Malabsorbția intestinului subțire pote fi cauzată de tulburările ce apar la stomac, pancreas, tractul hepatobiliar și intestinul subțire. Organul principal de absorbție al organismului este intestinul subțire, deci acesta este implicat în sindromul de malabsorbție. Prin malabsorbție se pierde o cantitate excesivă de substanțe necesare organismului (electroliți, apă, vitamine, săruri minerale și substanțe nutritive) prin fecale.
Tulburările care apar la nivelul zonelor digestive și care provoacă malabsorbția pot duce la modificarea calitativă și cantitativă de secreții digestive de bilă și suc pancreatic, la deteriorarea tractului gastrointestinal, la impiedicarea amestecării normale a alimentelor cu secrețiile digestive, la formarea unor leziuni și astfel diminuarea suprafeței de absorbție a intestinului, dar și la dezvoltarea în exces a florei intestinale.
Cauzele sindromului de malabsorbție pot fi multe. Dintre acestea fac parte: operațiile gastrice, bolile pancreatice, bolile hepatobiliare, tulburările intestinului subțire, alergiile alimentare. Suferințele acestor bolnavi variază foarte mult, dar în general apar stări de anemie, malnutriție, diaree, hemoragii, neuropatii, leziuni ale buzelor, edeme, leziuni ale limbii, dureri de oase, tetanie, fracturi osoase.
Malabsorbția este provocată de toxinele din alimente
Alergiile alimentare sunt un factor ce provoacă sindroame de malabsorbție. Produsele procesate industrial conțin substanțe chimice care cauzează boala. Alimentele rafinate pot afecta buna funcționare a aparatului digestiv.
Pierderea de calorii este un factor al sindromului de malabsorbție. Organismul are nevoie de lipide, iar dacă acestea lipsesc se ajunge la pierderea în greutatea și malnutriție. Un simptom frecvent care apare în cazuri de sindrom de malabsorbție este scaunul lichid frecvent. În acest fel, bolnavul elimină din apă, electroliți și lipide.
Persoanele care suferă și de boala celiacă pot avea anemie firiprivă. La astfel de persoane apare o absorbție anormală de acid folic, vitamina B12 și fier. Aceste deficiențe de vitamina B12 și acid folic pot să fie provocate de tulburările intestinului subțire. Fierul se absoarbe vicios în bolile ce afectează jejunul și duodenul, în tulburările de tip sprue și celiachie.
În sindromul de malabsorbție apar mereu și tulburări ale metabolismului calciului. Acest lucru este foarte grav deoarece se reduce calciul ionic plasmatic și se dezvoltă tetania.
Indiferent de tipul sindromului de malabsorbție și de etiologie, principiul general terapeutic are în vedere susținerea stării generale a pacientului și reechilibrarea nutriției. Pentru aceasta se fac suplimentări sau administrări de minerale, vitamine și aminoacizi. Se va stabili o dietă care să asigure aportul zilnic și rațional de lipide, pentru furnizarea nevoilor calorice.
Dieta va fi specifică fiecărui bolnav în parte, în funcție de cât de grav este sindromul de malabsorbție de care suferă. Unii bolnavi gravi necesită corectarea deficitului de calciu și vitamina D, pentru mobilizarea sărurilor minerale din oase. Se va urma un tratament cu gluconat de calciu și suplimente de vitamina D.
În plus va trebui să se asigure absorbția normală de vitamina B și C, deci suplimentele de vitamine vor fi recomandate în doze zilnice bine stabilite de medic. Pentru pacienții cu anemie firipivă este necesară refacerea deficitului de fier, iar pentru cei care au avut frecvent scaune apoase sau diaree va fi nevoie de acoperirea lipsei de potasiu și sodium. Hidratarea corpului este și ea foarte importantă deoarece sindromul de malabsorbție poate duce și la deficiențe hidrice.