În corpul omului, ficatul produce aproximativ 80% din aminoacizi utili care se combină în diferite moduri rezultând numeroase tipuri de proteine. Procentul de 20% rămas il constituie aminoacizii esențiali care trebuie obținuți din alimentație. Din categoria lor fac parte histidina, lizina, leucina, valina, fenilalanina, triptofanul și alții.
L-triptofanul se găsește în banane și este o susbtanță chimică naturală care ajută în combaterea insomniei
Triptofanul ajută la producerea vitaminei B3, numită și niacină. Cu ajutorul lui creierul produce serotonina, ce este un neurotransmițător ce transferă impulsurile nervoase între celule. Astfel, acest aminoacid esențial ajută în combaterea depresiei, insomniei, stabilizează starea interioară de bine și somnul liniștit, natural. De asemenea, este un aminoacid benefic pentru inimă, reduce stresul, hiperactivitatea, apetitul alimentar.
Bananele conțin L-triptofan dar și o cantitate semnificativă de potasiu, magneziu, sodiu, proteine, amidon, glucoză. O banană destul de mare are aproximativ 400 mg potasiu, ceea ce ajută la normalizarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de hipertensiune arterială, atac cerebral și boli de inimă. În plus bananele prin conținutul mare de potasiu îmbunătățesc activitatea creierului, sporesc capacitatea de atenție și concentrare. Acest mineral reduce volumul sângelui și relaxează arterele. În plus, bananele pot calma sistemul nervos datorită vitaminei B.
Prin aportul de fibre, aceste fructe restabilesc buna funcționare a intestinului, combat bolile de colon și constipația. Au efect benefic asupra stomacului, reduc arsurile, calmează sistemul digestiv. Au substanțe care distrug bacteriile neprietenoase (ce sunt vinovate de producerea ulcerului gastric). Doar o cantitate de 100 g banane conține 2,6 g fibre.
Triptofanul se găsește în banane dar și în alte alimente: lapte produse lactate, brânză, carne de vită, cartofi, mazăre, ouă, carne de pasăre, pește, linte, proteine din soia, arahide, nuci, orez brun.
L-triptofanul este ,,un antidepresiv natural˝, un calmant al tulburărilor sistemului nervos. Poate fi eficient în combaterea stresului și a stărilor depresive, dar este bine să fie utilizat sub formă de supliment doar cu recomandare din partea unui medic. Pentru tratamentul tulburărilor de somn, a depresiei și stărilor interioare sufletești proaste este bun acest aminoacid deoarece ajută la creșterea cantității de serotonină în creier. Trebuie folosit în doze mici, de aceea este necesară prescripția medicală.
L-triptofanul poate fi considerat un sedativ ce se ia doar cu rețetă, ajută în tratamentul insomniei. Este un precursor pentru serotonină și melatonină, care induc somnul liniștit, un sintetizator de niacină (vitamina B3) în organism. Are multe aplicații terapeutice în cazuri de insomnie, depresie, fibriomialgie, tensiune musculară, stări neplăcute premenstruale. Se poate asocia cu vitamina B6, magneziu și zinc, astfel are un efect și mai bun pentru sănătatea organismului.