Avocado este o comoară de ingrediente care pot contribui la sănătatea noastră în multe feluri. Dacă vrei să fii mai sănătos, să slăbești, să ai un păr mai bogat și o piele mai frumoasă, trebuie să folosești fructul avocado și uleiul de avocado. Dacă vrei să-ți reduci riscul de a suferi de anumite afecțiuni și boli, îți poți completa alimentația zilnică cu avocado.
Acest fruct este apreciat de mult timp în țările tropicale, fiind considerat un aliment extraordinar, dar și un produs cosmetic foarte bun. Avocado este bogat în minerale, vitamine, aminoacizi, acizi grași esențiali, nesaturați, prin urmare este un fruct foarte sănătos. Există numeroase motive pentru a mânca avocado. Află acum ce beneficii și întrebuințări are și de ce merită atât de mult să consumi fructul avocado.
Navigare rapidă în articol:
- Principalele beneficii ale consumului de avocado
- Cum se mănâncă avocado? Rețete cu avocado, cel mai sănătos fruct
- Avocado, când este copt? Așa se alege un avocado bine copt
- Avocado, curățare
- Sâmburele de avocado, mai sănătos ca fructul!
- Avocado, o sursă importantă de grăsimi bune
- Uleiul de avocado
- Cum să-ți cultivi avocado acasă, în grădină sau în apartament.
Principalele beneficii ale consumului de avocado
Avocado este un fruct hrănitor și foarte bun pentru sănătate. Conține o multitudine de substanțe naturale care au proprietăți foarte bune pentru întregul organism. Acest fruct oferă multă energie, este plin de vitamine și proteine vegetale de calitate.
Ce vitamine conține avocado?
Avocado poate depăși numeroase fructe prin conținutul mare de nutrienți. Prin adăugarea acestui fruct la masă se realizează cel mai mare beneficiu organismului – hrănirea acestuia cu substanțe nutritive.
Avocado conține:
- Grăsimi vegetale sănătoase.
- O mare cantitate de vitamine esențiale: A (obținută în organism din alfa-caroten și beta-caroten), B2, B3, B5, B6, C, D, E, K, acid folic, biotină.
- Apă, fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, cupru, zinc.
- Fitochimicale, fitosteroli, flavonoizi.
- Aminoacizi esențiali.
- Carotenoide: alfa-caroten, beta-caroten, neoxanthin, luteină, beta-criptoxantină, violaxantină, zeaxantină. Licopen, luteină, zeaxantină reprezintă cele mai cunoscute substanțe care mențin sănătatea ochilor, previn dezvoltarea afecțiunilor oculare.
- Acid oleic, acid lipolenic (un tip de acid gras Omega-3).
Avocado crește absorbția nutrienților în organism. Datorită faptului că are antioxidanți, carotenoide, mai ales licopen și beta-caroten, poate proteja celulele împotriva atacului nociv al radicalilor liberi. În plus, fructul este bogat în grăsimi vegetale și enzime care ajută la absorbția nutrienților liposolubili.
Prin consumul unui fruct se asigură organismului o parte semnificativă din cantitatea de nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății:
- Necesarul de energie prin numeroși acizi grași nesaturați.
- Proteine de calitate, care sunt absorbite ușor de organism.
- Aproape 20 % din doza zilnică necesară de vitamina B5, B6, C, E.
- Aproape o treime din doza zilnică de vitamina K.
- Are de două ori mai mult potasiu decât bananele.
- Conține fibre solubile în procent de 75% și 25% fibre insolubile.
- 4% din doza zilnică de potasiu.
- 2% din doza zilnică de fier.
- 1 g de zahăr.
- 19 micrograme de beta-caroten
- 81 micrograme de luteină.
Avocado slăbește sau îngrașă?
Deși are reputația unei bombe calorice, cercetătorii spun despre acest fruct că este bogat în grăsimi sănătoase, în acizi grași nesaturați. O cantitate mare din acizii grași nesaturați favorizează pierderea în greutate, ajută organismul să slăbească.
Avocado are lipază – enzima care controlează arderea grăsimilor în țesutul adipos, pe parcursul digestiei. Astfel se previne acumularea de grăsimi și se intensifică pierderea lor din organism.
