Arborele Ylang-ylang (Cananga odorata) si uleiul esential Ylang-ylang

0
314

Arborele Ylang-ylang (Cananga odorata)Arborele Ylang-ylang este originar din Asia si considerat un copac tropical foarte frumos datorita aspectului sau impresionant cu flori galbene placut parfumate. Ca specie are denumirea stiintifica de Cananga odorata si face parte din familia Annonaceae. In dialectul local din Malezia numele arborelui inseamna ,,floarea florilor” si se refera la mirosul ca de iasomie.

In Filipine exista si o veche legenda despre acest copac deosebit, care spune ca in vremuri de demult traiau doi tineri casatoriti care isi doreau foarte mult un copil. Zeii au ascultat rugaciunea lor si le-au daruit o fiica, insa au pus conditia ca ea sa nu atinga nici un om. Astfel fata s-a nascut si a primit numele de Ylang, iar parintii ei o tineau doar in casa pentru ca sa respecte cuvantul dat zeilor. Intr-o zi insa fata a ramas singura si a plecat la plimbare. Astfel a intalnit un tanar de care s-a indragostit, iar in momentul in care el a cazut in genunchi si a cerut-o in casatorie a atins mana acesteia si fata s-a transformat intr-un copac cu flori frumoase puternic parfumate si galbene. In acest fel s-a implinit profetia zeilor, iar arborele a fost numit Ylang-ylang.

Arborele Ylang-ylang (Cananga odorata), FructeleArborele Ylang-ylang creste inalt de pana la 25-30 m, are scoarta neteda de culoare gri si coroana bogata. Frunzele sunt mari, alungite-ovale, de culoare verde-inchis. Florile sunt minunat parfumate, de culoare galbena-verzuie si creeaza un aspect foarte frumos copacului. Fructele sunt mici, ovale, de culoare verde, au gust placut, miros de ienupar si sunt comestibile. Arborele infloreste pe tot parcursul anului, iar polenizarea este realizata de fluturi si alte insecte polenizatoare.

Uleiul esential Ylang-ylang are o aroma delicata uimitoare, puternica, calda, dulce, exotica, foarte deosebita. Acesta este folosit in special in industria de parfumuri si produse cosmetice (sampoane, lotiuni, creme, geluri, sare de baie), dar si in scop medicinal. Datorita elementelor componente uleiul esential are proprietati antibacteriene, antiseptice, antidepresive, antiinflamatoare, sedative, anticonvulsivante, tonice, antispasmodice si antihipertensive. Principalele aplicatii sunt in cazuri de insomnie, depresie, impotenta, menopauza, acnee, dureri de cap, frigiditate, intepaturi de insecte, afectiuni ale parului, pielii si unghiilor.

Citește și:  Menta-coreeana (Agastache rugosa), planta medicinala cu aroma de menta

Arborele Ylang-ylang (Cananga odorata), Ulei esentialUleiul esential Ylang-ylang este recomandat pacientilor care sufera de tensiune arteriala crescuta, de boli cardiace ischemice si aritmii, de stari de nervi si furie, de teama, anxietate, stres emotional. De asemenea are efect afrodisiac, calmant, normalizeaza somnul, creeaza o stare de seninatate, bucurie, liniste, incredere, intuitie si creativitate. Pentru piele are efect benefic, mai ales pentru tenul uscat, mentine elasticitatea pielii, pastreaza bronzul, elimina iritatiile datorate radiatiilor ultraviolete puternice, regleaza echilibrul de grasime si ajuta la cresterea celulelor si in prevenirea imbatranirii premature a pielii. Tratamentele cosmetice pe baza de ulei esential Ylang-ylang folosite pentru par sunt foarte bune pentru ca ajuta la combaterea caderii firelor de par, la tonifierea scalpului si cresterea podoabei capilare. De asemenea uleiul ajuta in tratamentul problemelor unghiilor, combate fragilitatea acestora si ajuta la intarirea lor.

Uleiul Ylang-ylang este folosit in aromaterapie, in bai sau pentru masaj. Se dauga 5-7 picaturi in apa de baie si are efect calmant, antidepresiv, linistitor, de stimulare a increderii. Datorita aromei deosebite si gustului placut este folosit in alimentatie, in bauturi alcoolice si racoritoare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.