Hipoglicemia

0
181
Hipoglicemia

Hipoglicemia este o stare ce apare la un moment dat in viata (evident, nu este obligatoriu ca ea sa se manifeste la toate persoanele). Ea nu tine cont de varsta sau sex si poate sa apara oricand, oricui.

Exista doua tipuri ce trebuie cunoscute pentru a se putea determina sursa problemei. De exemplu, primul tip si cel mai cunoscut este glicemia scazuta de pe timpul noptii pentru ca stomacul nu mai primeste hrana si, in consecinta, nu ii mai poate furniza organsimului energia necesara. De asemenea, ea poate sa apara si atunci cand nu mancam suficient in raport cu activitatea pe care o intreprindem.

Unele persoane apeleaza la infometare atunci cand isi doresc sa scape de cateva kilograme in plus, iar din aceasta cauza poate sa apara starea de lesin, caracteristica scaderii glicemiei. Cel de-al doilea tip are legatura cu latura ereditara. Aparitia hipoglicemiei poate sa se mosteneasca, iar acest lucru trebuie stiut din momentul nasterii unui copil pentru a se evita alte neplaceri cauzate de aceasta problema.

Cauze

Din fericire, ea nu este o boala, iar instalarea ei poate avea mai multe cauze. Una dintre cele mai frecvente cauze este diabetul zaharat. Scaderea brusca a glicemiei este de obicei o complicatie a diabetului (aceasta apare datorita unei doze ridicate de insulina ce este adminstrata bolnavului, doza de care organismul nu are nevoie). Bolile ereditare pot sa conduca catre hipoglicemie, dar si aspirina poate fi unul dintre medicamentele care sa scada destul de mult concentratia de zahar din sange.

Simptome

Simptomele difera de la persoana la persoana. Nu toti cei care au un episod de glicemie scazuta trebuie sa se manifeste intr-un anumit fel, ci aceasta manifestare depinde de gradul concentratiei de glucoza din sange. O persoana sanatoasa are glicemia intre 70 si 110 mg/dl.

In cazul in care ea scade sub 70, ajungand undeva in jurul valorii de 60-65 mg/dl, atunci se considera instalarea hipoglicemiei usoare. Persoana afectata are senzatia de greata, dar in acelasi timp de foame puternica si poate sa inceapa sa tremure. Poate sa apara tahicardia, iar extremitatile transpira abundent, aceasta transpiratie nefiind cauzata de efort fizic. Persoana poate sa inceapa sa fie agitata sau nervoasa si poate simti usoare amorteli ale buzelor sau degetelor.

hipoglicemie

In cazul in care concentratia de glucoza din sange scade sub 50mg/dl, sistemul nervos incepe usor, usor sa fie afectat. Se observa schimbari de comportament ale celui afectat, intrucat se instaleaza hipoglicemia medie. Simptomatologia difera de la persoana la persoana, dar de cele mai multe ori apare oboseala care se manifesta prin lipsa de energie si dureri puternice de cap. Scaderea glicemiei face dificila coordonarea si „nu isi mai lasa victima” sa gandeasca corect; apar adesea starile de confuzie.

Citește și:  Cele mai bune alimente medicament

Cea mai grava situatie care se poate intalni este scaderea concentratiei glucozei din sange sub 30 mg/dl. In cazul acesta se instaleaza convulsiile, persoana afectata intra in coma si se instaleaza hipotermia. Daca nu este tratata la timp, aceasta problema poate sa duca la leziuni ale creierului, dar si ale inimii. Hipoglicemia severa poate sa duca la moarte daca nu este tratata rapid si corect.

Diagnostic

Nu oricine poate sa faca un diagnostic al concentratiei zaharului din sange, ci numai medicul specialist este in masura sa efectueze anumite teste. De exemplu, cea mai eficienta metoda de a determina cand si cum scade glicemia, este de a recolta sange la aproximativ doua ore dupa ce s-a servit masa. Rezultatele vor fi interpretate numai de catre medic, iar dupa aceea se va prescrie tratamentul potrivit pentru aceasta problema.

Tratament

De cele mai multe ori medicii recomanda persoanelor cu hipoglicemie sa incerce sa o tina sub control cu ajutorul alimentelor. Trebuie sa se schimbe alimentatia pentru a se putea tine sub control glucoza si insulina. Daca zaharul din sange scade brusc, se injecteaza in sange glucoza (acest lucru se face cu o injectie cu glucagon). Daca stiti ca sunteti diabetici, puteti face oricand o criza, asa ca cel mai bine ar fi sa purtati o bratara sau un lantic in care sa specificati de ce boala suferiti. De ce? Pentru ca in eventualitatea dezorientarii sau inconstientei, medicii sa va poata administra rapid tratamentul corect.

Pentru ca hipoglicemia sa nu apara in viata Dvs. (sau chiar daca a aparut), aveti mare grija la ceea ce mancati. Medicii recomanda sase mese pe zi, ele continand cat mai multe glucide, fibre si grasimi. Mesele nu ar trebui sa fie bogate, ci chiar saracacioase intrucat corpul trebuie sa pompeze mai multa insulina.

Cromul este un supliment ce este recomandat persoanelor ce au probleme cu glicemia. El se afla sub forma de pastile, dar cel mai bine ar fi sa il luati din paine integrala, branzeturi, drojdie de bere, etc. Daca sunteti o persoana cu vicii, ar trebui sa scapati de ele pentru ca acestea va pot agrava starea de sanatate. Hipoglicemia nu face casa buna cu alcoolul, tigarile sau cafeaua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.