Potrivit cercetătorilor, 100 g de fruct are:
- 15 g de grăsimi nesaturate sănătoase
- 2 g de grăsimi saturate
- 160 de calorii.
Avocado este un fruct ideal pentru curele de slăbire:
- Are proprietăți dietetice deși conține grăsimi mononesaturate. Acestea însă sunt sănătoase pentru organism, intensifică metabolismul și reduc colestrolul din sânge.
- Este bogat în substanțe nutritive, este sățios și foarte sănătos.
- Cei care vor să slăbească pot renunța la alimentele grase și pot alege avocado. Acesta este un fruct gustos, care asigură necesarul de minerale și vitamine pentru organism.
- Poate fi asociat perfect cu alte fructe sau vegetale în diete. Nu trebuie asociat cu alimentele care au grăsimi animale și proteine ce pot duce la îngrășare și obezitate.
- Este bogat în aminoacizi de aceea crește longevitatea, combate atacul nociv al radicalilor liberi. De asemenea, încetinește procesul de îmbătrânire al organismului, îmbunătățește metabolismul și contribuie la arderea grăsimilor.
Avocado reduce colesterolul, previne cancerul și bolile de inimă
Avocado are nutrienți importanți în menținerea sănătății întregului organism. Cercetătorii recomandă zilnic consumul acestui fruct având în vedere proprietățile deosebite:
- Reduce nivelul colesterolului din sânge pentru că are beta-sitosterol și poate preveni anumite forme de cancer. În concluzie este un fruct bun pentru a preveni cancerul.
- Menține sănătatea inimii și scade riscul de accident vascular cerebral pentru că are acid folic, vitamina B6, glutation, vitamina E și grăsimi monosaturate.
- De asemenea are acizi grași Omega-3 care sunt importanți pentru capacitatea de concentrare și pentru memorie.
- Ajută la detoxifierea organismului, curăță intestinul subțire și gros, combate respirația urât mirositoare din cavitatea bucală.
Avocado combate anemia și menține sănătatea reproductivă
Avocado este un fruct cu un conținut semnificativ de nutrienți (mai ales cupru, fier, vitamina B și acid folic). Acest lucru ajută la:
- Prevenirea apariției malformațiilor congenitale și a displaziei de col uterin.
- Menținerea sănătății reproductive, a ovarelor.
- Formarea globulelor roșii și tratarea anemiei.
- Prevenirea formării plăcilor din vasele sangvine.
- Reducerea colesterolului rău din sânge.
Avocado întărește sistemul nervos
Prin conținutul de potasiu fructul ajută la menținerea sănătății sistemului nervos. De asemenea potasiul este important și pentru:
- Sănătatea sistemului osos și renal.
- Menținerea echilibrului de apă în organism.
- Menținerea presiunii normale a sângelui.
- Reglarea ritmului cardiac.
Fructele avocado sunt ideale și pentru îmbunătățirea aspectului părului.
Aceste fructe pot fi folosite pentru măștile cosmetice de întinerire a pielii dar și de menținere a sănătății scalpului. Beneficiile măștilor cosmetice:
- Au efect bun asupra părului, hrănesc și cresc rezistența firelor de păr.
- Combat mătreața și căderea părului.
- Conțin acizi grași valoroși și nutrienți importanți pentru îngrijirea părului.
- Hidratează și oferă frumusețe și strălucire podoabei capilare.
Cea mai simplă mască cosmetică pentru păr este: se folosește pulpa de la 2 fructe, se amestecă cu puțin ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie și se aplică pe pielea capului. Se lasă să acționeze timp de 30 de minute, apoi se clătește părul cu apă caldă.
Avocado îmbunătățește sănătatea pielii
Pulpa fructului este cu adevărat o minune pentru frumusețea pielii. Contribuie la îmbunătățirea aspectului tenului, poate fi folosită sub formă de măști cosmetice pentru față. Oferă următoarele avantaje:
- Datorită grăsimilor vegetale, a vitaminelor A, C și E, masca cosmetică ajută în menținerea elasticității pielii. Are efect în normalizarea proceselor intracelulare a tenului matur, sensibil și ofilit, în catifelarea tenului, îmbunătățirea tonusului și aspectului pielii.
- Are beneficii asupra tenului uscat, deshidratat, afectat de riduri.
