
Unul dintre cele mai prețioase daruri primite de la Dumnezeu este vederea. Dacă ai ochii obosiți, ar trebui să mergi la un medic oftalmolog, să descoperi care este cauza și să aplici și anumite remedii naturiste care ajută în tratarea simptomelor problemelor de ochi.
1. Cauzele oboselii ochilor
Conform experților în medicină, oboseala ochilor se poate datora și unor probleme ale ficatului. Acest organ are un rol cheie în regularizarea glucozei și a metabolismului lipidelor.
Se spune că atunci când scade nivelul de zahăr din sânge, ficatul este suprasolicitat, pentru că nervii au nevoie de un nivel mai ridicat de glucoză. Când există și anumite probleme de ficat, atunci este posibil ca acesta să nu ofere suficientă glucoză, iar asta duce la oboseala ochilor și la alte afecțiuni ale vederii.
Alți factori care produc oboseala ochilor și vederea încețoșată sunt:
- Stilul incorect de viață
- Expunerea mult timp la lumina calculatorului sau a altor gadget-uri
- Alimentația nepotrivită, deficitul de vitamine
- Condusul mașinii pe distanțe lungi în mod frecvent
- Realizarea unor activități care solicită concentrarea mare a ochilor.
2. Remedii naturale pentru oboseala ochilor
Vederea are nevoie de întreținere permanentă, iar asta înseamnă și alegerea unei alimentații corecte pentru ochi.
Prevenirea oboselii ochilor se face prin respectarea unor reguli simple, precum:
- Evitarea consumului de alimente prăjite pentru că ele suprasolicită ficatul, cresc presiunea asupra acestui organ și el nu mai poate funcționa la nivel optim
- Este recomandat în alimentație ficatul de porc pentru a întări vederea
- Zilnic trebuie consumate alimente care mențin sănătatea ochilor (ex. morcov, varză, afine, spanac, arahide, semințe de floarea-soarelui, castane, ulei de pește)
- Consumul de fructe proaspete bogate în vitamine – mere, pere, banane, pepene galben, pepene roșu
- Evitarea cititului mult timp la lumina veiozei, dar și expunerea la lumină puternică și strălucitoare
- Nu este bună expunerea la curenți de aer, cum sunt cei de la aerul condiționat
- Conștientizarea unor efecte nedorite ale unor factori și schimbarea modului de acțiune pentru a preveni oboseala și neplăcerile ochilor.
Cum tratăm oboseala ochilor
Cele mai eficiente remedii pentru oboseala ochilor sunt:
- Odihnă sporită, somn de calitate
- Suplimente de vitamine și minerale
- Consumul de curmale
- Baie cu aburii de la apa în care s-a fiert ficat de vacă; se face acest tratament cu aburi timp de 10 minute
- Cosumul a două fructe de papaya pe zi poate ajuta la întărirea vederii
- Comprese cu suc din muguri de pin ajută în caz de oboseală oculară și cataractă
- Relaxarea ochilor în mod frecvent făcând pauză de la munca pe calculator.
Ceaiuri pentru oboseala ochilor
Compresele cu ceaiuri realizat din plante medicinale pot ajuta în ameliorarea oboselii ochilor, a inflamației, dar și în prevenirea hemoragiei vaselor oculare.
Cele mai indicate ceaiuri sunt:
- Ceai din afine care are antioxidanți naturali cu efect bun asupra retinei, care îmbunătățește metabolismul țesuturilor oculare; un astfel de ceai previne dezvoltarea miopiei, a cataractei și glauconului; este indicat în cazuri de miopie de diferite grade, ca hrană pentru ochi pentru boli de retină, oboseală oculară, cataractă, distrofie retiniană periferică și centrală
- Infuzia din petale de trandafir pentru cearcăne și oboseala ochilor
- Ceaiul din flori de albăstrele ajută în caz de conjunctivită și alte boli de ochi; acest ceai are efect calmant, antiinflamatoriu, antimicrobian și astringent; de asemenea, ceaiul are proprietăți decongestionante, ajută la limpezirea vederii, eliminarea iritațiilor și a petelor roșii de pe pleoape
- Ceai din gălbenele și flori de tei
- Infuzia din pătlagină, infuzia cu pătrunjel
- Ceai din semințe de fenicul, sulfină, albăstrele și coada-șoricelului alungă oboseala ochilor, tratează conjunctivita
- Infuzia din soc, valeriană, gălbenele vindecă cataracta; se pot face băi cu aburi
- Ceaiul din mușețel și altele.
Un alt remediu constă în comprese reci cu lapte, care se aplică pe pleoape. Și maceratul de rozmarin aplicat sub formă de comprese pe pleoape ajută în caz de ochi iritați și pleoape obosite, congestionate, afectate de blefarită și conjunctivită. Se realizează din 5 g rozmarin și 1 litru de apă, se lasă peste noapte la macerat.
Exerciții pentru a reduce oboseala ochilor
Oamenii care clipesc mai des au ochii mai odihniți. Cei care clipesc mai rar pot avea ochii mai uscați și mai obosiți, iar asta crește riscul de oboseală, de afecțiuni la ochi și chiar de miopie.
Dacă lucrezi la calculator și îți simți ochii obosiți în mod frecvent, poți face un exercițiu simplu pentru a preveni oboseala oculară. Asta înseamnă să închizi ochii 1 minut la fiecare 30 minute de stat la PC. De asemenea, ajută și privitul spre un obiect poziționat departe, sau al unui peisaj pe geam. În acest mod se odihnesc ochii, se reduce tensiunea oculară și se reface echilibrul energiei vizuale.
Un alt exercițiu este rotirea ochilor de 7 ori în sensul acelor de ceasornic și de 7 ori invers. Acest exercițiu se face cu respirații profunde, cu privirea concentrată spre partea interioară a abdomenului; se realizează o dată dimineața și o dată seara. Prin exercițiu se obțin o serie de beneficii precum: se menține sănătatea ochilor, limpezimea vederii, se previne oboseala ochilor și miopia.