Cercetătorii contestă eficiența testelor cognitive pentru comoții cerebrale la sportivi

0
3
test pentru diagnosticarea comoțiilor cerebrale

Un nou studiu publicat recent ridică semne de întrebare cu privire la eficiența testelor cognitive utilizate pentru diagnosticarea comoțiilor cerebrale la sportivi. Conform cercetării, aceste teste, parte a instrumentului de evaluare Sport Concussion Assessment Tool (SCAT), ar putea fi inutile, deoarece rezultatele nu diferă semnificativ între sportivii accidentați și cei neaccidentați.

Studiul a implicat 92 de sportivi NCAA Division I care au suferit o comoție cerebrală între iulie 2020 și decembrie 2022. Aceștia au fost evaluați în termen de 48 de ore de la accidentare, iar rezultatele lor au fost comparate cu cele ale colegilor neaccidentați. „Dacă nu te descurci bine la testul cognitiv, sugerează că ai o comoție. Dar mulți dintre cei cu comoții se descurcă bine la test”, explică Dr. Kimberly Harmon, autoarea principală a studiului și profesor la Universitatea din Washington​​.

Principiul testului cognitiv utilizat în SCAT (Sport Concussion Assessment Tool) se bazează pe evaluarea funcțiilor cognitive printr-o serie de întrebări și exerciții. Acestea includ întrebări de orientare, cum ar fi „Ce zi este astăzi?”, teste de memorie în care pacientul trebuie să recite o listă de cuvinte și provocări de concentrare, cum ar fi repetarea unui șir de numere în ordine inversă. Deși testul este conceput pentru a detecta disfuncțiile cognitive cauzate de comoții, cercetările recente arată că performanțele la aceste teste nu diferă semnificativ între sportivii accidentați și cei neaccidentați.

Un exemplu notabil este utilizarea SCAT în ligile sportive de top, precum NFL și NHL, unde evaluările cognitive sunt standardizate pentru toți jucătorii care suferă lovituri la cap. Cu toate acestea, rezultatele inconsecvente subliniază necesitatea unor metode de diagnosticare mai fiabile pentru a proteja sănătatea sportivilor.

Citește și:  Beneficiile exercițiului fizic activ, pentru longevitate și o stare de sănătate mai bună

Potrivit ultimelor știri din sport, rezultatele studiului au arătat că 45% dintre sportivii cu comoție cerebrală au avut rezultate mai bune la testele cognitive decât în testele de bază realizate înainte de accidentare. Acest lucru sugerează că testele cognitive nu sunt un indicator fiabil al prezenței unei comoții cerebrale. „Dacă te lovești la cap și spui că ai dureri de cap, amețeli și nu te simți bine, pot spune cu destulă siguranță că ai o comoție”, adaugă Dr. Harmon. Problema este că unii sportivi nu își raportează simptomele sau nu le recunosc, de teama de a nu fi retrași din competiție.

Studiul subliniază necesitatea dezvoltării unui test obiectiv și precis pentru diagnosticarea comoțiilor cerebrale, în lipsa căruia, simptomele raportate de sportivi rămân principalul mod de identificare a acestei afecțiuni. „Suntem încă departe de a avea un test obiectiv pentru comoție”, spune Dr. Harmon. „Deocamdată, acest studiu arată cât de important este ca sportivii să își dezvăluie simptomele”​​.

Acest studiu aduce în discuție provocările cu care se confruntă medicii sportivi și necesitatea unei colaborări strânse între personalul medical și sportivi pentru a asigura siguranța acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.