Coarnele de pădure – fructe cu proprietăți vindecătoare

1
38797
Coarnele de pădure – fructe cu proprietăți vindecătoare

Mulți oameni nici nu au auzit despre proprietățile acestor fructe sălbatice numite coarne, ale arbustului Cornus mas. Acesta este de origine din Asia dar se găsește și la noi în țară. Grădinarii chiar îl cultivă lângă casa lor pentru a se bucura de aspectul ornamental deosebit al acestuia, dar și de beneficiile fructelor sale.

Frunzele sunt ovale, de un verde intens, cu nervuri longitudinale bine evidențiate. Florile sale sunt galbene, mici, înfloresc la mijlocul lunii martie. Fructele sunt roșii și au proprietăți terapeutice deosebite. Datorită aspectului deosebit, planta este folosită în scop ornamental în parcuri și grădini.

Proprietățile medicinale ale coarnelor de pădure:

Una din cele mai importante proprietăți ale acestor fructe este de stopare a scaunelor moi. Coarnele de pădure au gust dulce-acrișor, astringent, asemănător puțin cireșelor și efect diuretic. De asemenea, aceste fructe sunt apreciate pentru efectul lor antiscorbutic, astringent, dezinfectant, tonic, diuretic, antiinflamator, antibacterian și cicatrizant. Cantitatea de vitamina C din aceste fructe depășește pe cea din lămâi sau măceșe.

Coarnele sunt recomandate în cazuri de diabet zaharat deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, aceste fructe sunt un bun remediu pentru indigestie, dureri de cap, normalizează activitatea enzimatică a pancreasului, ajută în tratamentul paraziților intestinali, crampelor, icterului, afecțiunilor de ficat, enteritelor, enterocolitelor, bolilor gastro-intestinale în general.

Coarnele de pădure au proprietăți antiinflamatorii și diuretice, de aceea sunt fructe care îmbunătățesc procesele metabolice din organism, normalizează tensiunea arterială, calmează durerile de cap, ameliorează inflamațiile venelor, bolile articulare, guta, previn scleroza multiplă, fragilitatea capilarelor, îmbunătățesc digestia. Sunt o sursă de vitamine (A, B1, B2, C), dar și de minerale, pectine, tanin, acizi organici.

Conțin potasiu, magneziu, fier și calciu – minerale foarte importante pentru menținerea sănătății. Datorită elementelor active deosebite, mineralelor și vitaminelor, proprietăților antiinflamatoare, antibacteriene, dezinfectante, tonice și cicatrizante, coarnele sunt folosite în tratamentul gripei, răcelii, bolilor de piele, sângerărilor nazale, dureri de gât, rahitismului, scarlatinei, diareei, cirozei, hemoroizilor.

coarnele de padure

Din fructe se face suc, compot, dulceață, gem, sirop, jeleu, marmeladă, vin, lichior, se folosesc la murături și drept condiment pentru preparatele culinare din carne și pește.

Sirop din coarne de pădure – Mod de realizare:

Se folosesc 3 kg de fructe, 2 kg de zahăr și 1 litru de apă. Se spală coarnele cu apă, se strecoară și se pun la fiert cu apa într-o oală încăpătoare. Se adaugă zahărul și se lasă să fiarbă pănă se obține un sirop destul de gros. Nu se adaugă lămâie deoarece aceste fructe au gust acrișor și destulă vitamina C.

Citește și:  Top 10 alimente pentru o piele sanatoasa

Compot din coarne de pădure – Mod de realizare:

Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g coarne, o linguriță de vanilie, 2 litri de apă, 250 g de zahăr. Se spală fructele și se curăță de sâmburi. Se topește zahărul în 2 litri de apă într-o oală la foc mic. Se adaugă fructele, se fierb timp de 10 minute, apoi se pun în borcane din sticlă și se închid ermetic.

Duceață din coarne – Rețetă:

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de coarne, 1 kg de zahăr, o lămâie (pentru aromă). Se spală coarnele cu apă, se elimină codița și sâmburele. Coarnele trebuie să fie bine coapte și nealterate. Se amestecă coarnele cu zahărul și se lasă 5-6 ore la macerat într-o oală, pentru a lasa suc. Se pun la fiert la foc mic până ce dulceața se leagă, eventual se adaugă și zeama de la o lămâie. La final se lasă dulceața un pic să se răcească, se pune în borcane, care se închid ermetic. Această dulceață este foarte gustoasă și se poate folosi în timpul iernii.

Ceaiul din coarne de pădure:

Acest preparat este foarte eficient în tratamentul bolilor gastro-intestinale, bolilor de pancreas și ficat, tulburărilor digestive, anemiei și altor afecțiuni. Se adaugă 7 g de fructe uscate la 250 ml apă clocotită, se fierbe 3 minute, se strecoară și se bea. Ceaiul se poate îndulci cu miere și astfel gustul său este și mai plăcut. Se poate folosi pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, gripă, bronșită, răceală, dar și pentru uz extern, pentru bolile de piele.

Fructele se culeg în perioada când sunt bine coapte (de obicei în luna septembrie) și apoi se pun la uscat pentru a fi folosite în lunile de iarnă. Coarnele smochinite, uscate, păstrează proprietăție benefice, toate mineralele, vitaminele și alte elemente active, o perioadă îndelungată de timp. Gustul lor este mai dulce după ce au stat la uscat, astfel pot fi consumate cu plăcere și de copii. Cantitatea de vitamine și minerale fac din astfel de fructe un medicament contra anemiei.

1 COMENTARIU

  1. Este o greseala la inceputul textului. In acelasi paragraf ati scris ca au efect antidiuretic si in propozitia urmatoare ca au efect diuretic. Adevarul este ca sunt diuretice coarnele, nu antidiuretice. Poate ati vrut sa scrieti antidepurative..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.