- Prin nutrienții valoroși – acizi grași, minerale și vitamine – poate hrăni și hidrata tegumentul, combate stresul, face tenul moale, strălucitor, sănătos și frumos.
- Ajută în tratamentul acneei prin conținutul de zinc și vitamine A și E.
- Previne îmbătrânirea tenului datorită antioxidanților care combat atacul nociv al radicalilor liberi.
- Datorită grăsimilor din fruct, are loc o asimilare rapidă a vitaminelor A și E în piele și asfel pielea începe să strălucească de sănătate și frumusețe.
- Vitaminele cu proprietăți antioxidante protejează tenul de factorii externi. Epiderma va fi mai rezistentă și protejată de soare și vânt.
Merită să încercați măștile cosmetice și cremele naturale realizate din pulpa acestui fruct!
Cum se mănâncă avocado? Rețete cu avocado, cel mai sănătos fruct
Avocado este un super fruct, foarte sănătos. Se spune că ar fi și afrodisiac, că stimulează secreția serotoninei, a ,,hormonului fericirii”. Astfel creează o stare de bine și energie în organism.
Există foarte multe soiuri de avocado, care diferă printr-o serie de caracteristici:
- Sunt cunoscute trei soiuri de bază (Persea nubigena și două soiuri de Persea americana respectiv var. Drymifolia și var. Americana) din care rezultă peste 200 de soiuri. Toate provin din America Centrală și nordul Americii de Sud.
- În Mexic apar 40 de soiuri care au coaja mai netedă și miezul mai mare. Fructele sunt mai mici, au 100-200 g.
- Se cultivă și în California, în Israel și în Spania. Astfel de soiuri au fructele cu coaja maronie-neagră.
- Soiurile din Africa și Australia au fructele în formă de pară, coaja subțire și de culoare verde-măslinie. Pot ajunge la greutatea de 250-350 g, iar sâmburele mai mic.
- Soiurile din India au fructele mai mari, de 200-400 g. Pulpa fructelor este de foarte bună calitate, are culoarea galben-pal și este verde pe margine.
Cum se mănâncă avocado?
Dacă pulpa fructului a devenit puțin închisă la culoare după ce a fost curățat de ceva timp, nu înseamnă neapărat că avocado este stricat. Pulpa lui este încă comestibilă, poate fi consumată deși aspectul ei nu este tocmai apetisant. Pentru a nu se întâmpla acest proces de oxidare, fructul se stropește cu lămâie și se acoperă cu o folie de plastic.
Trebuie consumat când este foarte bine copt, atunci are gustul extraordinar. Nu este bine să fie condimentat exagerat, pentru că el are deja gustul deosebit. Este mai bun cu lămâie decât cu oțet. Poate fi servit cu coriandru, ardei iute și ceapă roșie, astfel va avea gustul picant.
Avocado este folosit în:
- Diferite băuturi și preparate culinare indiferent că sunt dulci sau picante.
- Avocado poate fi un bun înlocuitor al untului. El este denumit și ,,pară de untˮ sau ,,fructul de untˮ.
- Poate fi folosit la gătit în loc de unt și astfel preparatele culinare vor fi mult mai delicioase.
- Este excelent în combinație cu pește. Se poate servi crud sau la grătar. Are nevoie doar de 30 secunde pentru a fi prăjit. Se poate prăji și în ulei, după ce a fost dat întâi prin făină și ou, ca un șnițel.
- Sucul din avocado cu lapte și zahăr este o băutură excelentă pentru oricine, se folosește ca desert în Filipine și Taiwan.
- De asemenea în Indonezia se bea suc de avocado cu lapte, rom și cafea.
- Alte delicatese sunt înghețata de avocado din America de Sud și supa-cremă din acest fruct asezonată cu ardei iute și zeamă de lămâie.
Avocado, când este copt? Așa se alege un avocado bine copt
Este esențial să ne menținem sănătatea, să mâncăm și să bem corect. Trebuie să alegem cu atenție ingredientele cele mai bune pentru a avea o alimentație bogată în nutrienți esențiali organismului. Avocado este un fruct extraordinar de bun pentru sănătate, utilizat pe scară largă.
Consumați cu încredere, dar întotdeauna alegeți fructe proaspete, nealterate și bine coapte! Aspecte importante despre acest fruct:
- Fructul se coace și la temperatura camerei, nu ținut la rece în frigider.
