Înțelegerea unor cauze ale problemelor de vedere – Când ai nevoie de ochelari de vedere?

0
8

Mulți oameni suferă de sindrom de ochi uscat, care este o lipsă cronică de umiditate pe suprafața ochiului. Există însă și alte probleme oculare ce pot duce la scăderea vederii și care creează și ochi uscați, mâncărime la ochi, senzație de ochi obosiți, etc. Află în cele de mai jos principalele motive care arată că ai nevoie de ochelari de vedere:

Navigare rapidă în articol:

  1. Orbirea nocturnă
  2. Vedere dublă
  3. Vedere ondulată
  4. Halouri de lumină
  5. Dureri de cap

1. Orbirea nocturnă

Unii oameni suferă de orbire nocturnă, care este o tulburare a percepției luminii, ce se caracterizează prin incapacitatea ochilor de a se adapta imediat la schimbările de lumină. De regulă, acești oameni au senzația că vederea lor a slăbit, că au acuitatea vizuală redusă la apariția amurgului sau când trec dintr-o cameră luminată într-una puțin mai întunecată.

Simptomele sunt: pete întunecate în fața ochilor, deteriorarea sensibilității la culoare, reducerea acuității vizuale la întuneric.

Orbirea nocturnă este o problemă ce apare la oameni din mai multe cauze (ex. retinită, retinopatie, corioretinită, atrofia nervului optic, anemie, imunitate slăbită, insuficiența hepatică) și arată că este nevoie de ochelari de vedere.

Ea se poate depista prin faptul că ochii se adaptează mai greu la lumină și la întuneric. Pentru diagnostic se face o examinare vizuală a ochilui, a cristalinului, a conjunctivei, o examinarea a fundului de ochi, o măsurare a presiunii intraoculare, dar și alte analize medicale.

2. Vedere dublă

Această problemă se numește displopie și apare în plan vertical, orizontal, diagonal.

La unii oameni, vederea dublă este o problemă temporară, dispare la un moment dat. Totuși ea poate fi și un semn al unei probleme de sănătate, precum:

  • Uscăciune oculară cronică, Keratocon, cataractă, miastenia gravis, diabet
  • Accident vascular cerebral, infecții, scleroză multiplă, migrene
  • Boala Lyme, strabism, sinuzită, abces, alcoolism
  • Traumatisme, cancer, tulburări ale sistemului nervos.

Vederea dublă apare și din cauza oboselii crescute a ochilor, problemelor de focalizare, scăderii confortului vizual, deteriorării vederii de aproape și de la distanță. Pentru tratament trebuie de mers la medic și de purtat ochelari de vedere.

3. Vedere ondulată

Când imaginea se mișcă, pare că oscilează, ca și cum ai vedea un corp sub apă, înseamnă că vederea este ondulată, neclară, distorsionată. În acest caz și culorile se reduc, par estompate, apare o dificultate de adaptare vizuală la trecerea de la un mediu luminos la unul mai întunecat, iar liniile sunt distorsionate. De asemenea, se simte și o intoleranță la lumina soarelui puternică.

Citește și:  Rosu in gat - faringita

Cauzele pot fi mai multe patologii care pot produce deteriorarea vederii, degenerescența maculară, maculopatia. În acest caz trebuie de mers la un medic oftalmolog pentru a face o examinare amănunțită a fundului de ochi și chiar o tomografie optică.

4. Halouri de lumină

Vezi halouri de lumină în jurul obiectelor luminoase sau niște cercuri curcubeu? Acesta este un sindrom al ochilor uscați și ale pupilelor dilatate. Medicii spun că halourile pot indica și anumite afecțiuni ale ochilor, cum ar fi: cataractă, sindrom de ochi uscați, migrenă oculară, fotokeratită, glaucom, distrofia lui Fuchs, keratoconus.

În diferite probleme oftalmologice, dar și afecțiuni psihiatrice și neurologice, aceste simptome în fața ochilor indică o reacție la diferiți stimuli, dar nu neapărat o boală. Simptomele pot dispărea după scurt timp și deci nu există motive mari de îngrijorare. Poate fi vorba despre un impact fizic al mușchilor oculari sau de reacția organelor vizuale la o sursă de lumină mai intensă.

Dacă halourile colorate apar în mod frecvent, atunci ar trebui de mers la un medic oftalmolog pentru o examinare mai amănunțită. Prin determinarea cauzei și aplicarea unui tratament se poate scăpa de acest disconfort. Ele se pot preveni prin adoptarea unui stil de viață sănătos: o alimentație adecvată, odihnă, activități sportive regulate, evitarea alcoolului.

5. Dureri de cap

Ai dureri de cap? Aceste simptome pot apărea și din cauza unor probleme de vedere. Alături de ele, apar și alte stări rele: oboseala ochilor, migrene, senzație de ochi uscat.

Durerile de cap sunt provocate de vederea încețoșată și de scăderea vederii. Miopia poate produce dureri de cap din ce în ce mai frecvente. Cu un examen oftalmologic mai complex se poate confirma prezența miopiei. Vederea încețoșată, care se datorează miopiei, se poate corecta cu ochelari de prescripție medicală sau cu lentile de contact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.