Aceste plante și condimente sunt o sursă de vindecare!

0
984

Alimentele consumate au impact direct asupra sănătății noastre. Foarte multe condimente ajută în prevenirea problemelor grave de sănătate, precum sunt: diabetul, boala Alzheimer, cancerul, bolile cardiovasculare, etc. Descoperă în acest articol valoarea terapeutică a celor mai populare condimente sau plante aromatice. Află ce spun cercetătorii despre proprietățile lor, cât de important este ca ele să facă parte din dietă.

Navigare rapidă în articol:

Busuioc – plantă aromatică cu proprietăți vindecătoare

Mâncarea ce are condimente bune și busuioc este delicioasă, plăcut aromată. Gustul de busuioc este deosebit, apreciat de oameni, dar și beneficiile acestei plante au atras atenția lor.

Busuioc alimentar – cum se folosește?

Se poate cumpăra uscat sau proaspăt. Ambele condimente sunt folosite în preparate culinare. Diferența este:

  • Busuiocul uscat este în plicuri de hârtie, sub formă de condiment. Se păstrează foarte bine și într-un borcan închis ermetic. Este mai puțin aromat decât busuiocul proaspăt. Se folosește mai ales la preparatele culinare ce au condimente și care se realizează la cuptor, pentru că rezistă la gătit mult timp.
  • Busuiocul proaspăt este păstrat ca plantă în ghiveci, are frunzele bogate, parfumate. Are o concentrație mai mare de uleiuri volatile, de aceea aroma sa este mai puternică. Busuiocul proaspăt tăiat se poate păstra la frigider câteva zile, mai ales dacă este învelit în prealabil într-un prosop de bucătărie din hârtie, puțin umed. Se recomandă la preparate gătite rapid (mai ales la paste, salate).
  • Această plantă face parte din categoria principalelor condimente recomandate la salate, supe, paste, tocane, mâncăruri la tigaie, preparate din carne care au curry și alte mirodenii, la sosuri din roșii și usturoi, pateuri din ficat și carne.
  • Ceaiul din busuioc are proprietăți deosebite pentru sănătate. Se recomandă cu ghimbir, îndulcit cu miere de albine.

Busuiocul are numeroase proprietăți și beneficii

Busuiocul trebuie consumat zilnic pentru că are multe beneficii asupra organismului. Iată care sunt avantajele consumului de busuioc:

  • Conține fitonutrienți, antioxidanți, uleiuri volatile, vitamine care pot trata multe afecțiuni, ajută în menținerea stării bune de sănătate.
  • Activitatea sa antioxidantă ajută la combaterea cancerului de plămâni, ficat, stomac.
  • Prelungește tinerețea – Cercetătorii au descoperit prin studiile lor că busuiocul are elemente active care pot neutraliza radicalii liberi și pot combate efectul prematur de îmbătrânire al organismului. În medicina ayurvedică busuiocul este folosit pentru longevitate și prelungirea tinereții.
  • Are efect bun asupra tractului digestiv, elimină stările de greață și paraziții intestinali, ameliorează crampele stomacale, tulburările digestive și colicile.
  • Calmează durerile de cap, migrenele, tusea convulsivă pentru că are un compus analgezic asemănător eugenolului din cuișoare.
  • Întărește sistemul imunitar al organismului, protejează structura celulelor și a ADN-ului.
  • Extractul de busuioc are compuși care combat stresul.
  • Reduce glicemia și nivelul de cortizol din sânge.
  • Este bogat în carotenoizi, antioxidanți, beta-caroten. Reduce grăsimile din sânge, nivelul de colesterol din sânge și trigliceridele. Previne depunerea de grăsimi pe pereții vaselor sangvine. Menține sănătatea inimii, scade riscul de atac de cord.
  • Frunzele au efect bun asupra pielii, combat bacteriile care pot produce acneea. Frunzele de busuioc se pot folosi în tratamentul acestei afecțiuni, în loc de cremele anti-acnee.
  • Reduce acidul uric, ceea ce este foarte important la bolnavii de gută. Acidul uric poate provoca dureri și inflamații greu de suportat în cazuri de gută.
  • Conține vitamine și minerale (calciu, magneziu, fier) care ajută în prevenirea osteoartritei. Prin conținutul de fier și alți nutrienți, busuiocul combate anemia, oboseala fizică și infecțiile din organism.
  • Are efect bun în tratamentul rănilor și al înțepăturilor de insecte.
  • Are efect revigorant asupra tractului respirator. Conține eugenol, camfor și uleiuri volatile care pot combate infecțiile fungice, bacteriile și virusurile. Ajută în tratamentul afecțiunilor respiratorii, infecțiilor gâtului, bronșitei.