- După ce s-a copt suficient se poate depozita la frigider timp de 3-4 zile.
- Pentru a preveni oxidarea (înnegrirea fructului) se folosește lămâie și se limitează zona expusă la aer. Se stropește fructul cu zeamă de lămâie și astfel acesta își va păstra culoarea, aspectul, proprietățile. Poate fi consumat în acel moment sau mai târziu.
- Bucata rămasă din fruct care se depozitează la frigider se acoperă cu folie de plastic și se pune apoi într-o caserolă mică. În acest fel poate rezista în stare perfectă timp de o zi.
Avocado, curățare
Este important să curățăm cât mai ușor și rapid fructul atunci când îl folosim la multe rețete culinare. Se poate folosi la salate, piureuri, supe, băuturi energizante din fructe și legume, etc. Curățarea fructului se face în mai multe moduri. Cel mai simplu este astfel:
- Se taie fructul pe lungimea sa cu un cuțit până la sâmbure, de jur împrejur, astfel se obțin două jumătăți.
- Se îndepărtează sâmburele cu o lingură sau cu o furculiță.
- Se poate mânca pulpa fructului cu o lingură din fiecare jumătate de avocado.
- Fructul se poate tăia încă de la început și în secțiune transversală. Această metodă se aplică mai bine când fructul este oval sau sferic.
În video puteți vedea metoda de curățare a fructului avocado.
Sâmburele de avocado, mai sănătos ca fructul!
Fructul avocado este foarte sănătos și are gustul delicios. Este bogat în antioxidanți și este folosit în diverse preparate culinare. Mulți oameni aruncă sâmburele și păstrează pulpa fructului. Ei nu știu că sâmburele de avocado este comestibil și are multe substanțe nutritive sănătoase:
- Conține fibre și aminoacizi foarte buni pentru organism.
- Ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge și la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Conține zeaxatină și luteină care mențin sănătatea ochilor. Aceste substanțe previn cataracta și degenerescența maculară.
- Are ingrediente active care reglează funcțiile glandei tiroide.
- Are proprietăți antiinflamatorii, astfel ajută în prevenirea unor boli (ex. artrita). Este un bun remediu contra inflamațiilor tractului gastro-intestinal. Poate ajuta în tratamentul infecțiilor și afecțiunilor la stomac.
- Conține flavonoizi care înhibă dezvoltarea celulelor canceroase, astfel se previne cancerul.
- Ajută la scăderea în greutate, are efect de reducere a grăsimilor.
- Are antioxidanți cu efect bun asupra pielii. Ajută în combaterea ridurilor și în prevenira îmbătrânirii premature a pielii.
- Uleiul din sâmbure este bun pentru îngrijirea podoabei capilare. Crește colagenul din piele, combate mătreața, stimulează creșterea părului și îmbunătățește aspectul acestuia.
Cum se prepară sâmburele de avocado? Se poate fierbe în apă și se bea infuzia obținută. Se usucă, se acoperă cu un prosop, se sparge în bucățele cu ajutorul unui ciocan. Apoi se folosește un robot de bucătărie și se transformă în pudră. În acest fel, pudra din sâmbure poate deveni un ingredient valoros la salate sau alte preparate culinare.
Avocado, o sursă importantă de grăsimi bune
Potrivit medicilor nutriționiști, avocado este cel mai sănătos fruct pentru organism, el oferă cel mai bun tip de grăsime vegetală organismului. Conține vitamine liposolubile, amonoacizi esențiali care mențin sănătatea. Grăsimile vegetale au următoarele proprietăți:
- Ajută în menținerea frumuseții pielii.
- Ajută în creșterea rezistenței membranei celulare, în lubrifierea articulațiilor.
- Previn afecțiunile sistemului nervos și cancerul de prostată.
- Combat inflamațiile din organism. O mare parte din aceste grăsimi sunt reprezentate de fitosteroli: beta-sitosterol, stigmasterol, campesteină. Acestea reduc procesele inflamatorii din organism și ajută în tratamentul artritei.
- Scad colesterolul din sânge. Acidul oleic reprezintă 50% din grăsimile din acest fruct. Ajută la scăderea colesterolului rău din sânge LDL și creșterea colesterolul bun HDL (o sursă de energie în organism).
