Intoxicatiile cu monoxid de carbon in timpul iernii

0
294
Intoxicatiile cu monoxid de carbon in timpul iernii

Monoxidul de carbon – CO – acest gaz otravitor si invizibil, insipid, incolor si inodor poate fi considerat un ucigas tacut deoarece se poate intampla ca sa apara un semn al prezentei sale doar atunci cand este poate prea tarziu.

Numarul de intoxicatii cu monoxid de carbon creste in fiecare an in timpul iernii deoarece in aceasta perioada se intampla ca oamenii sa-si incalzeasca uneori locuintele prin sisteme de incalzire defecte sau mai putin recomandate.

In mod normal, fiecare persoana ar trebui sa-si verifice in fiecare an sursele de incalzire, sobele, semineele si respectiv dispozitivele de aerisire. Intotdeauna orice aparat sau sursa de incalzire trebuie sa functioneze corect si sa aiba obligatoriu dispozitiv pentru indepartarea gazelor acumulate in spatiul inchis, de aerisire. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca detectorul de monoxid de carbon din incapere.

In case se folosesc deseori cazane de incalzire, sobe cu gaz, incalzitoare de apa, sobe cu gaz si lemn si alte surse de incalzire care reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Intotdeauna se acumuleaza gaze nocive pentru cei din incapere pentru sanatatea lor daca nu exista un sistem de aerisire corect prin care gazele eliminate de combustie sa fie eliminate din mediul respectiv restrans si aerul din incapere reinnoit.

In trailere, rulote de vacanta sau in corturi nu trebuie folosite sisteme de incalzire cu petrol sau propan pentru incalzirea acestui spatiu inchis destul de mic. De asemenea, folosirea carbunelui la gratar in interiorul rulotelor nu este deloc recomandat.

Citește și:  Care sunt fructele recomandate in tratamentul bolilor iarna?

Cand sunt folosite seminee, sobe sau alte surse de incalzire in prealabil trebuie verificata buna functionare a dispozitivelor de aerisire, daca nu au murdarie, funingine, eroziuni, rugina sau un oarecare blocaj.

Fumatul exagerat intr-o camera prost ventilata este, de asemenea, periculos.

Pentru incalzirea locuintei unele persoane folosesc cuptoarele cu gaz sau cuptoarele din bucatarie ceea ce face ca riscul aparitiei intoxicatiilor cu monoxid de carbon sa creasca.

In timpul iernii nu se recomanda stationarea cu motorul pornit si geamurile inchise intr-o masina parcata o perioada indelungata de timp. De asemenea, nici stationarea in garaj, unde incaperea este inchisa. Calatoria intr-o masina care functioneaza cu benzina, in portbagajul acesteia, este complet nerecomandata.

Primele simptome in cazurile unor astfel de intoxicatii sunt: dureri de cap, dureri de stomac, varsaturi, greata, starea de slabiciune, oboseala, ameteala, problemele de respiratie, coordonarea dificila a miscarilor, cresterea pulsului si a ritmului cardiac, starile de confuzii mentale, somnolenta, durerile toracice, convulsiile si pierderea cunostintei. De multe ori simptomele in cazurile unor intoxicatii cu monoxid de carbon mai usoare sunt foarte generale si se confunda cu cele ale unor boli, cum este de exemplu gripa.

Tratamentul pentru intoxicatiile cu monoxid de carbon consta in oxigenoterapie. Prin aceasta metoda se aduce la valorile normale oxigenul din sange.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.