Scoruș de munte – arbore de pădure cu fructe bogate în vitamina C

0
2122
Scoruș de munte – arbore de pădure cu fructe bogate în vitamina C

Acest arbore înalt de până la 15 m crește în zone montane și face niște fructe cu importante proprietăți terapeutice pentru sănătate. Are denumirea științifică Sorbus aucuparia și face parte din familia Rosaceae.

Mai mult decât atât, această plantă este foarte răspândită în Europa și Asia, este cunoscută ca fiind ,,magică”, că ar oferi protecție pădurii. Se povestesc multe despre scorușul de pădure, însă cel mai important este faptul că este considerat una din cele mai importante plante din regiunile împădurite, și asta datorită fructelor sale.

Fructele de scoruș sunt roșii, mari cât boabele de mazăre și cresc sub formă de ciorchini, iar inflorescențele arborelui sunt alcătuite din flori mici și albe. În popor scorușul este cunoscut și cu numele de lemn-pucios, mersină, sorb și scoruș-păsăresc. Crește la marginile codrilor, sau în poieni și luminișuri de pădure, la deal și munte. În lunile calde arborele este mereu verde, are frunzele lobate, cu 8 perechi de frunzulițe, ce au marginile zimțate.

Din fructele de scoruș se fac mărgele pentru femei deoarece există credința populară că acestea oferă încredere în sine și sporesc fertilitatea. În plus datorită culorii roșii, se spune că scorușul te scapă de deochi și spirite rele, de aceea se agață un fir cu bobițe de haine. O altă utilizare este în industrie, la obținerea de vopsea roșie ecologică pentru colorarea naturală a țesăturilor.

Citește și:  Dieta Paleo, o metoda eficienta pentru slabit

Scoruș de munte

Fructele de scoruș au foarte multă vitamina C și de asemenea conțin acizi organici, zaharuri, săruri minerale, tanin, acid malic, uleiuri eterice. De asemenea fructele au vitamina B și E dar în cantitate mai mică decât vitamina C.

Sucul din fructe de scoruș are proprietăți vitaminizante, decongestionante, diuretice, antitusive, astringente, antireumatice, depurative, digetive, coleretice, laxative, detoxifiante pentru organism (curăță sângele), vindecătoare pentru anumite afecțiuni ale ficatului, inimii, rinichilor. Se bea în cantitate mică, înainte de masă.

Are efect bun și asupra vezicii biliare, distruge și elimină pietrele ce se formează în timp. De asemenea reduce nivelul de colesterol din sânge, ameliorează transpirațiile, bufeurile și alte simptome care apar la menopauză, îmbunătățește sănătatea ochilor deoarece are substanțe carotenoide care sunt precursori ai vitaminei A.

Infuzia de scoruș se prepară foarte ușor: se adaugă o lingură de fructe la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat timp de cel puțin o oră și apoi se bea înainte de masă. Este recomandată în tratamentul scorbutului, anemiei, gastritei, migrenei, balonării, aterosclerozei, spondilozei, reumatismului, tusei, gingivitei, bronșitei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.