Știați că aspartamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul? Acesta este motivul pentru care trebuie utilizat în cantitate foarte mică la îndulcirea alimentelor. Se poate cumpăra din supermarketuri și este folosit mai ales de persoanele care țin diete alimentare.
În urma digestiei, din aspartam se obțin trei elemente: metanol (sau acid metilic), acid aspartic și aminoacizi fenilalanina. Deși a fost introdus în alimentație și reconfirmat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în anul 2012, acest substituit al zahărului a devenit obiect de controverse.
Metanolul din aspartam poate crea daune lente la cei care il consumă, pe termen lung poate produce probleme de sănătate grave și chiar ireversibile. Metanolul se formează atunci când un aliment ce conține aspartam este încălzit la 30 de grade Celsius.
În interiorul corpului din metanol se formează formaldehida și acidul formic, care sunt toxice în cantitate mare. În mod normal doza zilnică de metanol este de 7,8 mg însă dacă o persoană servește o băutură răcoritoare ce are 56 mg metanol și eventual mai consumă și alte asemenea produse cu aspartam poate ajunge la o doză foarte mare de 250 mg metanol zilnic.
În concluzie, metanolul în exces duce la otrăvirea organismului, efectele sale toxice vor apărea în timp și sunt mai grave decât ne-am aștepta. Dintre reacțiile adverse pe care le poate da asparamul fac parte: durerile de cap, durerile abdominale, reacții astmatice, senzație de arsuri la ochi, confuzie, durere în piept, greață, diaree, amețeală, depresie, oboseală, urticarie, palpitații, insomnie, sensibilitate la infecții, căderea părului, roșeața feții, slăbirea auzului, sete excesivă, tuse, usturimi la urinat, dificultăți de respirație, hiperglicemie, anxietate, palpitații, lipsa de concentrare, hipertensiune arterială.
Multe din reacțiile fiziologice care pot fi cauzate de aspartam pot duce la convulsii și chiar la moarte. De asemenea, aspartamul poate agrava simptomele unor boli ca de exemplu: artrita, lupus, boala Lyme, epilepsie, boala Parkinson, scleroza multiplă, diabet, boala Alzheimer, sindromul oboselii cronice, atacuri de panică, probleme de concentrare, depresie, malformații congenitale.
Acidul aspartic este un aminoacid la fel de toxic ca glutamatul și este un produs chimic ce excită creierul. Dacă este consumat în exces, el va produce probleme la nivelul creierului deoarece este absorbit în sânge, crește rapid concentrația plasmatică și ajunge la nivelul creierului unde poate distruge neuronii sau așa numitele celule neuronale. Dacă este consumat în cantiate mare și timp îndelungat poate duce la dezvoltarea unor boli grave cum sunt leziunile cerebrale, boala Parkinson, hipoglicemia și bolile neuroendocrine.
Fenilalanina în exces poate da stări depresive și tulburări emoționale. Consumul mare de produse ce conțin aspartam poate duce la un exces de fenilalanină în organism.
Persoanele care au fenilcetonuri nu au enzima ce transformă fenilalanina în tirozină, de aceea ele nu trebuie să consume aspartam. În caz contrar pot avea anumite simptome provocate de efectele secundare ale acestui îndulcitor și anume: amețeli, dureri de cap, greață, diaree, pierderi de memorie, tulburări de vedere, confuzie, convulsii. La apariția acestor stări trebuie să nu se mai consume deloc aspartam, deoarece acumularea de fenilalanină în cantitate semnificativă fără transformarea ei, poate deveni toxică pentru astfel de persoane.
Specialiștii care susțin folosirea acestui îndulcitor au ajuns la concluzia că în organism nu se acumulează componentele aspartamului ci sunt folosite de corp în cantitatea în care sunt derivate și din alimentele naturale. În multe țări ale Europei (Franța, Marea Britanie) aspartamul a fost testat și astfel s-a constat că este un produs sigur pentru orice persoană, poate fi utilizat chiar și de femeile însărcinate sau de copii.
Persoanele care sunt sensibile la aspartam este bine să evite folosirea acestui îndulcitor și să urmeze o dietă alcătuită din multe fructe și sucuri proaspete naturale. În prezent aspartamul este folosit în aproximativ 6000 de alimente și băuturi, comercializate în peste 100 de țări ale lumii.