Măștile cosmetice cu argilă sunt recomandate pentru toate tipurile de ten, au efect de curățare și regenerare a pielii. Argila, în funcție de ingredientele pe care le are, de mineralele și oligoelementele din compoziția ei, poate ajuta la dobândirea unui ten sănătos. Argila se folosește în tratamentul afecțiunilor dermatologice și anume a infecțiilor de tipul abceselor, a rozaceei, acneei, cuperozei, arsurilor, degerăturilor, contuziilor, furunculozei, foliculitei, eczemelor, escarelor, psoriazisului, zonei zoster, negilor, infecțiilor cu stafilococi sau panarițiu, varicelei, urticariei, rănilor, mușcăturilor de câine, înțepăturilor de insecte și mușcăturilor de șerpi.
Abcesele apar datorită unor infecții și pot fi însoțite de puroi și umflături dureroase. Astfel de afecțiuni sunt provocate de înțepăturile cu așchii de lemn sau de spini. Pentru tratamentul lor se recomandă cataplasme reci cu argilă. Înainte de aplicarea argilei se spală bine zona cu apă curată, iar dacă abcesul este purulent se aplică între rană și argilă un strat de tifon.
Arsurile pot fi vindecate cu argilă. Astfel de leziuni sunt provocate de arsurile solare, apa fierbinte, contactul cu substanțe chimice, cu focul, etc. Pielea devine roșie, apar beșicuțe, iar țesutul poate fi deteriorat. Cataplasmele reci și groase cu argilă se aplică pe un strat de tifon și apoi pe pielea afectată de arsură. În cazuri grave este necesar ajutor medical de specialitate.
Mulți oameni suferă de acnee, de inflamația glandelor sebacee și au pe față numeroase puncte negre și coșuri care pot duce la formarea de abcese. Tulburările hormonale sunt principalii factori ai apariției acneei, dar și alimentația necorespunzătoare poate fi un factor de risc.
Argila ajută la cicatrizarea coșurilor și combaterea infecțiilor cu stafilococi deoarece are proprietăți antiseptice, degresante, bactericide, antialergice și vindecătoare. Aplicarea de măști cosmetice din argilă și apă de tărâțe de grâu ajută în vindecarea acestei afecțiuni a pielii. Se pot folosi și cataplasme mici din argilă care se pun direct pe coșuri.
Din cauza abuzului de alcool și a alimentelor bogate în grăsimi animale, oamenii ajung să dezvolte cuperoza. Aplicarea de cataplasme cu tifon și argilă pe zonele afectate de cuperoză ajută în tratamentul acestei afecțiuni. De asemenea, apa argiloasă este un bun remdiu pentru cuperoză.
Vânătăile sau contuziile care apar datorită unor lovituri pot fi vindecate cu argilă. Se aplică local cataplasme reci cu argilă și se schimbă din patru în patru ore. În zonele mai sensibile (la cap și la mâini) se folosește tifon înainte de a aplica stratul de argilă.
Foliculita sau bășicuțele cu puroi de la rădăcina firelor de păr reprezintă o afecțiune ce se poate vindeca prin igienă tegumentară, regim atoxic și cataplasme călduțe și subțiri cu argilă.
Cataplasmele reci cu argilă sunt eficiente în tratamentul mușcăturii de câine, deoarece ameliorează simptomele și opresc hemoragia, dar se folosesc doar la recomandarea unui medic. În caz de mușcături de șarpe recomandat este să se mergă cât mai repede la medic. Argila este folosită în tratamentul mușcăturilor de viperă deoarece ajută la extragerea veninului și la prevenirea agrăvării infecției.
Dacă apare eritem în urma înțepăturilor de insecte (fie ele bondari, albine, tăuni, furnici, viespi, păduchi, gândaci, păianjeni, pureci) se dezinfectează zona lezată, se scoate acul insectei, apoi se aplică o catapalsmă cu argilă care trebuie să fie destul de rece și groasă și să acopere edemul și 2 cm în jurul acestuia. În cazuri de înțepături de insecte pot să apară simptome de durere, agitație, creșterea temperaturii corpului în zona lezată, senzație de usturime, de căldură, prurit, dispnee și cianoză.
Intoxicațiile, infecțiile stafilococice, surmenajul, hipovitaminoaza și hipoglicemia pot fi cauzele apariției furunculozei. Pentru tratamentul ei se folosesc medicamente antibiotice recomandate de medic dar și cataplasmele reci cu argilă care se aplică direct pe piele, pe furuncul și în jurul acestuia.
În partea superioară a furunculului se adună puroiul care trebuie eliminat și tratamentul cu noi cataplasme cu argilă continuat. Argila are capacitatea de a deschide pustulele și de a stimula eliminarea puroiului deoarece are proprietăți antitoxice, antibacteriene, antiseptice, antiinfecțioase și antiinflamatorii foarte bune.
Pentru calamarea pruritului pielii se aplică comprese cu argilă în zona unde apar mâncărimile și astfel simptomele sunt calmate. Prin repetarea tratamentului se elimină mâncărimile și se vindecă afecțiunea. În astfel de cazuri de urticarie trebuie urmat un regim alimentar.
Rănile pot fi vindecate cu argilă deoarece aceasta are proprietăți cicatrizante, antiinfecțioase, antibacteriene, antiinflamatorii și dezinfectante. La început cataplasmele cu argilă se schimbă la 10 minute până ce se oprește hemoragia, apoi aplicarea lor se face la 4 ore.
Zona zoster produce erupții veziculare, durere, senzație de usturime și arsură. Pentru tratament se pot folosi cataplasme cu argilă care trebuie să fie puțin călduțe și este bine să fie înlocuite la 4 ore. Foarte eficiente sunt și frunzele de varză în tratamentul acestei afecțiuni.
Negii se vindecă prin regim alimentar atoxic și cataplasme reci cu argilă, aplicate în strat gros pe formațiunile proeminente de la suprafața pielii. Tratamentul se face timp de 3 săptămâni, timp în care se produce treptat vindecarea și negul se desprinde de pe piele, iar pe suprafața acesteia nu mai rămâne nicio cicatrice.