Cancerul cerebral primar este o forma rara de cancer care se formeaza in tesutul cerebral. Este intalnit mai mult la adultii de varsta medie si la copii. Specialistii au estimat ca doar 2,5% dintre decesele de cancer au fost cauzate de o tumora canceroasa de acest tip. Cancerul cerebral secundar sau metastazic apare mai des la pacientii care au deja o alta forma de cancer.
In general, tumorile cerebrale prezinta anumite simptome cand ating anumite dimensiuni. Unele simptome pot fi asociate cu presiunea crescuta asupra creierului, precum: cefaleea care persista si se agraveaza in cateva saptamani si este resimtita mai intens in pozitia culcat; greturile si varsaturile; convulsiile aparute brusc; modificarea capacitatilor mentale si a personalitatii.
In functie de locul unde s-a format si tipul tumorii pot aparea simptomele: tulburari de vorbire, pierderea in mod brusc a vederii, diferite modificari ale simturilor, paralizie sau slabiciunea membrelor, pierderea echilibrului, tulburari ale memoriei, pierderea vorbirii, pierderea auzului.
Cancerul cerebral primar poate fi in anumite cazuri o mostenire genetica, in familiile unde au existat persoane cu aceasta boala. Sunt cunoscute o serie de boli rare care pot fi asociate cu aceasta forma de cancer: scleroza tuberoasa, polipoza intestinala multipla. De asemenea, alte cauze sunt: expunerea intensa la radiatiile electromagnetice, cat si la unele substante chimice (pesticide, erbicide).
Tumorile cerebrale benigne au celule care nu se raspandesc, in schimb tumorile cerebrale maligne au celule ce se pot raspandi incontrolabil in tot organismul. Ambele forme afecteaza tesutul cerebral, genereaza dureri mari, uneori leziuni neurologice ireversibile si care pun in pericol viata.
Pentru a stabili sansele de vindecare trebuie localizata tumoarea si analizate tipul de celule care au determinat aparitia ei. Astfel se face un examen medical complet – fizic si neurologic – pentru stabilirea diagnosticului. Tumorile pot fi identificate si localizate prin imagini realizate prin rezonanta magnetica (MRI), cat si prin tomografii computerizate (TC). Prezenta celulelor canceroase poate fi stabilita cu exactitate prin recoltarea unei biopsii tisulare. De asemenea, se fac analize si radiografii pentru a stabili daca exista in alta regiune a corpului a alta forma de cancer.
Metode de tratament pentru cancerul cerebral:
Vindecarea cancerului cerebral depinde de nivelul de extindere a tumorii si locul unde se afla. Daca este posibil, unele tumori cerebrale sunt tratate prin metoda chirurgicala, tumoarea este astfel indepartata si vindecarea este completa. Chimioterapia si radioterapia prescrise dupa operatie ajuta la distrugerea totala a celulelor canceroase ramase izolat.
In cazul unor tumori cerebrale care au afectat in profunzime zone ale creierului, tratamentul consta in chimioterapie si radioterapie, care elimina tumoarea prin rase laser, deoarece extirparea tumorii pe cale chirurgicala poate provoca grave leziuni cerebrale. In acest caz nu este asigurata vindecarea, se poate doar incetini dezvoltarea celulelor canceroase si astfel prelungi viata bolnavului.
Meningioamele sunt forme de tumori ce se formeaza din membrana ce acopera si protejeaza creierul, sunt benigne si pot fi extirpate chirurgical. Glioblastoamele sunt alte forme de tumori de tip malign care iau nastere chiar din tesutul cerebral si nu se pot opera.
In situatii grave, cand este imposibila vindecarea, se urmareste crearea unei stari de confort si pastrarea functionalitatii neurologice, se administreaza anumite medicamente (anticonvulsivante, analgezice, corticosteroizi) care reduc edemul, controleaza si amelioreaza durerile. Terapiile de reabilitare fizica si mentala sunt indicate la pacientii la care tumorile au provocat leziuni cerebrale reziduale.
Sunt cunoscute o serie de terapii alternative care amelioreaza putin anumite simptome ale acestei boli, precum: hidroterapia, yoga, atingerea terapeutica, meditatia, biofeedback-ul, vizualizarea ghidata, masajul, reflexologia, anumite forme de manipulare fizica.
Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate studiaza un nou tip de terapie, prin care se doreste distrugerea celulelor canceroase de la nivelul creierului prin modificarea lor genetica.
Astfel, prin genele straine, daca rezultatele testelor in curs vor fi pozitive, se va realiza cea mai eficienta metoda de tratament pentru cancerul cerebral. Ingeniozitatea acestei metode consta in faptul ca celulele canceroase vor fi vulnerabile la un medicament ce duce la distrugerea lor, dar lasa neafectate si intacte celulele sanatoase din creier.
In testarea terapiei la om, la 5 din 8 pacienti s-a redus semnificativ tumoarea canceroasa, acestia anterior neraspunzand la tratamentul obisnuit. In testarea terapiei la sobolani, la 11 din 14 animale tumorile practic au disparut. In prezent sunt necesare mai multe perfectionari si testari suplimentare, insa noua terapie genetica promite mult pe viitor.