Hipofiza, prin cei doi lobi ai săi, cu secreție și acțiune diferită, dirijează tiroida, iar cu celelalte glande din organism are relații indirecte, de exemplu prin hipotalamus este în legătură cu scoarța cerebrală și cu sistemul neurovegetativ, menținând echilibrul neuroendocrin.
Explorarea funcțională a hipofizei anterioare constă în examentul radiologic al scheletului, al craniului din față, profil, pentru evidențierea șeii turcești. Uneori radiografiile se copletează și cu tomografia în plan frontal și se determină astfel eventualele tumori ale glandei. Examenul oftalmologic evidențiază eventualele modificări funcționale ale ochiului, determinate de tumorile hipofizare, care comprimă căile optice. Este important să se facă examenul acuității vizuale, să se determine câmpul vizual și să se măsoare tensiunea oculară.
Testul cu cortizon evidențiază hiperfuncția lobului anterior al hipofizei, și constă în administrarea în fiecare zi, timp de 3-5 zile, a 10 mg cortizon și 40 mg prednison. Se determină eliminarea 17- cetosteroizilor în urină, apoi se administrează cortizonul și se repetă determinarea eliminării 17-cetosteroizilor.
Explorarea fucțională a hipofizei exterioare constă în urmărirea eliminării hormonului antidiuretic care excită tubii renali mărind reabsorbția apei, iar în lipsa ei apare diabetul insipid. Studiul bilanțului hidric constă în măsurarea zilnică a cantităților de lichide ingerate și eliminate determinând și densitatea urinei.
Explorarea prin proba de apă și sete evidențiază tulburarea capacității de concentrare a rinichiului în lipsa hormonului antidiuretic hipofizar. Proba de încărcare cu clorură de sodiu constă în determinarea în timp de 8 zile a concentrației de clorură de sodiu din urină în toate mostrele luate. Testele de clearance constă în reabsorbția tubulară a apei stabilită după metoda Clearance, care scade foarte mult în diabetul insipid.