Una din cauzele principale ale apariției oboselii ochilor este statul ore în șir la calculator. Alte cauze sunt lentilele de contact, radiațiile solare, aparatele de aer condiționat, somnul insuficient, administrarea unor medicamente și schimbările hormonale. Principalele simptome ale oboselii ochilor sunt senzația de înțepătură, de arsură, uscăciune, roșeață, dureri de cap, tulburări de vedere, amețeală, stare generală de rău.
Oboseala și cearcănele reprezintă motive pentru care femeile merg la cabinetele de dermatologie. Ele ajung să recurgă la diferite produse cosmetice pentru a-și masca oboseala și cearcănele de la ochi. Odată cu înaintarea în vârstă se produce o pierdere de colagen din piele, ceea ce face ca pielea să devină mai subțire, mai ales în jurul ochilor și pe pleoape. Un factor care afectează pielea este și transpirația.
Zona din jurul ochilor devine mai închisă deoarece structurile subcutanate se pot întrezări prin pielea sensibilă. Transpirația face ca în țesuturi să se acumuleze lichid și astfel se poate crea aspectul de edem, de piele umflată și pufoasă. Acest lucru creează un aspect fizic neplăcut, chipul pare obosit, ochii încercănați și obosiți.
În general ochii par obosiți din cauza mușchilor netonifiați care au rolul de a asigura funcționalitatea ochilor. Prin obiceiul de a sta mult timp la televizor sau cu ochii în monitorul calculatorului se produce o încordare a mușchilor ciliari. Acest lucru face ca acești mușchi să fie tensionați prea mult timp și să se producă o stare de oboseală accentuată a ochilor. În plus ochii sunt afectați și de radiația electrică de la televizor sau de la monitor și astfel se instalează cearcănele și oboseala.
Un alt factor al producerii cearcănelor și oboselii ochilor este îmbolnăvirea organismului sau a ochilor. Există multe afecțiuni medicale serioase care se manifestă prin astfel de simptome prezentate mai sus. Este vorba despre alergiile sezonire, infecțiile, depresia severă, oboseala exagerată a corpului, sinuzita și altele.
Metode de tratament a oboselii ochilor
Pentru eliminarea tensiunii oculare se recomandă închiderea ochilor timp de 30 de secunde la fiecare 30 de minute. De asemenea este recomandată o pauză de un minut după ce se citește în continuu jumătate de oră. Rotirea ochilor în toate direcțiile este de ajutor pentru relaxare după ce se stă mult timp la calculator sau televizor.
Echilibrarea energiei vizuale se poate realiza și privind un peisaj înverzit, în depărtare. Masajul ochilor și clipitul conștient pot ajuta în cazuri de oboseală. Stresul și depresia sunt cei mai mari dușmani ai frumuseții de aceea trebuie combătuți. Astfel de factori duc la apariția pungilor sub ochi și pentru tratament se recomandă aplicarea de comprese reci, cu mici cuburi de gheață realizate din infuzii din plante medicinale – din salvie și gălbenele.
Aplicarea unor comprese cu infuzii din ceai din plante medicinale și felii de castravete ajută în tratamentul congestiei pielii. Infuzia cu flori de albăstrele are proprietăți antimicrobiene, decongestionante și antiinflamatorii. Acest preparat naturist este recomandat pentru tratamentul oboselii ochilor, eliminarea iritațiilor și petelor roșii de pe pleoape, combaterea ridurilor, eczemelor pielii și pungilor de sub ochi. De asemenea infuzia din aceste flori este eficientă pentru hidratarea pielii, pentru vindecarea conjunctivitei, blefaritei, revigorarea și tonifierea pielii din jurul ochilor.
Alimentația pentru tratamentul oboselii ochilor constă din carne de vită, de pui, pește, ficat de porc, semințe de floarea-soarelui, morcovi, spanac, arahide, afine, varză. Consumul suficient de lichide ajută la hidratarea corespunzătoare a pielii, la lubrifierea membranelor mucoase.
Pentru a elimina oboseala ochilor se recomandă tratarea alergiilor sezoniere, a congestiilor sinusale, reducerea consumului de sare și de alcool. Fumatul trebuie și el eliminat sau redus deoarece afectează aspectul pielii din jurul ochilor. Dormitul cu machiajul pe față este un alt factor al aspectului neplăcut al tenului. Somnul suficient și poziția cu fața în sus ajută la obținerea unui aspect fresh al feței. Pentru protecția împotriva radiațiilor solare sunt indicați ochelarii de soare cu factor de protecție UV.