Uleiul de armurariu, produs alimentar și medicinal valoros pentru sănătate

0
197
Uleiul de armurariu, produs alimentar și medicinal valoros pentru sănătate

Uleiul de armurariu are numeroase proprietăți medicinale. Este realizat prin presarea la rece a semințelor de armurariu și are multe utilizări în medicina populară. Principala sa calitate este conținutul de silimarină, o componentă cu efect hepatoprotector. Medicii consideră silimarina un adevărat medicament cu rol în protejarea și menținerea sănătății ficatului.

Substanțele bioflavonoide din extractul din semințele plantei Silybum marianum sunt numite silimarină și au un efect antioxidant puternic asupra organismului, ajută la refacerea celulelor hepatice, la îmbunătățirea proceselor metabolice din ficat și în plus suprimă dezvoltarea proceselor inflamatorii de la nivelul acestui organ și a tractului biliar.

De asemenea, silimarina protejează membranele celulare de la nivelul ficatului, ajută la refacerea hepatocitelor ce sunt distruse de substanțele toxice și alcool, crește secreția biliară și intensifică fenomenul de detoxifiere a ficatului (important pentru neutralizarea și eliminarea substanțelor nocive din organism). În medicina populară, acest ulei vegetal este folosit în tratamentul unor afecțiuni și boli grave ca de exemplu: dischinezie biliară, hepatită, ciroză, leziuni hepatice, litiază biliară, boli de ficat gras.

Uleiul de armurariu conține vitamine (E, D, B, K), carotenoide, magneziu, potasiu, calciu, seleniu, fier, zinc, vanadiu, aluminiu, crom, bor, mangan, substanțe flavonoide, silimarină, amine biogene, clorofilă, acizi grași polinesaturați și altele. Dintre acizii grași fac parte Omega-6, Omega-9, care sunt foarte importanți pentru menținerea echilibrului hormonal și a metabolismului lipidic.

De asemenea, uleiul de armurariu are o cantitate semnificativă de acizi: palmitic, arahidic și stearic. Astfel de acizi grași sporesc imunitatea organismului, elimină substanțele nocive din corp, au efect benefic asupra pielii, mențin sănătatea sistemului cardiovascular, digestiv, endocrin și reproducător.

Clorofila are proprietăți antiinflamatorii, antibacterine de aceea are efect bun în vindecarea rănilor, regenerarea stratului epitelial al pielii, în prevenirea formării pietrelor la nivelul organelor sistemului urinar. Vitamina A și E sunt antioxidanți naturali puternici cu acțiune benefică asupra sistemului reproducător și a celui cardiovascular.

Astfel de antioxidanți ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii prin combaterea atacului nociv al radicalilor liberi, îmbunătățesc acuitatea vizuală, aspectul pielii, previn cancerul și bolile infecțioase. În medicina populară, acest produs natural este folosit în tratamentul arsurilor termice, rănilor, erupțiilor cutanate, eczemelor, acneei, psoriazisului, hiperkeratozei și ulcerelor venoase.

Datorită acidului oleic, lanoleic, clorofilei, magneziului, zincului, manganului, substanțelor flavonoide și vitaminelor A și E, uleiul de armurariu este un bun remediu în tratamentul bolilor intestinale, leziunilor ulcerative duodenale și gastrice, gastroenteritei, colitei, gastritei, enterocolitei și constipației.

Uleiul de armurariu

Substanțele minerale – mangan, zinc, seleniu, magneziu – sunt importante pentru sinteza insulinei de către pancreas și în normalizarea nivelului de glucoză din sânge. Alături de acestea, alte substanțe active (cum sunt vitamina E, acizii grași Omega-6 și Omega-9) ajută la buna funcționare a sistemului de reproducere și dezvoltare embrionară. Datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatorii, uleiul de armurariu este folosit în cazuri de vaginită, afecțiuni de col uterin, boli inflamatorii de la nivelul organelor genitale.

Citește și:  De ce sunt importante vitaminele vara?

Uleiul de armurariu ajută și la buna funcționare a rinichilor deoarece are vitamina K ce reduce coagularea sângelui și este numită și vitamina antihemoragică. De asemenea are vitamina D ce contribuie la asimilarea calciului și fosforului în organism, menține sănătatea vaselor de sănge, a glandei tiroide și a inimii. Grupul de vitamine B din uleiul de armurariu este necesar sănătății. Îmbunătățește activitatea sistemului nervos, muscular, endocrin, cardiovascular și digestiv.

Uleiul de armurariu este bun pentru sănătatea sistemului cardiovascular, îmbunătățește funcționarea inimii, a vaselor de sânge, scade tensiunea arterială, susține coagularea normală a sângelui, crește elsticitatea și rezistența vaselor de sânge, reduce nivelul de colesterol și astfel previne formarea plăcilor ateroslerotice și blocarea vaselor sanguine.

Având în vedere toate aceste proprietăți se înțelege de ce acest ulei este folosit în medicina populară în tratamentul arterosclerozei, varicelor, bolilor coronariene și hipertensiunii arteriale. Acest ulei natural previne atacul de cord și accidentul vascular cerebral, de aceea este indicat persoanelor care sunt predispuse la astfel de boli grave.

Medicii recomandă uleiul de armurariu si în tratamentul unor afecțiuni ale gâtului, nasului, gurii și urechii. Ajută la vindecarea rănilor postoperatorii de la nivelul cavității bucale, gingivitei, parodontitei, stomatitei, este eficient și în cazuri de boli ale gâtului cum sunt: amigdalitele, faringita și altele.

Cei care sunt în perioada de convalescență după anumite boli grave sau intervenții chirurgicale pot folosi ulei de armurariu deoarece are efect de reabilitare și vindecare, de consolidare a sistemului imunitar al organismului și prevenire a cancerului. Efectul detoxifiant al acestui ulei este extraordinar, ajută la eliminarea toxinelor, sarurilor de metale grele din organism, la inhibarea sintezei acetaldehidei (produs toxic format prin consumul de alcool).

Uleiul de armurariu previne și tratează anemia datorită aportului de vitamine și minerale, vindecă bolile alergice pentru că are proprietăți antihistaminice, previne bolile de ochi, este un adjuvant în tratamentul uretritei, prostatitei, afecțiunilor de rinichi și vezică urinară, adenomului de prostată la bărbați.

Poate fi utilizat cu succes în cosmetică, în diferite preparate din acest domeniu, în balsamuri, măști faciale, uleiuri de masaj, soluții pentru creșterea rezistenței unghiilor, creme și loțiuni pentru îngrijirea pielii mainilor și picioarelor.

Uleiul de armurariu este folosit în gastronomie, la asezonarea salatelor, cerealelor, sosurilor și în general pentru realizarea preparatelor culinare pe bază de carne. Efectul său pentru organism este foarte bun deoarece previne numerose boli, menține sănătatea ficatului și crește imunitatea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.