Adenomul de prostata

1
1755
Adenomul de prostata

In general, probleme cu prostata (manifestate prin tulburari de urinare) au barbatii de varta mijlocie. Acestea, daca nu sunt rezultatul unei vechi infectii genito-urinare, sunt rezultatul unui adenom de prostata (o tumoare beninga).

In cazul acestei boli: prostata este marita in volum (numita ,,hipertrofie de prostata”), tumoarea se dezvolta in jurul vezicii si uretrei (pe care o alungeste si o turteste), apar tulburari de urinare.

Simptome ale bolnavului cu probleme cu prostata:

Bolnavul se trezeste noaptea din somn (de 2-3 ori), simtind nevoia de a urina. Urinarea nu este normala: se face cu intarziere, cu greutate, jetul de urina iese fara forta. Aceste tulbulari se instaleaza lent (cateodata in decurs de ani), intai noaptea , apoi si ziua, dupa un timp devin mai frecvente, bolnavii se obisnuiesc cu ele si nu le mai dau importanta. Uneori, bolnavul urineaza cu sange, ceea ce il sperie si il face sa mearga la doctor (asta il salveaza de complicatii si chiar de operatie).

Probleme cu prostata, complicatii:

Uneori aceasta boala este destul de bine suportata multi ani. Alteori, boala se dezvolta in continuare, pacientul incepe sa urineze din ce in ce mai greu si mai des.

Adenomul de prostata (situat sub vezica urinara) este un obstacol in evacuarea urinii. Pentru aceasta, musculatura vezicii incepe sa se ingroase. Cu timpul, musculatura vezicii oboseste sau nu mai reuseste sa goleasca intregul continut al vezicii. Astfel, dupa fiecare mictiune, in vezica mai ramane o cantitate de urina, numita ,,reziduu”. Acesta, in timp, creste si largeste din ce in ce mai mult peretii acestui organ. Cand musculatura slabita a vezicii nu mai reuseste sa evacueze urina, apare ,,retentia completa de urina”. Aceasta complicatie apare pe neasteptate: bolnavul nu mai poate urina deloc.

In eliminarea urinei, actioneaza si rinichii si ureterele, care obosesc si ele, ureterele se dilata, urina stagneaza pana sub rinichi, se dilata bazinul si calicele.

In unele sondaje, prea dese, care trebuie facute (pentru evacuarea vezicii in caz de retentie), poate fi ranita uretra, si apar ,,hemoragii”. Reziduul din vezica se infecteaza usor, urina devine tulbure, apare ,,infectia urinara”. Infectia se poate extinde asupra uretrei, prostatei, vezicii urinare, rinichilor. O alta complicatie este formarea de ,,calculi”, atat in vezica urinara, cat si in ureter si rinichi. Infectia si dilatarea cailor urinare fac sa nu mai functioneze normal rinichii, creste ureea in sange si apar si alte tulburari.

Tratament:

adenom de prostata
adenom de prostata

Probleme cu prostata (adenom instalat) – nu inseamna intotdeauna necesitatea unei operatii. Deseori un tratament adecvat duce la ameliorarea tuturor simptomelor, insa nu la disparitia adenomului. Sunt recomandate tratamente cu preparate hormonale, medicamente calmante, medicamente care combat inflamatia adenomului si care combat spasmele, antibiotice (in caz de infectie urinara) – toate la recomandarea medicului specialist.

Citește și:  Sarcina - stiati ca…?

Cand apar retentii repetate de urina (cu reziduu mare si tulbure), eventuali calculi in vezica, uree crescuta in sange, trebuie in general, indepartat adenomul prin operatie. Inainte, bolnavul va fi purtator de sonda (pentru evacuarea reziduului), sa tina regim pentru scaderea ureei din sange, scaderea tensiunii arteriale, sa-si trateze o eventuala infectie etc.

In cazuri critice, operatia se face imediat, este numita ,,cistostomie”, se introduce o sonda in vezica, dand posibilitatea rinichilor sa se refaca. Se sectioneaza si se leaga canalele deferente, pentru a impiedica trecerea infectiei de la uretra spre testicule si epididime. Dupa sectionarea canalelor deferente, contactul sexual este posibil, dar nu se mai elimina spermatozoizi in afara (nu mai pot fi procreati copii).

Daca sonda se infunda (urina se prelinge pe langa sonda, in loc de a curge prin ea), bolnavului i se va schimba sonda. Dupa o perioada (cateva saptamani, luni), bolnavul se interneaza iar, pentru a face a doua operatie – scoaterea adenomului de prostata.

Operatia se poate face in doua faze sau numai una (scoaterea de la inceput a adenomului). La operatie nu se scoate toata prostata, ci doar adenomul. Vindecarea se face in cateva saptamani (uneori 14 zile). Infectia urinara insa nu dispare imediat dupa operatie, bolnavul trebuie sa urmeze un tratament cu antibiotice.

Uneori dupa operatie apar probleme cu prostata (in sensul ca bolnavul pierde cateva picaturi de urina). Aceasta se intampla datorita slabirii muschiului care inchide gatul vezicii urinare. Acesta problema se rezova in cateva zile, uneori fara nici un tratament. Complicatiile prezentate arata cat de important este ca o persoana (ce prezinta simptomele acestei boli) sa se prezinte imediat la un medic specialist. Tratamentul facut la timp il poate feri de multe neplaceri, sa isi recapete in scurt timp sanatatea.

Multi bolnavi, care prezinta probleme cu prostata (urineaza des si cu greutate), cred ca asa trebuie sa fie la varsta lor, nu acorda prea mare importanta acestor tulburari, se obisnuiesc cu ele si astfel ajung la mari complicatii. Aceasta boala – adenomul de prostata – permite vindecarea completa, numai in cazul cand bolnavul se prezinta din timp la medic, si respecta in mod corect indicatiile si tratamentul prescris de acesta.

1 COMENTARIU

  1. daca se scurge urina pe langa cateter sar putea ca acesta sa fie infundat cu sânge sau resturi si ar trebui spalat cu apa cu o seringa fara sa fie necesara schimbarea lui!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.