Cum scapam de insolatie fara ajutorul medicului?

0
684
Cum scapam de insolatie fara ajutorul medicului

Insolatia este o afectiune foarte raspandita in timpul verii cand radiatiile solare sunt puternice. Ea apare datorita expunerii excesive, prelungite la soare la ore nepotrivite, 11-17. Este foarte important sa stim cum scapam de insolatie deoarece ea se caracterizeaza prin simptome foarte neplacute pentru organism: dureri de cap, oboseala, sete excesiva, ameteala, greata, febra, ochi care lacrimeaza si sunt deranjati de lumina.

In cazuri grave de insolatie pot aparea: varsaturi, stari de delir, puls accelerat, transpiratie excesiva, piele rosie si fierbinte, stari de lesin.

Metode de tratament in caz de insolatie:

  • Persoana cu insolatie trebuie sa stea in pozitie culcata, intr-un loc racoros la umbra, ferita de lumina directa a soarelui.
  • Trebuie sa bea multe lichide pentru a se preveni deshidratarea corpului.
  • Temperatura corpului se reduce cu ajutorul compreselor cu apa rece aplicate mai ales in zona gatului pe spate. Astfel corpul se va raci mai repede decat in cazul in care compresele sunt puse pe fata.
  • Este bine ca persoana in cauza sa stea intr-un loc bine ventilat, eventual la intuneric pentru a se face mai usor procesul de transpiratie si se poate renunta la o parte din imbracamintea corpului.
  • Pentru a ameliora durerile de cap se foloseste un analgezic.
  • Nu este bine sa se infasoare corpul cu prosoape ude si reci deoarece agraveaza situatia, caldura din interiorul corpului este astfel blocata.
  • Pe tample si frunte este bine sa se aplice comprese cu apa rece.
  • Lichidele pierdute prin transpiratie trebuie inlocuite prin consumul de alte lichide putin indulcite – un ceai sau o apa amestecata cu putin zahar.
Citește și:  Afectiuni provocate de aerul conditionat

Cum putem preveni insolatia?

Nu este indicat sa se stea in aer liber la soare, intre orele 11-17, cand radiatiile solare sunt puternice. Activitatile fizice trebuie limitate cand soarele este puternic. Trebuie purtate haine largi din fibre naturale din in sau bumbac, de culoare deschisa. Capul trebuie protejat cu o palarie cu boruri largi sau umbrela de soare.

Ochii trebuie protejati cu ochelari de soare potriviti, cu lentile cu filtru de protectie anti-UVA si anti-UVB. De asemenea, in apropierea apei trebuie folositi ochelari cu lentile polarizate care protejeaza impotriva luminii reflectate. Trebuie sa se consume multa apa si nu doar atunci cand apare senzatia de sete, ci mult mai frecvent si in reprize mici, astfel se previne deshidratarea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.