Doctorul pediatru Ben Feingold din California a realizat o dietă specială pentru copiii cu probleme de comportament și anume cu hiperactivitate. Părinții unor copii care suferă de o astfel de afecțiune neagă că aceștia ar avea o anumită formă de hiperactivitate și spun doar că sunt un pic obraznici.
În realitate copiii sunt irascibili, nu dorm când trebuie, sunt încăpățânați, nu ascultă deloc de părinți și prin faptul că au o diformitate de caracter ajung să fie foarte obositori pentru rudele lor care au grijă de ei. În plus, hiperactivitatea și hipersensibilitatea copiilor pot fi destul de evidente și de asemenea aceștia pot fi bolnăvicioși, palizi, neliniștiți, cu cearcănele la ochi, cu tulburări de concentrare și probleme de învățare și o stare permanentă de neliniște.
Dieta Feingold a fost prezentată de acest doctor pediatru în scopul de a oferi un regim alimentar special copiilor care suferă de hiperactivitate, de irascibilitate, de tulburări de acumulare a cunoștințelor la școală și alte probleme de comportament. Medicul considera că sensibilitatea copiilor la aspirină are legătură cu hiperactivitatea și de aceea a urmărit prin acestă dietă să îmbunătățească starea lor de sănătate prin eliminarea aditivilor alimentari ce conțin salicilați.
Potrivit concluziilor la care a ajuns acest medic și alți specialiști în domeniul medical, dieta Feingold a dat rezultate la mulți copii care aveau astfel de probleme comportamentale și nu reprezintă decât un regim simplu de eliminare a alimentelor ce aveau salicilați naturali.
Tulburări de comportament la copiiLa copiii care suferă de hiperactivitate, tulburare de deficit de atenție, neliniște, agitație, irascibilitate, impulsivitate este recomandată dieta Feingold deoarece se consideră că este foarte eficientă, poate da rezultate într-o perioadă scurtă de timp. Dieta nu este foarte strictă, ea presupune eliminarea unor fructe din alimentație deoarece acestea conțin salicitați naturali.
Astfel de alimente care sunt contraindicate datorită salicilaților din compoziția lor sunt: prunele, piersicile, portocalele, zmeura, caisele, strugurii, agrișele, căpșunile, murele, merele. De asemenea, alte alimente cu salicilați sunt înghețata, vinul, cârnații, roșiile, castraveții, margarina, băuturile dietetice, bomboanele, vanilia. În cadrul acestei diete trebuie evitați aditivii alimentari, conservanții, aromele, coloranții, anumite medicamente, suplimente de vitamine, parfumurile, deodorantele, pasta de dinți, dezinfectantele, insecticidele, apa de gură, deoarece aceste produse pot produce modificări în comportamentul copiilor și agrava hiperactivitatea acestora.
Dieta Feingold a ajuns foarte populară deoarece a dat rezultate la mulți pacienți cu hiperactivitate. Faptul că este eficientă este important deoarece cu ajutorul ei se contribuie la bunăstarea copiilor, aceștia ajung să aibă un comportament normal și nu unul superactiv ce le afectează procesul de învățare, de concentrare, somnul, iar în timp le provoacă depresie și o stimă de sine scăzută. Deficitul de atenție sau hiperactivitatea pot fi ereditare sau produse de anumite cauze. Printre acestea se numără și coloranții alimentari artificiali și alte substanțe de care am amintit mai sus.