dejun.
Uleiul de sunătoare este bun pentru păr, combate mătreața, îmbunătățește aspectul părului uscat și degradat. De asemenea, dacă este folosit sub formă de mască cosmetică pentru păr are efect de regenerare a acestuia, de combatere a căderii firelor de păr, de întărire a rădăcinii acestora.
Proprietățile calmante ale uleiului de sunătoare sunt extraordinare. Acest preparat elimină stresul, depresia, tensiunea nervoasă, stările de anxietate, de tristețe, oferă o stare interioară bună, de calm și liniște.