Piersica este un fruct bogat în substanțe nutritive originar din China. Nectarina are cam aceleași proprietăți și reprezintă o piersică fără puf.
O piersică de 80-90 g conține numeroase substanțe nutritive, 37 Kcal, apă (76,26 g), carbohidrați (9,65 g), proteine (0,61 g) și grăsimi (0,08 g). De asemenea are multe vitamine (A, C, PP, tiamină, piridoxină, acid folic, riboflavin, biotină, acid pantotenic, E). Dintre mineralele care se găsesc în acest fruct fac parte: potasiu, fier, calciu, sodium, fosfor, magneziu, zinc, sulf, iod, siliciu și altele.
Sucul de piersici și nectarine are numeroase proprietăți medicinale, nutritive, pentru menținerea sănătății. Ajută la digestia alimentelor grase, combaterea dispepsiei, balonării, stării de durere și greață dar și a altor simptome de la nivelul tractului digestiv. Sucul nu este recomandat însă persoanelor care suferă de obezitate și diabet, deoarece are multe zaharuri și calorii. Datorită conținutului bogat în fibre poate fi folosit la normalizarea intestinelor. Pentru a avea mai multe fibre feliile de piersici se dau prin blender.
Pentru realizarea sucului din piersici și nectarine trebuie alese întotdeauna fructe proaspete. Acestea este bine să fie bine coapte, dar să nu prezinte semne că ar fi deja în stare de descompunere. Se spală cu apă și se pun la scurs. Se taie în bucăți, se elimină sâmburele apoi se dau prin storcătorul de fructe. Având în vedere că sucul de piersici și nectarine este mai gros se recomandă să fie combinat cu suc de mere, pere, cireșe, portocale pentru a fi mai subțire iar gustul mai bogat.
Sucul de piersici și nectarine stimulează activitatea secretorie a stomacului și intestinului. Ajută în tratamentul anemiei pentru că este bogat în minerale și vitamine. Medicii recomanda acest suc și copiilor pentru că le oferă numeroase substanțe nutritive, betacaroten, zaharuri naturale, potasiu, amgneziu, fosfor, zinc și alte elemente active necesare creșterii și menținerii sănătății organismului.
Sucul de piersici oferă multă energie deoarece conținutul de kcal este semnificativ. De asemenea oferă necesarul zilnic de vitamina C dacă se servește doar un pahar de 200 ml cu suc. Gustul sucului natural este minunat, dulceag, aromat, iar proprietățile medicinale sunt importante pentru cei care vor să fie sănătoși. Compoziția bogată de vitamine, minerale, zaharuri, betacaroten fac din suc o băutură excelentă pentru organism.
Vitaminele au un rol important pentru sănătatea noastră, ajută la consolidarea sistemului imunitar, astfel organismul poate lupta mai ușor împotriva infecțiilor provocate de bacterii și viruși. Datorită potasiului, sucul de piersici și nectarine este bun pentru cei care suferă de tulburări de ritm cardiac, aritmii și alte afecțiuni ale inimii. Un alt efect al sucului natural este cel detoxifiant, are capacitatea de a curăța organismul de toxine, fără a-i deteriora starea de sănătate dacă se bea un timp îndelungat.