Rolul fosforului in organism

0
763
Rolul fosforului in organism

Fosforul are un rol foarte important in organism, atat pentru sistemul cardiovascular, osos, muscular cat si pentru creier. Acest element apare in organism in toate celulele corpului, insa cea mai mare parte 85% se gaseste in oase si dinti. Expertii considera ca 1% din greutatea corpului o reprezinta fosforul.

Calciul si fosforul sunt vitali pentru dezvoltarea scheletului si sanatatea dintilor. Atat fosforul cat si compusii sai au un rol deosebit in activitatea creierului, a muschiului inimii si a sistemului nervos. De asemenea, ajuta in procesele metabolice, reduce cantitatea de aluminiu, magneziu, fier, corticosteroizi, androgeni si extrogeni din corp.

O persoana adulta are nevoie de 1-2 g de fosfor zilnic. Daca face un sport sau este supusa unui stres fizic trebuie sa consume de 2 ori mai mult fosfor. Necesarul zilnic de fosfor pentru adolescenti si copii este de 1,5-2,5 g. Mamele care alapteaza si femeile gravide trebuie sa consume 3-3,8 g de fosfor pe zi. Pentru o asimilare buna fosforul se ia in combinatie cu calciul in raport de 1,5:1. De asemenea, absorbtia sa in organism este imbunatatita daca se asociaza cu vitaminele A si D.

Ce se intampla daca organismul are un deficit mare de fosfor?

  • Apare o starea de slabiciune si oboseala in tot corpul.
  • Se poate suferi de anorexie, boli osoase, sensibilitate a membrelor, dureri de oase, amorteli, furnicaturi.
  • Apar tulburari mentale, stari de teama si anxietate.

Si consumul in exces de fosfor este periculos deoarece poate duce la aparitia unor boli de piele, pietre la rinichi, eliminarea calciului si declansarea osteoporozei si a altor afectiuni.

Citește și:  Știați că sângele de porc este considerat un aliment hrănitor în China?

La ce ajuta fosforul?

  • Este o sursa de energie, activeaza vitaminele, normalizeaza metabolismul.
  • Ajuta la formarea tesutului osos, intareste dintii si gingiile.
  • Are efect benefic asupra activitatii musculare si mentale.
  • Ajuta in regenerarea, cresterea si diviziunea celulara.
  • Faciliteaza functionarea buna a rinichilor, calmeaza durerile de artrita.
  • Are rol in sinteza proteinelor, in metabolismul grasimilor, carbohidratilor si proteinelor.
  • Regleaza sistemul nervos, ajuta activitatea creierului.
  • Are un rol important pentru functionarea normala a sistemului cardiovascular.
  • Ajuta la functionarea normala a unor organe importante ale corpului, mai ales a ficatului, rinichilor si creierului.

Fosforul este un element care se gaseste in special in legume – varza, morcovi, patrunjel, mazare, fasole, conopida, linte, telina, soia, ridichi, dovleac, spanac, usturoi, cartofi, ciuperci albe.

De asemenea, apare in cereale, grau, tarate de ovaz, seminte de floarea-soarelui, alune, caju, drojdia uscata, produse lactate, branza si lapte, oua, carne de iepure si de vita, in ficat de vita si caviar.

O cantitate mare de fosfor se gaseste in peste – in ton, sardine, sturion, somon, macrou, capelin, pollack, ficat de cod, dar si in crab, creveti, in general in fructele de mare.

Daca se ia fosforul din alimente de origine animala este absorbit in proportie de 95%, daca se ia din alimente vegetale va fi asimilat doar in proportie de 55-60%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.