Abdomen dureros

0
353
Abdomen dureros

O gama larga de afectiuni se manifesta prin dureri abdominale.

Indigestia, aciditatea gastrica, refluxul gastro-esofagian – sunt afectiuni recunoscute prin simptome specifice: abdomen dureros, senzatie de arsura in zona pieptului, durere toracica, balonare, gust acid in gura. In aceste situatii se ia un antiacid pentru ameliorarea simptomelor si trebuie schimbata alimentatia. Trebuie evitate: cofeina, fumatul, alcoolul, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene ( ca de exemplu aspirina) si mancatul in graba.

Gastrita este o boala care da disconfort, crampe si dureri abdominale, greturi si durere sub stern. Trebuie consumate multe lichide timp de o zi, apoi se recurge la alimente solide si in cantitati mai mici. Gastrita – inflamatia peretelui stomacului – este provocata de o serie de factori, care trebuie evitati: fumatul excesiv, hrana in exces, alcool si anumite medicamente (ibuprofen, aspirina).

Gastroenterita prezinta simptome precum: crampe si dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree, slabiciune, febra, gaze intestinale, stare de rau generala. Sunt recomandate odihna si consumul mare de lichide. Gastroenterita – inflamatia intestinelor sau a stomacului – este cauzata de o toxiinfectie alimentara sau un virus. Uneori este necesara spitalizarea, cand simptomele sunt severe sau cand pacientul este foarte slabit (copii si batrani).

Durerea in abdomen sau stern apare intotdeauna in cazul unui ulcer peptic. Durerea apare mai ales noaptea sau dupa mese (la interval de o ora). In caz de ulcer peptic pot aparea scaune negre, cu sangerari si varsaturi. Persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa manance putin si des, sa ia antiacide si sa evite alcoolul, aspirna, fumatul si cofeina. Este recomandata multa odihna. Uneori, cand boala persista, medicul va testa Helicobacter pylori – o bacterie ce cauzeaza de obicei ulcerul peptic. Tratamentul in acest caz consta in luarea antibioticelor.

Hernia inghinala este o afectiune la care vezica si intestinele sunt proeminente prin peretele abdomenului. Apare durere ascutita si constanta in regiunea inghinala, abdomenul este umflat (se vede mai ales stand in picioare).

Daca se simte o durere in abdomen acuta ce iradiaza in torace si in spate, in plus apare febra, varsaturi, greata, balonare, iar pielea devine lipicioasa si rece, este cazul unei pancreatite – boala ce necesita chemarea medicului de urgenta, pentru a evita complicatiile grave cu risc asupra vietii. Pancreatita poate fi provocata de calculoza biliara si de consumul mare de alcool. Evitand alimentele ce contin multe grasimi si alcoolul se poate controla aceasta boala.

Senzatia de abdomen dureros apare si datorita calculilor biliari. Dupa o alimentatie bogata in grasimi, in dreapta abdomenului apare brusc o durere intensa ce poate iradia si in omoplatul din partea dreapta, dureaza cateva ore, da sensibilitate abdominala, greturi si varsaturi. Mergand la medic se face evaluarea medicala, iar tratamentul implica dizolvarea calculilor biliari, iar in cazuri mai grave are loc extirparea vezicii biliare pe cale chirurgicala.

Citește și:  Vaccinul antigripal

Boala se poate preveni prin reducerea consumului de carne si grasimi si introducerea fibrelor in alimentatia zilnica – astfel se evita formarea unor noi calculi.

durere de abdomen

Colita ulceroasa, enterita, boala Crohn – sunt boli ce se manifecta prin crampe si dureri abdominale, scaderea poftei de mancare, hemoragie rectala, diaree si febra. Si in acest caz trebuie apelat imediat la medic pentru un diagnostic si un tratament corect. Consumul de sucuri naturale din legume verzi ce contin clorofila amelioreaza simptomele. Interventia chirurgicala pentru extirparea unei parti a intestinului lezat se face numai in cazuri foarte grave.

Dureri abdominale apar si in cazul sindromului de colon iritabil, cand bolnavul sufera si de constipatie sau diaree. Sunt indicate laxative sau medicamente antidiareice. De asemenea, alimentatia trebuie sa contina multe lichide si fibre, trebuie evitat stresul. Medicina alternativa are cateva metode de indepartare a stresului: yoga, meditatie, etc.

Diverticulita se manifecta prin durere severa, crampe in stanga abdomenului, febra, frisoane, greata si constipatie. Tratamentul consta in odihna, dieta lichida, medicamente contra constipatiei, antibiotice. O alimentatie bogata in fibre are efect preventiv. In cazuri grave este necesara interventia chirurgicala.

Infectia urinara da dureri in zona inferioara a abdomenului, mictiuni dese si dureroase, senzatie permanenta de urinare, uneori si cu sange. Cand apar greturi, varsaturi, frisoane si febra, poate fi o infectie renala. In aceste cazuri este necesara chemarea medicului. Cele mai grave complicatii dupa o infectie urinara apar la diabetici si gravide.

Prezenta calculilor renali la o persoana este indicata printr-o durere ascutita ce iradiaza dintr-o parte laterala spre abdomen, prin urinari dureroase si frecvente, urina este tulbure, cu sange si miros urat, apar frisoane, transpiratie, greata, varsaturi. Tratamentul presupune initial consumul de multa apa si un analgezic, pentru eliminarea calculilor si ameliorarea durerii. In cazuri grave, cand calculii renali sunt mari si apare blocarea, infectia, se recurge la metoda chirurgicala. Medicii utilizeaza si o metoda terapeutica ce foloseste unde de soc de inalta energie, care zdrobesc calculii renali, fara a recurge la operatie.

Senzatia de abdomen dureros apare si in crampele menstruale. In acest caz este suficient sa se ia un analgezic (ibuprofen, aspirina si altele). Sunt indicate suplimentele de magneziu, iar in caz de crampe severe se ia un antiinflamator la recomandarea medicului.

Hernia hiatala da dureri ce sunt sub stern, in brate si gat, apar varsaturi, balonare, arsuri in gat si tulburari de inghitire. Simptomele bolii sunt ameliorate daca se renunta la fumat si alcool.

Dureri in abdomen insotite si de alte stari nedorite apar si in alte cazuri mai grave, care necesita tratament de urgenta, precum: peritonita, infarct miocardic, ocluzie intestinala, apendicita, inflamarea pelvisului, ischemie intestinala, chist ovarian rupt, soc anafilactic, intoxicatie, sarcina extrauterina rupta, urgenta diabetica, ulcer peptic perforat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.