Abuzul de alcool a devenit o mare problemă în ziua de azi deoarece numărul de persoane care consumă foarte mult alcool a crescut și comportamentul lor astfel s-a modificat. Efectul alcoolului este nociv asupra sănătății dar și asupra stării psihice a unei persoane. Alcoolul are efect toxic și produce tulburări metabolice. Cercetătorii consideră că etanolul schimbă structura membranelor celulelor, contribuie la rigiditatea acestora, inhibă transportul intracelular al ionilor de calciu.
Alcoolul afectează procesele biochimice ce au loc în țesuturi. Persoanele care fac intoxicație cronică cu alcool ajung la modificări ale sistemului nervos, hidrocefalie, probleme la cerebel și măduva spinării. Alcoolul poate fi un factor de risc al distrugerii celulelor nervoase și deci a deteriorării sistemului nervos.
Cantitatea dar și concentrația mare de alcool provoacă intoxicație acută și efectul narcotic. Cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mare, cu atât ea va fi mai mare în sânge și astfel severitatea intoxicației crește. Acest lucru crește agresivitatea, afectează sistemul nervos, procesele de inhibiție, produce tulburări psiho-organice.
Din cauza abuzului de alcool se poate suferi de intoxicație acută la alcool, polineuropatie alcoolică (este afectată funcționarea nervilor), apar simptome de sevraj, sindrom Korsakoff (tulburare amnestică), miopatie alcoolică, encefalopatie hepatică, sindromul Wernicke-Gaye, degenerare cerebeloasă, encefalopatie acută, encefalopatie cronică. Bărbații pot suferi de degenerare cerebeloasă alcoolică din cauza intoxicației cronice cu alcool, în perioada vîrstei de 35-65 de ani și astfel au stări de tremurături, nistagmus, tulburări vestibulare.
Persoanele care ajung să dezvolte sindromul Wernicke-Gaye din cauza abuzului de alcool au o carență de vitamina B1 ce poate duce la acumularea de anumite substanțe cu efect toxic asupra creierului dar și asupra organelor interne. Astfel de bolnavi pot avea tulburări mintale, tulburări oculomotorii (cum este de exemplu strabismul), tulburări vegetative, dureri de cap, tulburări de memorie, vărsături, disfuncții ale sistemului vestibular, pot ajunge la o stare de conștiență alterată, instabilitate în timpul mersului.
În plus au un risc mare de a suferi de tahicardie, erupții cutanate, febră, hipotensiune, tulburări de respirație (mai ales de ritm respirator). Aproape 70% dintre bolnavii de alcoolism pot avea polineuropatie alcoolică care este o tulburare somatoneurologică. Medicii spun că acesta este un sindrom în alcoolism ce apare din cauza efectelor nocive ale etanolului asupra sistemului nervos.
De asemenea ei spun despre lipsa de vitamina B, acid folic și tiamină, care în mod normal ar trebui să fie luate din alimentație (dacă aceasta ar fi echilibrată) și de asemenea mai sunt și alte cauze: leziunile gastrointestinale, pancreatita, hepatita cronică, gastroenterita.
În ceea ce privește miopatia alcoolică cronică trebuie spus că apare foarte frecvent la cei care fac abuz de alcool, în 40-60% din cazurile cu intoxicație de alcool, iar simptomele sunt de crampe musculare dureroase, dificultatea de a merge pe jos, afectarea mușchilor pelvieni, malnutriție, atrofia musculară și altele.
Unii bolnavi au un risc mare de a ajunge la insuficiență cardiacă acută, aritmie cardiacă, scăderea contracțiilor miocardice. În cazuri de miopatie necrozantă acută se produce slăbiciune musculară, umflarea mușchilor, durere la palparea mușchilor afectați. Se face tratament cu vitamina B (se fac injecții sau terapie cu perfuzii), dacă apare insuficiența renală acută este nevoie de hemodializă.
Alcoolicii care au tulburări ale funcției hepatice, leziuni hepatice toxice sau tulburări metabolice pot dezvolta encefalopatia hepatică ceea ce are un efect nociv asupra sistemului nervos. Dacă se ajunge la forma acută a acestei boli se poate produce coma hepatică. În cazul formei cronice a encefalopatiei hepatice apar tulburări psiho-organice și riscul de demență.
Astfel de bolnavi urmează tratamente cu medicamente (antidepresive, anticonvulsive, analgezice), terapii de detoxifiere, tratamente de corectare a tulburărilor vegetative, diete și iau suplimente de vitamine (terapia cu acid folic, cu vitamine B și altele), în ajutorul lor vin medicii gastroenterologi, psihiatri, neurologi, kinetoterapeuți, etc. Intoxicația cu alcool afectează negativ sistemul nervos, de aceea trebuie prevenită.