O dietă drastică influențează căderea părului – Iată ce este indicat să consumi pentru a avea un păr frumos și bogat

1
1470
Dieta echilibrată este importantă pentru un păr sănătos, Foto: rockvillehairrelaxer.com

Dieta drastică este una dintre cele mai importante cauze ale căderii părului. Cu toții vrem să avem o podoabă capilară frumoasă, bogată deoarece aceasta este un semn de tinerețe și sănătate. Părul are nevoie de o serie de nutrienți pentru a fi sănătos, de aceea, dacă se folosește o alimentație săracă în astfel de substanțe se produce căderea lui. În plus există și multe afecțiuni și boli care sunt asociate cu deficitul de nutrienți și devin factori ai căderii părului. Astfel de suferințe sunt bolile hepatice și afecțiunile rinichilor care favorizează căderea părului. Consumul excesiv de alcool contribuie de asemenea la pierderea podoabei capilare.

Dieta echilibrată este importantă pentru un păr sănătos, Foto: rockvillehairrelaxer.com

Deficitul de proteine afectează structura firelor de păr și produce căderea acestora deoarece ele sunt compuse în principal din proteine. Lipsa acestor substanțe afectează cheratina părului și astfel firele devin fragile, uscate, casante, se rup și cad mai rapid. Proteinele și elementele nutritive sunt necesare sănătății părului dar și a pielii și unghiilor. Pentru a avea un păr sănătos și bogat trebuie respectat metabolismul proteinelor prin alegerea unei diete echilibrate bogată în minerale, vitamine, aminoacizi, proteine.

Dieta cu proteine, Foto: stonehardabs.com
Dieta cu proteine, Foto: stonehardabs.com

Lipsa proteinelor în organism afectează aspectul părului dar și a unghiilor. Părul uman are 90% proteine deci este și normal ca o dietă drastică să ducă la subțierea firelor de păr și căderea lor. Atât dieta deficitară cât și numeroase afecțiuni pot afecta frumusețea și sănătatea podoabei capilare. Căderea părului poate fi și o problemă ereditară dar poate fi provocată și de anumite suferințe dezvoltate în timp, de boli cronice, dereglări hormonale, seboree, deficitul de fier, diabet, boli ale glandei tiroide, circulația sangvină necorespunzătoare, infecțiile fungice, deficitul de vitamine în organism, administrarea unor medicamente care au efecte secundare, expunerea la radiații și vopsirea părului. Îmbătrânirea organismului este un alt factor important care contribuie la căderea părului.

Glanda tiroidă, Foto: bodieko.si
Glanda tiroidă, Foto: bodieko.si

Foarte multe persoane știu deja că le cade părul din cauza afecțiunilor glandei tiroide și a unor infecții în organism. Totuși nu acestea sunt cele mai frecvente cauze ale căderii părului ci deficitul de nutrienți din dietă. Lipsa de fier și acid folic în organism reprezintă cauze ale pierderii podoabei capilare. Multe femei au o carență de fier din cauza pierderii lor prin menstruație sau datorită unor schimbări ce apar în corp în perioada de pre-menopauză. De asemenea, femeile pierd mai mult fier decât bărbații din cauza dietelor restrictive pe care le țin frecvent și datorită sarcinii și alăptării.

Dietă pentru detoxifierea organismului, Foto: ehow.com
Dietă pentru detoxifierea organismului, Foto: ehow.com

Curele de slăbire sunt un motiv serios pentru care în organism apare un deficit de fier dar și de alte substanțe importante pentru sănătatea acestuia. Lipsa de fier în organism duce la oboseală, perturbări ale metabolismului și căderea părului. În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că prin aportul normal de fier în alimentație se poate stimula creșterea a noi fire de păr și astfel se poate ajunge la dobândirea unui aspect bogat al podoabei capilare. Lipsa fierului produce anemie, proasta oxigenare a celulelor, atrofierea foliculilor de păr și căderea firelor de păr.

Citește și:  Ce se întâmplă cu ochii tăi dacă nu te hrănești corespunzător?
Alimente care contin fier, Foto: blog.kangzhi.com
Alimente care conțin fier, Foto: blog.kangzhi.com

Lipsa de vitamine din complexul B și coenzima Q10 pot contribui de asemenea la pierderea podoabei capilare. Conezima Q10 stimulează oxigenarea țesuturilor, deci și a scalpului și normalizează circulația sangvină. Vitamina C și E au proprietăți antioxidante, de combatere a atacului nociv al radicalilor liberi, ajută la creșterea părului, la stimularea circulației sângelui la nivelul scalpului, la oxigenarea celulelor, la îmbunătățirea aspectului podoabei capilare.

Coenzima Q10, Foto: piercewholenutrition.blogspot.ro
Coenzima Q10, Foto: piercewholenutrition.blogspot.ro

Lipsa de minerale este o altă cauză a căderii părului. Zincul stimulează creșterea părului și consolidează sistemul imunitar al organismului. Cuprul trebuie luat împreună cu zincul deoarece interacționează cu acesta și stimulează creșterea părului. Dieta trebuie să conțină alge deoarece acestea sunt un cumul de substanțe minerale. Siliciul ajută la formarea structurilor de proteină care apar în firele de păr și astfel se consolidează structura acestora.

Legume și fructe cu caroteni, Foto: alive.com
Legume și fructe cu caroteni, Foto: alive.com

Dieta nu trebuie să fie deficitară în fructe și legume care au subtanțe flavonoide și antioxidanți deoarece acestea sunt importante pentru sănătatea părului. De asemenea, alimentația trebuie să conțină biotină pentru că aceasta previne căderea părului. Surse de biotină sunt mazărea verde, ovăzul, lintea, orezul brun, drojdia de bere, nucile, semințele de floarea-soarelui. Dieta trebuie să cuprindă legume cu frunze verzi, spanac, broccoli, salate, etc.

Atenție cu expunerea exagerată la razele soarelui și la apa de mare deoarece razele ultraviolete puternice pot deteriora părul și produce căderea acestuia. Apa de mare trebuie îndepărtată complet de pe păr după ce s-a facut baie deoarece ca și razele ultraviolete poate arde firele de păr și distruge pigmentul de melanină. Ca urmarea a acestor factori părul devine uscat, casant, se rupe ușor și cade destul de repede.

Nu folosiți diete drastice pentru a slăbi rapid deoarece acestea vă afectează negativ și sănătatea organismului nu doar a părului. Alimentația trebuie să fie bogată în magneziu, zinc, cupru, fier, mangan, vitamine (A, B, C, E, H, PP), acizi grași esențiali, lipide, aminoacizi. De asemenea, aportul de apă trebuie să fie suficient pentru o bună hidratare. Părul trebuie îngrijit printr-o bună nutriție deoarece doar așa structura lui va fi corespunzătoare menținerii sănătății.

1 COMENTARIU

  1. Si mie imi cade paru si am inceput o cura cu folixin. Chiar sunt curios daca o sa ajute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.