Oregano – mirodenie vindecătoare, antibiotic natural

Când spui oregano, gândul te duce la bucătăria italiană. Acest condiment nu lipsește din restaurantele din Italia. Oregano se folosește la pizza și la paste, este o plantă aromatică folosită frecvent în bucătăria mediteraneană.

Se utilizează proaspăt sau uscat, are o aromă minunată și un gust deosebit. Oregano uscat poate fi păstrat timp de un an, într-un recipient închis ermetic. Este recomandat în dietă, la sosuri cu ulei de măsline și oțet, la marinate, preparate din carne, drept condiment pentru carnea la grătar, la mâncarea cu roșii și usturoi, sosuri din salsa și chili, la preparate din carne de vânat.

Infuzia de oregano este recomandată pentru sănătate.

  • Se realizează astfel: se adaugă o linguriță cu oregano uscat la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se poate bea.
  • Acest preparat are beneficii terapeutice: calmează tusea și durerile de cap, vindecă indigestia, ajută în tratamentul răcelii și durerilor de gât, este eficient în ameliorarea inflamațiilor și problemelor gingiilor, elimină balonarea și flatulența, reduce stresul.

Uleiul de oregano – leacul perfect pentru problemele de sănătate

Oregano este un condiment apreciat și ca remediu medicinal. Se recomandă uleiul de oregano și extractul de oregano pentru că acestea au numeroase proprietăți terapeutice pentru sănătate:

  • Oregano este un excelent antibiotic natural, are proprietăți antioxidante puternice și antivirale.
  • Ajută în tratamentul inflamațiilor, acneei, artritei, gripei, răcelii, durerii cronice, hipertensiunii arteriale.
  • Combate paraziții intestinali, infecțiile la stomac și intestine, dezechilibrele microbiene.
  • Extractul de oregano scade nivelul de colesterol din sânge. De asemenea, poate ajuta în reducerea proteinei reactive C și în prevenirea inflamațiilor arterelor și vaselor de sânge.
  • Oamenii de știință au studiat efectele a peste 100 de condimente în tratamentul sau încetinirea bolii Alzeheimer. Au ajuns la concluzia că dintre toate condimentele, extractul de oregano este cel mai bun (amplifică secreția acetilcolinei, secretată de creier) și ajută în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer.
  • Uleiul de oregano are elemente active cu proprietăți antiparazitare, antivirale, antimicrobiene și antibacteriene. Ajută în cazuri de amigdalită, infecții și ulcerații bucale, psoriazis, etc.
  • Vaporii uleiului de oregano au efect calmant asupra nervilor, mențin sănătatea organismului.
  • Uleiul de oregano poate combate infecțiile vaginale, infecțiile cu Candida albicans, care produc mâncărime și durere. Uleiul de oregano are acțiune asemănătoare antibioticelor antimicotice.
  • Ajută la vindecarea ficatului. Este recoamndat în cazuri de hepatită C, boala ficatului gras, afecțiunile ficatului, ciroză.
  • Reduce inflamațiile, ajută în tratamentul colitei, în ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii ale colonului. Oregano stopează înmulțirea celulelor cancerului de colon, deci este recomandat în prevenirea și tratamentul acestei boli grave.
  • Poate ajuta la vindecarea ulcerului la stomac dacă se folosește în combinație cu extract de merișoare. Acest remediu combate bacteria H. Pylori.
  • Oregano are elemente active care pot distruge bacteriile (ce provoacă intoxicații alimentare): Listeria, E.Coli și Salmonella.
  • De asemenea, cercetătorii au constatat că uleiul de oregano combate și infecțiile cu Staphilococcus aureus.

