Tulburările de somn includ insomnia, hipersomnia, tulburările de mișcare periodică a picioarelor în somn, tulburările de respirație legate de somn (sau sindromul de apnee de somn), tulburările de ritm circadian (prin care faza de adormire este întârziată).
Medicina tradițională pe bază de plante utilizează o serie de plante medicinale pentru a calma nervozitatea, anxietatea, depresia și a pentru a promova somnul.
Plante medicinale împotriva insomniei și a tulburărilor de somn
1. Mușețel german (Matricaria recutita)
Studiile cercetătorilor arată că mușețelul ajută la somn, combate insomnia. Această plantă medicinală se poate folosi și în tratamentul anxietății, crampelor stomacale, indigestiei, colicilor, senzației de gât uscat, inflamațiilor gingiilor, abceselor și altele.
Mușețelul are proprietăți calmante, antiinflamatorii, este folosit în medicina populară în mod frecvent sub formă de ceai. O cană de ceai seara poate îmbunătăți calitatea somnului.
Efectul calmant al mușețelului este cunoscut de mult timp și favorizează un somn mai bun. În ceaiul de mușețel se pot adăuga și alte plante medicinale, precum valeriană, mentă și lavandă. Ceaiul se poate servi cald sau rece.
2. Hamei (Humulus lupulus)
Hameiul este un bun somnifer și are efect antiinflamator. Ceaiul de hamei are efecte estrogenice, accelerează digestia, stimulează secreția sucurilor gastrice, reduce nervozitatea, previne insuficiența gastrică, este anxiolitic, diuretic și detoxifiant.
În medicina populară, ceaiul de hamei este recomandat în caz de migrenă, atacuri de anxietate, isterie, tulburări menstruale, dificultăți de adormire, insomnie, stări de tensiune, aciditate intestinală, scăderea proceselor digestive, flatulență, dureri reumatice, afecțiuni de ficat, bilă, stomac, vezică biliară, etc.
3. Floarea pasiunii (Passiflora incarnata)
Floarea pasiunii are efect sedativ și poate fi un remediu bun pentru insomnie. Ceaiul din această plantă se realizează ușor: se adaugă o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 5-10 minute și apoi se strecoară și se bea. Ceaiul se poate îndulci cu puțină miere sau zahăr.
Savurează acest ceai și vei vedea că vei adormi mai repede seara și vei avea un somn mai bun și mai sănătos. Acest ceai are și alte beneficii: susține sistemul imunitar al organismului, are proprietăți calmante, anxiolitice, antidepresive, anticonvulsivante, antioxidante și antiinflamatoare.
Studiile cercetătorilor arată că această plantă reduce drepresia, tensiunea și anxietatea, îmbunătățește activitatea sistemului cardiovascular, reduce simptomele de insomnie, protejează organismul de radicalii liberi.
4. Păducel (Crataegus laevigata)
Ceaiul de păducel este recomandat în caz de tulburări de somn, precum insomnie, dificultăți de adormire. Acest ceai este un bun remediu pentru insomnia provocată de nervozitate. Studiile clinice au demonstrat că ceaiul din flori și fructe de păducel reduce durerea, tensiunea arterială, senzația de greutate din zona inimii.
Păducelul are efect sedativ, antiseptic, combate nervozitatea, tulburările de ritm cardiacc, stările de emotivitate excesivă, schimbările de dispoziție cauzate de modificările hormonale puternice, etc. Acest ceai reglează ritmul cardiac și este un adjuvant în miocardită, angină pectorală, hipertensiune arterială, ateroscleroză, mioastenie, tulburări cardiace din cauza nervozității și altele.
5. Lavandă (Lavandula sp.)
Această plantă aromatică promovează relaxarea și somnul, combate insomnia și anxietatea. Ceaiul de lavandă este bun pentru oamenii care au dificultăți de somn din cauza gândurilor negative și a stărilor de anxietate.
Ceaiul se realizează ușor acasă: se adaugă o linguriță de flori de lavandă la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, se strecoară, se adaugă miere și lămâie și se bea.
Conform unui studiu realizat de cercetători, uleiul de lavandă are proprietăți sedative, îmbunătățește calitatea somnului, se utilizează în aromaterapie. Prin inhalarea uleiului derivat din lavandă se poate îmbunătăți calitatea somnului.
6. Roiniță (Melissa officinalis)
Ceaiul din roiniță te ajută să adormi ușor și să ai un somn mai liniștitor. Această plantă medicinală este utilizată în homeopatie de secole și poate ajuta în tratamentul tulburărilor de somn.
Și extractul de roiniță este un remediu bun pentru insomnie. Studiile cercetătorilor arată că roinița ameliorează tulburările de anxietate și insomnie, are efect antistres și de reducere a crizelor de anxietate. Planta îmbunătățește starea de spirit, performanța cognitivă, are acțiune anxiolitică, antidepresivă.
7. Cimbrul
Acest condiment are efect bun în caz de răceală, dar poate ajuta și în combaterea tulburărilor de somn. Bea o cană ceai de cimbru seara și vei vedea că asta te va relaxa și te va ajuta să dormi mai bine. Ceaiul de cimbru este liniștitor, calmează tusea, ajută la dilatarea vaselor de sânge, are proprietăți antiseptice și oferă o stare relaxantă, de bine.
8. Trifoi dulce galben (Melilotus officinalis)
Această plantă medicinală se mai numește sulfina galbenă și ajută în caz de migrene, tulburări de somn, insomnie. Ceaiul se bea în cantități mici, doar o ceașcă mică pe zi.
9. Salvie (Salvia officinalis)
Salvia are acțiune calmantă și antiinflamatorie, poate ajuta în tratamentul insomniei. Ceaiul din plantă oferă numeroase beneficii, este indicat pentru multe probleme de sănătate, începând de la afecțiunile mintale și până la tulburările gastrointestinale.
Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.
10. Oregano (origanum vulgare)
Oregano normalizează somnul și reduce stresul. Ceaiul de oregano îmbunătățește calitatea somnului și întărește sistemul imunitar al organismului.