Nu de putine ori, ne-am simtit atat de obositi, incat chiar si drumul de la iesirea din bloc pana la magazinul din colt ni s-a parut ca dureaza o eternitate solicitanta din care, oricum, nu vom iesi decat tarandu-ne inapoi. Insa nu de multe ori, ne-am gandit ca, in general, cui pe cui se scoate, os cu os se vindeca si efortul cu un alt efort isi pierde din intensitate, asa cum putini sunt cei care, dupa o zi solicitanta de munca, se gandesc ca alergatul in aer liber este exact exercitiul fizic care, contrar aparentelor, in timp ajunge sa rupa din oboseala. Din pacate, nu ne bucuram de vacanta toata vara, cu atat mai mult in timpul primaverii sau toamnei.
Sezonul cald este perioada in care putem recurge la alergatul in aer liber sa scapam de oboseala si nu numai. In acest fel, vom reduce din stres si intreg corpul se va revitaliza, capatand mai multa energie si vom capata mai multa incredere in propriile forte.
De fapt, sunt numeroase studii conform carora, in cazul oamenilor cu joburi solicitante sau pur si simplu obositi, sunt recomandate exercitii cardio, cum ar fi inotul sau alergatul in aer liber. Dar de ce in aer liber? Pentru ca numai asa, corpul va absorbi, precum un burete uscat, energia ce murmura in jurul lui, plus ca banuim ca jobul solicitant se desfasoara intre patru pereti si ar fi prea mult ca si felul de destindere sa se desfasoare la fel.
Apoi, un job la birou este solicitant si pentru sanatatea noastra, intrucat ne obliga la o viata sedentara, indeosebi daca plecam inca din dimineata de-acasa si ajungem undeva, la orele amiezii sau chiar cand se intuneca. Si, normal, ne intoarcem acasa obositi, cu gandul ca maine totul o va lua de la capat.
Sa nu mai mentionam ca poate avem si familie, sau pur si simplu dorim sa avem o viata sociala catusi de activa. Tocmai de aceea, alergatul in aer liber ar putea fi un pas catre o noua zi. Altfel spus, daca alegeti, de exemplu, un parc in care sa alergati, practic, aceasta activitate va fi inceputul unei noi si mai bune zile, caci veti capata indeajuns de multa energie, cat sa considerati ultimele ore ale zilei ca fiind o noua zi numai pentru voi.
Nu trebuie sa uitam nici de efectele benefice pe care alergatul in aer liber le are asupra corpului si, mai ales, asupra psihicului nostru. In primul rand, alergatul reduce sansele aparitiei bolilor, asigurand, totodata, circulatia sangelui in parametri eficienti si normali, dar si a oxigenului in organism. Nu mai este demult o teorie, aceea conform careia oamenii care alearga regulat sunt mai creativi, mai energici. De asemenea, asa cum se stie, alergatul in aer liber contribuie si la producerea unei cantitati mult mai mari de endorfina, numita si hormonul fericirii.
Nu trebuie sa uitam nici de performantele sexuale, in special in cazul barbatilor. Daca cel putin timp de o saptamana, alergam 30 de minute in fiecare dimineata sau seara, aceste efecte vor fi garantate. Plus, nu ne puteti banui de publicitate mascata la vreun medicament indoielnic, alergatul in aer liber fiind un exercitiu ce nu implica absolut nicio resursa materiala. Implica, in schimb, resurse fizice si psihice. Daca dispuneti de timpul necesar, puteti alerga de dimineata, alergatul in aer liber fiind mult mai eficient la inceputul zilei, mai ales daca doriti sa va canalizati toata energia pe problemele pe care le aveti la serviciu.
Pe langa faptul ca alergatul in aer liber ne ajuta sa scapam de cele cateva kilograme in plus, ne ofera energie fizica si psihica si, in acest fel, reusim sa ne mentinem in forma, putem sa ne imprietenim si cu ceilalti care mai alearga in acelasi zone ca si noi. De pilda, stim ca fetelor le plac baietii care alearga si fac sport constant, dar si baietilor le plac fetele atletice. Nu invatam mersul pe jos, desigur, insa, de cele mai multe ori, aceste aspecte sunt uitate cand vine vorba de un efort aditional din partea noastra.
Din nefericire, efortul fizic nu este de ajuns sa ne simtim bine, sa gandim optimist, ci avem nevoie de vointa si incredere in propriile forte. Alergatul in aer liber este exercitiul potrivit ce ne confera libertate, spatiu si ne intareste vointa de care avem nevoie, spre exemplu, in perioada examenelor importante. Este dovedit ca sportul ajuta la o concentrare mult mai mare, mai ales exercitiile cardio. Acestea ne amana batranetea, ne intarzie tineretea, dar si spiritul ei, si previne bolile.
Chiar si in timpul sezonului rece, este indicat sa practicam aceste exercitii, cu atat mai mult cu cat am prins si ne-am obisnuit corpul cu acest ritm. Atat timp cat stim sa ne protejam, totul va fi in regula, mai ales ca suntem singurii care putem sa avem grija de noi insine.