Zaharul alb si efectale sale distrugatoare asupra organismului

0
202
Zaharul alb si efectale sale distrugatoare asupra organismului

Ce este zaharul? Desi multa lume nu mai concepe cafeaua sau ceaiul fara zahar, iar unii il mai folosesc chiar si pentru a indulci laptele, zaharul este probabil cea mai mare tentatie a epocii moderne si cea mai nociva, iar aici ne referim cu siguranta la zaharul alb, atat de utilizat de oameni de pretutindeni.

Acesta este numit de catre nutritionisti – „otrava alba”, un aliment ce ar trebui sa fie eliminat complet din nutritia noastra zilnica si din cea a familiei. Unul dintre primele motive pentru care zaharul alb este atat de nociv este acela ca, daca este consumat in cantitati mari, el nu introduce in organism decat glucide rele, daunatoare.

Pentru diabetici este util sa-l inlocuiasca cu zaharina, desi aceasta problema este discutabila iar pentru oamenii fara probleme, trebuie inlocuit cu miere sau cu zahar brun, care este mult mai benefic pentru trup.

De ce este zaharul atat de nociv?

Pur si simplu deoarece este rafinat, mult prea prelucrat pentru a ajunge la starea prezenta si astfel trecut prin foarte multe tratamente chimice. Imaginati-va doar cum arata sfecla de zahar si apoi ganditi-va cum de iese zaharul asa de alb? E ca si cand ar fi spalat cu clor, iar clorul este cu siguranta otrava pentru organismul uman.

Cum actioneaza zaharul in organismul nostru

Dupa Primul Razboi Mondial zaharul este considerat aliment principal in nutritia zilnica a oamenilor de pretutindeni si mai mult decat atat, a devenit si foarte controversat, dupa studiile destul de recente, desi erau necesare cu mult inainte de a se provoca aceasta dependenta.

Acest aliment este obtinut din sfecla de zahar sau din trestie de zahar prin semisinteza, iar sfecla de zahar contine peste cincizeci de nutrienti, la polul opus fiind rezultatul acesteia – zaharul, care contine doar zaharoza. Prin procesul de rafinare se pierd enzimele si tot ce inseamna substante nutritive, vitale pentru organism.

zahar

Inca de la inceputurie ei, omenirea a perfectionat procesul de asimilare a zaharurilor naturale din fructe si din unele legume sau alimente, adaptandu-se foarte greu si la procesul de asimilare al zaharozei, avand in vedere ca prelucrarea substantei pure presupune un efort extrem pentru intregul nostru mecanism de functionare normala. Pur si simplu se produc dezechilibre in lant, afectand foarte multe organe, incet si in timp, insa ireparabil.

Imediat dupa consum, zaharul trece prin sange si apoi prin intestinul subtire iar pentru putin timp senzatia de oboseala resimtita poate sa treaca, insa cand revine este resimtita de cateva ori mai mult, din simplul motiv ca organismul se consuma foarte mult ca sa poata asimila zaharul si tot ce implica el. Efectul este vizibil, deoarece produce somnolenta si oboseala de nedefinit si parca din nimic sau cel putin din ceva ce avea sa ne energizeze.

Citește și:  Ce beneficii are apa de mare și cum ajută sistemul imunitar?

Organele afectate in timpul unui consum mare de zahar sunt inainte de toate pancreasul si ficatul precum si intregul sistem nervos, iar senzatia resimtita la nivelul intregului organism este aceea de satietate, deoarece zaharul are in componenta sa multe calorii, dar ii lipsesc fermentii, enzimele si mineralele. Pentru neutralizarea zaharului, intregul organism pune la treaba toate resursele de calciu pe care le are, iar ca urmare sistemul osos si dentita devin din ce in ce mai slabite.

Efectele consumului excesiv de zahar

In cazul in care v-ati intrebat cum se obtine zaharul alb, trebuie doar sa va ganditi la dioxid de sulf, acel mineral folosit si pentru conservarea alimentelor sau in industria vinului, care este plin de efecte secundare, inainte de toate cel mai nociv fiind acela de a reduce continutul de vitamine. Acesta vine odata cu probleme de respiratie, mai ales in cazul pacientilor astmatici si duce chiar si la probleme de natura gastrointestinala.

Printre efectele consumului excesiv de zahar amintim si diabetul care este foarte raspandit si deosebit de periculos, duce la carii dentare, duce la obezitate, crescand apetitul si provocand si celulita la nivelul pielii, ajuta la instalarea osteoporozei si provoaca probleme grave in asimilarea calciului in oase si in organism, iar calciul este vital pentru o sanatate echilibrata, scade imunitatea, poate provoca si cancer mai ales pe cel de colon.

Alte boli ce pot fi provocate de consumul excesiv de zahar sunt: tulburari ale ciclului menstrual la femei, alergii, cardiopatii, scleroza, gastrita, astenie, sinuzita, colita de fermentatie, reumatism, anemie, rinita iar la copii, un consum ridicat de dulciuri poate fi si mai periculos, deoarece duce la rahitism, la oase fragile, influenteaza procesele de crestere, poate duce la declansarea pubertatii inainte de termen, creeaza grave probleme in comportament, ducand la scaderea vointei, provoaca violenta sau scade puterea de concentrare.

Si toate acestea fiind prezentate in linii mari, sfatul medicilor, atat la televizor cat si in reviste sau cabinete specializate este sa consumati cu moderatie zaharul alb si mai ales sa aveti grija de cei mici si sa le monitorizati cu atentie alimentatia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.