Alte surse de grăsimi vegetale sunt: uleiul de măsline, uleiul de nuci, uleiul de rapiță, uleiul de in, ulei de migdale, ulei de susan, ulei de dovleac.
Uleiul de avocado
Uleiul de avocado este un tip de ulei vegetal care se extrage din pulpa de Perseia americana și se obține prin presare la rece (pentru a nu distruge nutrienții). Un ulei de avocado de calitate se recunoaște dupa culoarea sa verde-închis (deoarece conține clorofilă naturală) și după aspectul vâscos. Când este rafinat are un aspect galben-deschis și conține mai puține elemente nutritive.
Este folosit frecvent în gastronomie dar și ca remediu în profilaxia unor boli:
- Datorită conținutului de vitamina A și E, lecitină, squalen, ușurează digestia, stimulează metabolismul organismului, protejează mucoasa stomacului și a intestinelor.
- Este un bun remediu pentru bolile digestive, ulcer, gastrită, colecistită, hepatită și altele.
- Cei care suferă de anemie pot introduce în alimentația zilnică acest ulei. Are numeroase vitamine, cupru, fier, cobalt, zinc, care sunt importante pentru sinteza hemoglobinei (parte componentă a eritrocitelor din sânge).
- Potasiul și magneziul din uleiul de avocado ajută la scăderea tensiunii arteriale, prevenirea cheagurilor de sânge și a bolilor sistemului cardiovascular.
- Alături de aceste minerale, uleiul are acizi grași nesaturați, vitamina E și alte elemente active. Acestea pot ajuta în prevenirea unor boli grave: ateroscleroză, hipertensiune arterială, boli de inimă, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
- Prin vitamina B și C, cupru, fier și zinc, uleiul de avocado stimulează hematopoeza, ajută la sinteza globulelor roșii și regenerarea sângelui.
- Pentru copii și persoanele în vârstă este un ulei vegetal foarte bun, bogat în vitamine și minerale.
- Indiferent de vârstă, uleiul este util sistemului nervos, deoarece are vitamine din grupul B, magneziu și lecitină.
- Are efect bun asupra stării de spirit, previne insomnia, anxietatea, durerea de cap, crește eficiența mentală și memoria.
Uleiul de avocado presat la rece este comestibil. Se găsește la plafar, online sau în magazinele naturiste. Prețul unui produs de 250 ml ulei variază între 34-73 Lei.
Uleiul de avocado pentru ten acneic
Uleiul de avocado este utilizat în toată lumea pentru obținerea unor produse cosmetice: de piele, păr și unghii. Beneficiile uleiului asupra pielii sunt date de elementele active din compoziția lui, de minerale, vitamine și altele:
- Uleiul de avocado este unul dintre cele mai eficiente produse care ajută la reducerea și prevenirea ridurilor și încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.
- Datorită proprietăților antibacteriene, antifungice și vindecătoare, acest produs natural ajută în profilaxia bolilor de piele. Este recomandat în tratamentul rănilor, leziunilor pielii, acneei, psoriazisului, eczemelor, degerăturilor, micozelor, dermatitelor (seboreică și atopică) și arsurilor solare.
- Este o sursă de squalen – un antioxidant foarte puternic care se găseșe în piele, glande sebacee și țesut adipos. De aceea ajută la creșterea imunității, combaterea efectului nociv al radicalilor liberi, radiațiilor, substanțelor cancerigene sau a poluării din mediul înconjurător. De asemenea ajută la asimilarea vitaminei A în piele și la producerea vitaminei D sub influența luminii solare.
- Impactul uleiului de avocado asupra pielii este benefic și datorită faptului că este bogat în vitamina C și E. Acestea au efect de vindecare, de întinerire a pielii, de protejare a sistemului imunitar. Având în vedere acest aspect, uleiul de avocado este mai bun decât uleiul de măsline.
- Clorofilă – care îi oferă proprietăți antibacteriene și efect bun asupra sistemului digestiv cardiovascular, respirator, endocrin.
- Lecitină – este importantă pentru sănătatea inimii, dar și pentru activitatea sistemului nervos, cardiovascular și de reproducere. Are rol și în sinteza de hormoni, asimilarea de vitamine (A și E), dar și pentru buna funcționare a ficatului.