Pătrunjel – plantă cu proprietăți medicamentoase

Pătrunjelul este o plantă aromată, delicioasă, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Această plantă este o adevărată comoară pentru bucătăria noastră. Este indicat la orice mâncare, are o aromă specială și un gust deosebit.

Se poate folosi proaspăt (de obicei tocat) sau uscat. Indicat este să fie adăugat la mâncare, la sfârșitul procesului de gătire, pentru a amplifica aroma igredientelor folosite. Este foarte bun pentru diferite preparate culinare, la ciorbe, supe, omlete, cartofi prăjiți, piureuri, sosuri, salate, în amestecuri cu alte condimente.

Pătrunjel, valoare nutrițională

Pătrunjelul conține elemente active importante pentru organism, care ajută în menținerea sănătății. Este o sursă de nutrienți esențiali ce sprijină sistemul imunitar al organismului și ajută în prevenirea îmbolnăvirii:

  • Are luteină, un antioxidant care previne degenerescența maculară și menține sănătatea ochilor. De asemenea, are vitamina A și C cu efect bun asupra vederii.
  • Cercetătorii spun despre pătrunjel că are capacitatea de a îmbunătăți activitatea altor antioxidanți în organism și de a trata o multitudine de afecțiuni și boli. Conține apigenină – un antioxidant care poate crește nivelul de glutation și de superoxid dismutază (sunt antioxidanți produși de organism).
  • Este o sursă de vitamine B1, B6, D, K, fier, calciu, potasiu și alte oligoelemente și minerale.
  • Frunzele conțin mai multă vitamina C decât citricile sau lămâia.
  • Are substanțe flavonoide care combat cancerul.
  • Conține clorofilă și uleiuri esențiale.
Citește și:  Abrina (Abrus precatorius), planta folosita la confectionarea de bijuterii si rozarii

Proprietățile pătrunjelului

Pătrunjelul are nutrienți care mențin sănătatea organismului și ajută în prevenirea multor afecțiuni și boli:

  • Este un bun detoxifiant pentru organism, menține sănătatea rinichilor și a ficatului.
  • Cercetătorii au descoperit faptul că pătrunjelul are substanțe flavonoide care scad riscul de cancer. De exemplu apigenina previne cancerul ovarian. Acest antioxidant natural previne cancerul și bolile cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii spun că substanțele flavonoide din pătrunjel îmbunătățesc sănătatea creierului și ajută în prevenirea bolii Alzheimer.
  • Previne răceala, are vitamine care consolidează sistemul imunitar al organismului.
  • Crește activitatea superoxid dismutazei, enzimă ce poate distruge celulele reumatoide și deci ajută în prevenirea reumatismului.
  • Reduce agregarea trombocitelor în procent de 65%. Acest lucru arată că acest condiment este un bun remediu pentru bolile cardiovasculare.
  • Are proprietăți laxative foarte bune, de aceea ajută în tratamentul constipației.
  • Este un bun remediu pentru afecțiunile tractului urinar. Combate formarea pietrelor la rinichi, pietrele la vezica biliară, flatulența, tulburările digestive.
  • Scade glicemia, ajută în tratamentul diabetului de tip 2.
  • Frunzele proaspete aplicate local, direct pe piele, ajută la vindecarea mușcăturilor de insecte.
  • Este un bun detoxifiant natural pentru cavitatea bucală. Menține sănătatea gingiilor, previne respirația urât mirositoare. Poate înlocui pasta de dinți: se prepară un amestec din ulei de măsline și pătrunjel proaspăt la blender. Se perie dinții ca de obicei cu acest preparat, efectul de curățare este excelent: sunt îndepărtate impuritățile de pe dinți, sunt întărite gingiile și este eliminat excesul de agenți patogeni și bacterii din cavitatea bucală.

