Cercetătorii au concluzionat că vitamina C se gasește in cantitate mare în coaja de lămâie, de aceea oamenii care nu consumă decât pulpa acestor fructe fac o mare greșeală. Vitamina C apare în zeama de lămâie, dar mai ales în coaja fructului și are un rol important în menținerea sănătății.
Studiile de laborator au demonstrat că vitamina C este un factor de protecție a organismului împotriva dezvoltării tumorilor cancerigene. Are efect antiinflamatoriu și previne mai ales declanșarea cancerului de esofag.
Cei care consumă cu plăcere acest fruct nu trebuie să elimine coaja și să servească doar pulpa acestuia. Nici nu bănuiți probabil cât de sănătoasă este coaja de lămâie, câte elemente active, utile sănătății conține aceasta. Cu siguranță faceți o greșeală dacă inainte de a consuma lămâia o curățați de coajă.
Proprietățile coajei de lămâie sunt extraordinare mai ales datorită faptului că este bogată în vitamina C. Acestă vitamină întărește sistemul imunitar al organismului. Are rol în realizarea metabolismului celular, stimulează formarea hormonilor de către glandele suprarenale, crește rezistența pereților vaselor de sânge, reglează pH-ul, inhibă dezvoltarea tumorilor cancerigene maligne, are rol antioxidant, combate atacul radicalilor liberi, previne procesul de îmbătrânire prematură a organismului, protejează celulele și țesuturile de substanțele toxice, contribuind la eliminarea acestor elemente nocive din organism.
Vitamina C realizează echilibrul psihic, accelerează vindecarea rănilor, normalizează procesele de circulație din organism, activează fagocitele, stimulează formarea anticorpilor, ajută la fixarea fierului din alimente în organism, participă la metabolismul colesterolului, contribuie la procesul de reînnoire a sângelui, este necesară sănătății ochilor, pielii și întregului corp.
De asemenea coaja de lămâie are ulei esențial foarte valoros din punct de vedere al beneficiilor pe care le aduce organismului. Acesta este un bun remediu contra migrenelor, durerilor de cap. Este recomandat să se aplice coajă de lămâie pe piele, în zona tâmplelor, sau pe frunte, și astfel durerea se ameliorează în doar câteva minute.
Aroma deosebită are un efect bun asupra psihicului, oferă o stare de bine. Mai mult decât atât, uleiurile esențiale din coaja de lămâie sunt distrugătoare de bacterii, deci ajută în combaterea infecțiilor provocate de acestea. Dacă se bea o cană de apă și se mănâncă 2-3 felii de lămâie cu tot cu coajă dimineața se imbunătățește activitatea metabolismului.
Femeile care vor să aibă un ten mai luminos, pot folosi coaja de lămâie în tratamente pentru față, în loțiuni de albire sau măști faciale. Dacă se rade pe răzătoare, coaja parfumează aerul, are efect dezinfectant și de curățare a acestuia, poate fi folosită și pentru aromaterapie. Pusă la uscat și apoi într-un săculeț de pânză poate fi folosită la parfumarea lenjeriei sau a hainelor din dulap.
Coaja de lămâie are vitamina C dar și A, B și P. Conține fibre și calciu. Este recomandată în tratamentul afecțiunilor sistemului respirator, deoarece ajută în combaterea inflamațiilor gâtului dar și la distrugerea bacteriilor care au determinat anumite infecții. De asemenea, coaja de lămâie este folosită și pentru tratamentul afecțiunilor vezicii urinare, problemelor digestive sau gastrointestinale. Efectul ei benefic pentru sănătate este extraordinar, având în vedere proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii pe care le are datorită elementelor din compoziția ei.
Poate fi utilizată drept condiment foarte bun la deserturi, salate, preparate din carne sau pește. Merge bine la orice fel de carne, fie de pasăre, pește, etc. Oferă o aromă plăcută și la garnituri, la supe, produse de patiserie și altele.