Ulei de avocado pentru bronz
Vara te bronzezi ușor, frumos și uniform dacă folosești produse naturale pentru protecția solară a pielii. Pentru a obține un bronz auriu și de durată sunt indicate uleiurile vegetale care protejează pielea de arsurile solare. Dintre acestea fac parte:
- uleiul de argan
- uleiul de morcovi
- uleiul de avocado.
Indiferent de alegerea tipului de ulei natural, important este să fie un produs de calitate superioară, obținut prin presare la rece.
Ulei de avocado presat la rece este un produs natural 100%, are proprietăți excelente pentru piele. Are următoarele beneficii:
- Este bogat în vitamine de aceea crește imunitatea pielii, îmbunătățește aspectul acesteia, o protejează de razele ultraviolete ale soarelui.
- Vitamina E face ca uleiul să fie absorbit rapid în piele și să pătrundă în straturile cele mai profunde ale acesteia, ajută la hidratarea tegumentului, împiedicând astfel uscarea și exfolierea țesutului de suprafață.
- După cum se știe razele solare pot produce îmbătrânirea prematură a pielii mai ales în urma expunerii exagerate la soare (fără a folosi niciun produs cu factor de protecție UV).
- Pentru a preveni îmbătrânirea pielii asociată cu pierderea de colagen și elastină din straturile acesteia este indicat tratamentul cu ulei de avocado. Acesta stimulează producerea de colagen și ajută la regenerarea celulelor.
- Uleiul stimulează circulația sângelui, previne apariția petelor ce se datorează înaintării în vârstă, accelerează procesul de regenerare celulară.
- Uleiul este bun și pentru unghii, ajută la creșterea acestora, hidratează, catifelează, previne inflamațiile. Este indicat pentru masaj după ce s-a realizat manichiura sau pedichiura.
Ulei de avocado pentru păr
Cei care au părul fragil pot folosi cu încredere uleiul din acest fruct deoarece face minuni pentru păr. Principalele beneficii sunt:
- Ajută la creșterea și întărirea firelor de păr.
- Combate mătreața și căderea părului.
- Acționează ca un adevărat balsam de păr.
- Oferă strălucire părului, îl face sănătos și ușor de pieptănat.
Cum să-ți cultivi avocado acasă, în grădină sau în apartament
Avocado este cea mai bună plantă exotică pe care o poți crește în ghiveci la domiciliu, în grădină sau pe terasă. Se poate cumpăra de pe Internet, de pe OLX sau din magazine specializate. Prețul unui avocado în ghiveci variază între 15-70 Lei.
Avocado poate fi plantat de la stadiul de sâmbure:
- Se cumpără un fruct de la supermarket.
- Se îndepărtează cu atenție pulpa fructului de sâmbure.
- Se lasă sâmburele o zi să se usuce.
- Se introduc ușor 4 scobitori în sâmbure în partea rotundă dar nu foarte adânc și se pune deasupra unui pahar cu apă. Partea ascuțită a sâmburelui trebuie să fie în sus. Partea rotundă trebuie să fie în apă. După un timp sâmburele va prinde rădăcini.
O metodă mai simplă de plantat sâmburele este direct în pământ. Se crestează puțin sâmburele la partea sa rotundă și apoi se introduce într-un ghiveci în pământ. Va fi așezat cu partea ascuțită în sus. Este important ca pământul să fie suficient de bun, eventual să aibă cernoziom, 10% nisip, 10% pământ de foioase. Poți cumpăra și pământ special pentru flori de la magazinele specializate sau de la supermarket.
Iubitorii de plante în ghivece vor fi încântați să vadă cum înflorește o plantă avocado la ei acasă. Florile sunt albe sau gălbui. Pentru a se ajunge la acest nivel (flori, fructe), trebuie respectate anumite condiții de microclimat:
- În cameră, aerul trebuie să fie destul de umed.
- Planta are nevoie de lumină, dar nu de soare puternic.
- Vara avocado planta se udă mai mult. Iarna planta se udă cu moderație.
- Toamna se folosesc îngrășăminte care conțin zinc și fier.
- Planta altoită are șanse să înflorească.
Pentru a face fructe trebuie să ajungă la nivel de arbore, pom sau copac, trebuie să aibă o înălțime de 2-2,5 m.