Care sunt factorii de risc ai osteoporozei și află ce zic specialiștii

0
215
Care sunt factorii de risc ai osteoporozei și află ce zic specialiștii

Osteoporoza este o afectiune la nivel osos, care desi nu figureaza printre primele cauze ale deceselor la nivel mondial, este destul de grava, o afectiune de care ar trebui sa ne pazim. La inceput se manifesta doar prin incovoierea spatelui, iar cu timpul se poate agrava, cauzand chiar fracturi la nivelul colului femural. Desi este destul de neplacuta, osteoporoza se poate trata usor si mai mult decat atat, se si  poate preveni.

Denumirea de osteoporoza provine din latina, ca mai toate denumirile de boli, si aceasta inseamna „os poros”. Ca toate tesuturile din organismul nostru si cel osos este unul viu, iar in el au loc modificari constante, atat depuneri, cat si pierderi de os. La o varsta mai inaintata, cum ar fi la maturitate, pe la varsta de aproximativ 35 de ani, pierderile de os depasesc depunerile, iar cand acest proces este tot mai grabit, oasele pierd, devin mai fragile, desi la exterior par solide si in putere.

O imagine a unui os bolnav este cea asemanatoare cu un burete ce are gauri imense in interior. Osteoporoza poate afecta oasele timp de multi ani la rand, fara sa poata fi detectata, motiv pentru care este supranumita si „hotul tacut”. In cazul in care credem ca avem unul dintre factorii de risc ce urmeaza a fi enumerati, trebuie sa consultam cat de des posibil medicul pentru o detectare prematura si astfel putem urma indicatii speciale si ne putem proteja sanatatea.

Care sunt factorii de risc?

Specialistii au descoperit ca femeile sunt mai predispuse acestei boli decat barbati, astfel ca de patru ori mai multe femei decat barbati sufera de osteoporoza. Aceasta boala are si o componenta ereditara, deci poate afecta si alti membri ai familiei, iar in cazul in care cunoastem antecedente ale vreunui membru cu un grad de rudenie apropiat, indicat ar fi sa ne facem o consultatie. Mai bine in zadar decat prea tarziu. Specialistii afirma ca persoanele ce au o constitutie subtire, deci evident oase cu o densitate mai mica, sunt mult mai predispuse la osteoporoza.

Osteoporoza poate aparea si in cazul intreruperilor menstruale, ea afecteaza adesea femeile aflate in post-menopauza, dar riscul creste chiar si in situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care intrerup temporar ciclul menstrual. In cazul unor interventii medicale cum ar fi inlaturarea unei portiuni din stomac sau histerectomii totale, osteoporoza poate aparea ca urmare a faptului ca aceste interventii afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.

In cazul administrarii de medicamente pentru o perioada lunga de timp, medicamente de genul anti-inflamatorii si anti-epileptice sau excesul de hormoni tiroidieni, ce pot fi administrate doar sub atentia speciala a medicului, pot cauza osteoporoza. Alti factori de risc sunt fumatul si consumul excesiv de alcool. Aparent s-a demonstrat ca fumatul blocheaza capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul blocheaza absorbtia calciului si reduce cresterea osoasa.

Citește și:  Insulina - hormonul principal al organismului

Ce facem cu osteoporoza?

osteoporoza
osteoporoza

In cazul in care ni se pare ca avem oasele slabite, ca prea usor facem fracturi sau ni se rup oasele, trebuie sa luam masuri. O detectie precoce poate sa anuleze multe tragedii din viata noastra. Osteoporoza se poate manifesta prin scaderi in inaltime, datorita incovoierii spatelui si prin fracturi osoase.

In cazul unui risc crescut se pot efectua teste de determinare a densitatii si grosimii osoase, care nu sunt dureroase si nu reprezinta nici un risc, dar pentru a putea fi realizat trebuie sa avem un echipament de specialitate ce nu poate fi gasit decat in cabinetul unui specialist. Acesta poate estima probabilitatea fracturilor si evident va va ajuta ulterior sa le preveniti si astfel evitati neplacerile bolii.

Ca sa nu ajungeti totusi pana la cabinetul unui medic specialist care sa va dea un dagnostic de osteoporoza, cel mai bine ar fi sa preveniti aparitia acestei boli cu o alimentatie corespunzatoare si cu un echilibru al formei fizice, exercitiile usoare sau pur si simplu miscarea in aer liber, sunt intotdeauna recomandate atat pentru varstnici, cat si pentru tineri.

Aportul necesar de calciu

Alimentatia, cum spuneam, este foarte importanta atat pentru prevenirea, cat si pentru stoparea osteoporozei. Este necesar mai ales pentru tineri ca acestia sa consume alimente bogate in calciu, deoarece osul pierdut, mai tarziu nu poate fi recuperat oricat s-ar insista pe alimente.

Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de aproximativ 800 mg de calciu pe zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile aflate in postmenopauza se recomanda 1500 mg pe zi. Cele mai importante alimente pe care le putem consuma, fara a face apel la medicamente, ce contin calciu sunt cu siguranta produsele lactate. Dar acestea se absorb in organism in cantitate redusa, asa ca putem consuma cu incredere si cereale integrale, seminte, legume de culoare verde inchis, iar daca dieta noastra este totusi saraca in calciu, putem folosi si un supliment.

Expunerea la soare este recomandata pentru a capta vitamina D la nivelul epidermei, vitamina ce creste absorbtia calciului din intestin; in sezonul cald este mai simplu sa acumulam aceasta vitamina, iar in sezonul rece putem consuma alimente de origine animala care o contin sau un pahar cu lapte zilnic, alaturi de suplimente vitaminice.

Exercitiile fizice zilnice ajuta la mentinerea densitatii osoase si intaresc sistemul muscular, iar cele mai la indemana si usoare sunt: mersul pe jos, statul in picioare cateva ore pe zi, urcarea scarilor, pana si inotul, desi nu este tocmai eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.