Rozmarin – condiment cu efect revigorant

Rozmarinul este un ingredient care nu lipsește din preparatele culinare specifice bucătăriei mediteraneene pe bază de carne și cartofi. Face parte din lista celor mai bune condimente datorită proprietăților sale deosebite. Aroma de rozmarin este perfectă pentru multe feluri de mâncare din carne. Gustul acestei plante este ideal pentru preparatele din carne de vânat.

Poate fi consumat proaspăt sau uscat. Specialiștii în gastronomie recomandă folosirea condimentelor, dar consideră că rozmariul uscat trebuie să fie folosit în cantitate mică deoarece are un gust intens și o aromă puternică. Rozmarinul proaspăt este foarte bun pentru sănătate, cei care locuiesc la bloc îl pot planta în ghiveci.

Beneficiile rozmarinului pentru sănătate

Rozmarinul este o plantă miraculoasă pentru sănătate. Are proprietăți terapeutice speciale pentru organism, datorită elementelor active pe care le conține. Este utilizat în diferite preparate care țin de medicina populară (infuzie, ceai, decoct, băi cu plante) pentru că are beneficii asupra sănătății organismului:

  • Stimulează circulația sângelui.
  • Combate senzația de balonare.
  • Este considerat de specialiști ca fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume.
  • Consolidează sistemul imunitar al organismului.
  • Reduce stresul oxidativ, previne îmbătrânirea prematură a organismului.
  • Previne leziunile neurologice care pot fi produse prin procesul de oxidare, din cauza stresului oxidativ, al factorilor poluanți.
  • Extractul de rozmarin are efect benefic asupra pielii, previne fotoîmbătrânirea țesutului cutanat. Protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete, reduce riscul de cancer de piele. Ajută în tratamentul dermatitelor, calmează mâncărimile, umflăturile și alte simptome ale acestor afecțiuni.
  • Poate ajuta în tratamentul diabetului, al artritei și afecțiunilor respiratorii.
  • Îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria, reduce anxietatea.
  • Poate trata depresia la fel ca medicamentele recomandate pentru această afecțiune (ex. Prozac).
  • Rozmarinul poate înlocui medicamentele diuretice deoarece crește fluxul urinar. De asemenea, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această plantă ajută în tratamentul infecțiilor urinare.
  • Cercetătorii consideră că prin consumul zilnic de rozmarin în doză mică se menține sănătatea celulelor hepatice, acestea fiind astfel protejate împotriva substanțelor toxice.
  • Cercetătorii japonezi au demonstrat prin studiile lor că rozmarinul reduce riscul formării cheagurilor de sânge și depunerea de grăsimi pe pereții arterelor și a vaselor de sânge. Astfel rozmarinul scade riscul de atac cerebral.
  • Extractul de rozmarin scade glicemia deci poate ajuta în tratamentul diabetului.
  • Uleiul de rozmarin ajută în prevenirea și reducerea tumorilor canceroase.
  • Crește secreția biliară, este revigorant pentru organism, stimulează sistemul nervos, îmbunătățește circulația sângelui.
  • Ameliorează nevralgiile, durerile musculare, reumatismul, sciatica.
  • Se recomandă ca ingredient în șampoane pentru că oprește căderea părului.

Ienibahar – plantă cu efect vindecător

Ienibaharul este un condiment universal, folosit frecvent pentru carnea de pui și carnea de porc în preparatele culinare. Este folosit alături de alte condimente la marinate, gulaș, preparate din varză, mâncăruri din carne de pește, carne de vită și carne de vânat, prăjituri sau tarte cu fructe (mere, caise, piersici).

Boabele de ienibahar sunt condimente deosebite, au aromă puternică și proprietăți analgezice. Sunt considerate în anumite țări ale lumii (Portugalia, Jamaica) ca fiind bobițe cu efect vindecător.

