In randurile care urmeaza va vom explica ce inseamna sa adoptati alimentatia de tip raw vegan.
Dupa cum probabil v-ati dat seama, nu trebuie sa mancati deloc oua, lactate sau carne. In plus, orice fel de aliment care se doreste sa se consume nu trebuie fiert sau copt. Totusi, pentru ca este extrem de greu sa traim doar pe baza legumelor si a fructelor crude, se estimeaza ca persoanele care tin o astfel de dieta mananca in proportie de cel putin 75% alimente crude.
Deci, care sunt beneficiile sa fiti raw vegan? Expertii sustin ca, prin incalzirea alimentelor, se distrug aproape toate vitaminele si mineralele pe care acestea le contin in mod normal. Mai mult decat atat, procesele de coacere sau fierbere pot produce elemente anorganice, foarte daunatoare organismului nostru.
Gatirea mancarii la temperaturi ridicate are urmatoa.rele efecte: distrugerea totala a enzimelor, caramelizarea carbohidratilor, aproape jumatate din minerale si din proteine se evapora, deformarea grasimii si transformarea ei in substante cancerigene, precum acroleina si transportarea mancarii digerate catre sange sub forma de minerale anorganice.
Exista o dezbatere pe tema vitaminei B12, despre care se spune ca ar fi continuta in cea mai mare proportie in carne. Cu toate acestea, unii cercetatori opineaza ca aceasta vitamina se gaseste cel mai adesea in microorganisme. Totusi, plantele reprezinta si ele o sursa, cei drept foarte slaba de vitamina B12, la fel ca si fructele.
Aceiasi experti sustin ca aceasta este creata de catre bacteriile din intestinele umane, iar un tract digestiv care functioneaza normal va va permite sa mancati ce vreti fara sa va faceti vreo grija. De altfel, potrivit estimarilor, exista un numar similar de raw vegani si de consumatori de carne ce au deficienta de vitamina B12, asa ca nu trebuie sa va alarmati fara vreun motiv.
Multi dintre voi probabil se intreaba daca mancarea in stare cruda este mai gustoasa decat cea preparata termic. Nu aveti nevoie sa va delectati papilele gustative cu prajituri, sarmale sau paste cu diverse sortimente de branza. Majoritatea acestora pot fi facute, bineinteles sub o alta forma si cu alte ingrediente si in varianta raw. Pentru aproape toate elementele mai suns mentionate exista ceva cu care sa le inlocuiti.
In plus, nu exista niciun risc de ingrasare, intrucat nutrientii din mancarea cruda se pastreaza in intregime. Mai mult decat atat, aveti toate sansele sa mai dati jos din kilogramele in plus, cu o singura conditie insa: nu trebuie sa consumati foarte multe fructe si legume seara, altfel riscati sa va balonati si sa va stricati tranzitul intestinal.
Dintre dezavantajele mari ale regimului raw vegan se numara si faptul ca acesta va forteaza sa scoateti din buzunare mai multi bani decat ati face-o pentru achizitionarea altor tipuri de alimente. Totusi, exista si un avantaj: mancarea raw va va da o senzatie mare de satietate si, daca va cumparati mai multe produse o data, acestea pot fi pastrate pentru o mult mai lunga perioada de timp, intrucat ele nu contin aditivi si ale chimicale ce se regasesc de regula in celelalte feluri de mancare. Asadar, cel mai indicat ar fi sa va faceti provizii pentru mai multe saptamani, sau chiar luni.
Mai jos va vom prezenta cateva alimente pe care le puteti consuma fara nicio grija daca decideti sa adoptati acest nou stil de viata.
Boabele de cacao zdrobite sunt extrem de sanatoase pentru organismul dumneavoastra. De asemenea, cacao pudra este si el indicat. Alternativ, puteti opta penru carobul pudra, care este un inlocuitor pentru cacao, ce contine mai putine grasimi si implicit mai putine calorii. El poate fi achizitionat din majoritatea magazinelor naturiste.
Uleiul de cocos, utilizat pentru multe creme de prajituri se gaseste in hipermarket-uri si, desi nu este ieftin, poate avea un rol foarte bun asupra organismului dumneavoastra.
Fructele uscate, ce nu contin zahar, precum caisele, merele, mango, perele, stafidele, capsunile sau kiwi fac adevarate minuni pentru sanatatea dumneavoastra. De asemenea, esentele de vanilie sau de menta pot fi utilizate intr-o multitudine de retete raw, la fel ca si semintele de in, care se cumpara din magazinele naturiste.
Fulgii de drojdie contin o multime de vitamine si dau o aroma speciala mancarurilor raw. La fel ca si semintele de in, ii puteti gasi mai la toate magazinele naturiste.
Nucile, migdalele, arahidele sau alunele pot fi utilizate pentru fabricarea painii, a diverselor prajituri sau chiar in diferite tipuri de supe.
Uleiul presat la rece si uleiul de masline extravirgin sunt foarte sanatoase, cu toate ca sunt ceva mai scumpe decat uleiurile traditionale.
Algele, cu precadere foile de nori, reprezinta una dintre alimentele cele mai utilizate in prepararea celebrului sushi, dar si in prepararea unor tipuri de salate.
Lecitina de soia are un rol important in emulsificare si se gaseste sub forma de granule. Sunt folosite cu precadere in realizarea unor creme si la frisca.