Cum se formează litiaza renală – pietrele la rinichi și care sunt cele mai sigure metode de eliminare a lor?

1
836
Cum se formează litiaza renală - pietrele la rinichi și care sunt cele mai sigure metode de eliminare a lor

Litiaza renală este o boală care apare din cauza unor tulburări metabolice ce determină excreția unei cantități mari de săruri și aminoacizi cu solubilitatea mica în urină sau se poate datora unor infecții reno-urinare, anomalii fiziologice sau concentrații excesive a urinei. Această stare patologică a căilor urinare se caracterizează prin prezența calculilor sau pietrelor la rinichi.

Calculii renali pot fi depozite formate din constituenți ai urinei. Din punct de vedere biochimic, calculii pot fi: uratici, lecitinici, cistinici, zantinici, însă majoritatea sunt calculi de tipul fosfaților, exalaților, fosfo-amoniaco-magnezienilor și combinații între aceștia. În general calculii calcici alcătuiesc 80% din totalului pietrelor care se pot forma la rinichi. Calculii costinici și zantinici reprezintă doar 2% din totalul pietrelor la rinichi.

Cert este faptul că toți acești calculi, indiferent de compoziția lor, sunt alcătuiți din anumite substanțe din urină care fiind în concentrație mare, initial au forma unor cristale mici care continuă să crească în timp, acestea se pot uni între ele și astfel pot forma aglomerări mai mari – pietre la rinichi. În cazul în care imunitatea organismului este scăzută iar compușii protectori slabi se ajunge la formarea unor pietre destul de mari care pot bloca sau restrictiona fluxul urinar.

Simptomele care apar sunt în principal cele de durere provocată de calculii renali. Apar și simptome de greață, vărsături, oboseală, pierderea apetitului aplimentar, diaree sau constipație, transpirații excesive, iritarea mucoasei urinare, sângerare (pietrele zimțate rănesc peretele uretral), urinare cu firișoare de sânge (hematuria), urina este urât mirositoare și poate conține puroi, febră, frisoane, micțiuni dese și dureroase, durerea iradiază în partea superioară a spatelui, dar și în zona abdominală și cea inghinală.

Această boală poate fi una din cele mai dureroase din cauza acumulării de calculi oriunde, de-a lungul traiectului urinar. Pietrele la rinichi se formează datorită unor factori și anume: infecțiilor repetate ale tractului urinar, obezitatea, consumului scăzut de lichide, administrării unor medicamente în exces (aspirină, sulfonamide), dietei care contribuie la eliminarea apei din organism, anomaliilor tractului urinar, afecțiunilor rinichilor, obstrucției urinare.

litiaza renala

Un rol important în dezvoltarea litiazei renale îl au și factorii genetici. Pentru stabilirea diagnosticului se fac o serie de teste: tomografia computerizată, pielografia intravenoasă, analiza urinei, radiografia abdominală și ecografia renală.

Citește și:  Care sunt simptomele parotiditei epidemice (oreionului) și cum se poate trata această afecțiune?

Pentru a preveni această boală este necesar să se bea multe lichide, astfel urina nu va fi foarte concentrată. Zilnic trebuie să se consume 2-3 litri de lichid (recomandată este apa plată). Nu este voie să se consume sucuri acidulate și apă minerală carbogazoasă. De asemenea nu este bine să se bea alcool și cafea în exces. Dieta trebuie să fie săracă în grăsimi și în proteine animale. De asemenea, purinele trebuie evitate pentru că sunt transformate în acid uric și astfel cantitatea acestuia crește în organism.

Acestea se găsesc în carne, macrou, hering, anșoa. Zahărul și sarea trebuie folosite cu moderație în preparatele culinare. Legumele și fructele trebuie introduce în alimentația zilnică, acestea ajută la combaterea procesului de formare a pietrelor la rinichi, ele fac urina alcalină. Pentru normalizarea digestiei se pot lua enzime proteolitice, iar pentru echilibrul nutrienților se recomandă un complex de multivitamine. De asemenea, vitaminele din complexul B sunt recomandate în tratamentul bolii.

Magneziul și vitamin B6 ajută la reducerea oxalaților. Pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi sunt bune suplimentele de L-metionină care combat și radicalii libri ce sunt factori ai apariției calculilor renali. Calciul nu trebuie consumat în exces, iar pentru reducerea absorbției calciului în organism și diminuarea cantității de oxalat din urină se pot administra suplimente de citrat de magneziu.

Oxalatul este o sare minerală care apare în calculii renali. Pentru eliminarea pietrelor și curățarea rinichilor se bea ceai de rădăcină de nalbă mare. De asemenea, ceaiul din flori de sânziene ajută la eliminarea calculilor renali. La fel de eficient este ceaiul de coada calului și ienupăr. Alimentele care au vitamina A au efect bun asupra tractului urinar și combat formarea calculilor renali. Morcovii, pepenele galben, lucerna, caisele, dovleceii sunt surse de vitamina A.

Zahărul trebuie eliminat din alimentație deoarece stimulează pancreasul să elimine insulina și astfel crește cantitatea de calciu ce se elimină prin urină. Cei care au avut pietre din cisteină trebuie să evite acest aminoacid. L-cisteina poate cristaliza și forma pietre la rinichi. De asemenea, este bine să se evite ciocolata, arahidele, smochinele, alcoolul, cafeina, ceaiul verde, alimentele care duc la formarea de acid oxalic (măcriș, spanac, sfeclă, pătrunjel, sparanghel).

1 COMENTARIU

  1. Nenorocita boala si care te supune, in criza, la niste chinuri de nedescris. E bine sa o previi, dar daca te-ai pricopsit cu ea e bine sa stii ca, cel putin, in ultimii ani, tratamentul nu mai este macar el un chin. In Bucuresti, la spitalul Ponderas au o tehnologie cu laser si cu un fel de endoscop care rezolva pietrele la rinichi doar cu o zi de spitalizare.
    Am fost cu sora-mea saptamana trecuta si acum am vazut ca explica la ei pe site in ce consta interventia.
    http://www.ponderas.ro/chirurgie-minim-invaziva-pentru-tratarea-litiazei-renale/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.