Proprietățile terapeutice

Din punct de vedere medicinal, ienibaharul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Este folosit în gastronomie dar și în medicina populară pentru că:

  • Are proprietăți antibacteriene, antivirale, analgezice.
  • Combate infecțiile și calmează durerile (musculare, reumatoide).
  • Ajută în tratamentul răcelii.
  • Ameliorează durerile de dinți.
  • Combate afecțiunile digestive, balonarea, flatulența și indigestia.
  • Are antioxidanți care combat atacul nociv al radicalilor liberi.
  • Previne bolile cardiovasculare și alte boli cronice ce pot fi cauzate de oxidarea celulară.
  • Reduce presiunea arterială.
  • Are efect benefic, relaxant asupra sistemului nervos.
  • Reduce retenția de apă din organism.
  • Este eficient în curele de slăbire.
  • Poate ajuta în tratamentul infecțiilor urinare, afecțiunilor rinichilor sau problemelor de prostată.
  • Are proprietăți antiseptice, calmante, este bun în cazuri de cistită pentru ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.
  • Este recomandat de cercetători în tratamentul simptomelor menopauzei și ale osteoporozei.

Loboda – beneficii și proprietăți

Loboda este o plantă leguminoasă, folosită frecvent în gastronomie, la ciorbe și salate. Este considerată o plantă valoroasă datorită gustului plăcut pe care îl are în preparatele culinare (supe, ciulama, paste, mâncăruri pe bază de carne, ciuperci, orez) și proprietăților sale. Are efect bun asupra organismului, oferă un sentiment de sațietate, astâmpără foamea.

Loboda se poate consuma fiartă sau crudă, adăugată la orice salată de legume și verdețuri: leurdă, urzică, spanac, frunze de păpădie. Cel mai frecvent se folosește la ciorbe pentru că dă o aromă deosebită acestora. Se folosește alături de alte condimente și legume: ceapă, pătrunjel, usturoi, leuștean, etc. Din păcate loboda își pierde din proprietăți prin fierbere.

Loboda are proprietăți terapeutice pentru sănătate

Frunzele de lobodă sunt remedii naturiste folosite în medicina populară pentru că au elemente active cu proprietăți nutritive și vindecătoare. Loboda oferă următoarele beneficii:

  • Are potasiu, magneziu, fier, cupru, calciu, fosfor, zinc, proteine, fibre, carbohidrați, antioxidanți și vitamine, uleiuri esențiale, 7 aminoacizi (ex. triptofan).
  • Conține vitamina C și E.
  • Are vitamina K, importantă pentru vasele de sânge.
  • Îmbunătățește rezistența vaselor sangvine, scade riscul de boli de inimă.
  • Conține fier, ajută în combaterea anemiei.
  • Are acțiune sedativă și antidepresivă.
  • Ajută la ameliorarea simptomelor în caz de hemoroizi și gută.
  • Reduce durerile spasmodice.
  • Are efect bun în combaterea bacteriilor și tratamentul unor boli de stomac și intestine (ulcer duodenal, flatulență).
  • Are proprietăți antiinflamatoare și antibateriene.
  • Poate ajuta în tratamentul tusei, durerilor de gât și răcelii.
  • Are efect ușor laxativ, poate combate constipația cronică și intoxicațiile alimentare.
  • Ameliorează durerile de dinți, afecțiunile gingiilor, albește dinții.
  • Stimulează metabolismul, ajută la detoxifierea organismului, curăță sângele.
  • Este recomandat să se consume crudă în salate pentru că este bogată în nutrienți și antioxidanți.
  • Reglează digestia.
  • Îmbunătățește sănătatea rinichilor.
  • Ajută în prevenirea procesului prematur de îmbătrânire al organismului.
  • Facilitează detoxifierea organismului și regenerarea celulară.
  • Semințele de lobodă pot ajuta în tratamentul icterului.
  • Datorită conținutului de calciu și magneziu poate ajuta în menținerea sistemului osos sănătos.
  • Nu este indicată persoanelor care suferă de gută, de pietre la rinichi sau la bilă, pentru că are acid oxalic.

Având în vedere toate aceste proprietăți extraordinare pe care le au plantele și condimentele, oamenii le pot folosi ca o sursă naturală de medicamente, mai ales dacă suferă de vreo afecțiune sau boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.