Afecțiunile tiroidei apar de obicei atunci când te simți deja sub o mare presiune. Anumite experiențe negative intense pot declanșa reacții fiziologice precise, ca de exemplu secreția unor hormoni în organism. Factorii care pot declanșa afecțiunile tiroidei sunt de exemplu: fumatul, stresul, erbicidele, pesticidele, mucegaiul, deficitul de iod, de vitamina B12, insomnia, consumul excesiv de medicamente, etc.
Afecțiunile tiroidei în sezonul rece
În lunile de toamnă și iarnă activitatea glandei tiroide se reduce destul de mult datorită temperaturii scăzute a aerului, a zilelor mici și deci a lipsei soarelui și astfel apar frecvent afecțiunile tiroidei atât de neplăcute. De asemenea, acești factori contribuie la:
- Uscarea excesivă a pielii
- Creșterea senzației de oboseală generală în organism
- Apariția simptomelor de nas înfundat
- Deteriorarea părului și a unghiilor.
Glanda tiroidă – cea mai importantă din organismul uman – este situată la nivelul gâtului, în spatele laringelui și în fața traheei. Prin cei doi hormoni pe care ii produce – T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina) ea reglează procesul metabolic. Hormonii afectează toate sistemele organismului și reglementează consumul de oxigen.
Afecțiunile tiroidei sunt:
- Hipotiroidismul
- Hipertiroidismul
- Nodulii tiroidieni.
Din categoria bolilor grave ale tiroidei fac parte:
- Cancerul tiroidian
- Gușa
- Tiroidita.
Persoanele care au una din afecțiunile tiroidei sunt sensibili la schimbările de temperatură. De exemplu, hipotirodienii sunt afectați de astenia de toamnă și de schimbările de temperatură ce apar iarna și primăvara. În lunile de iarnă, deoarece este mai rece se pot agrava afecțiunile tiroidei, mai ales procesele inflamatorii. Primăvara și toamna se poate declanșa boala Basedow Graves, iar iarna apare tiroidita subacută.
Hipotiroidismul încetinește metabolismul
Hipotiroidismul apare când se eliberează o cantitate prea mică de hormoni și activitatea procesului metabolic scade. Hipotiroidia este un început al tiroiditei. Este afectat țesutul glandei tiroide, acesta se deteriorează, se cicatrizează și astfel este împiedicată buna funcționare a acestei glande. Specialiștii spun că tiroida este deficitară, produce o cantitate redusă de hormoni tiroidieni T3 și T4.
Hipotiroidism – Simptome caracteristice:
- Stări depresive, oboseală permanentă, creștere în greutate
- Temperatura corpului este puțin mai mică
- Pielea este uscată
- Apar stări de agitație și nervozitate
- Sentimente de tristețe și lipsă de motivație
- Părul se deteriorează și începe să cadă
- Mâinile și picioarele par umflate
- Scade memoria, mirosul și gustul
- Crește colesterolul, apar dureri musculare, probleme de concentrare
- Vocea pare puțin răgușită
- Se poate suferi de constipație, tulburări de ciclu menstrual, infertilitate și gușă.
Cauza principală a hipotiroidismului este tiroida Hashimoto (afecțiune autoimună). De asemenea, această afecțiune poate fi și congenitală.
Afecțiunile tiroidei – Hipertiroidia și boala Graves
Hipertiroidismul accelerează funcțiile organismului, reprezintă afecțiunea glandei tiroide prin care aceasta este prea activă și are loc eliberarea unei cantități prea mari de hormoni tiroidieni. Persoana care suferă de această afecțiune are următoarele simptome:
- Insomnii, stări de nervozitate, greutate corporală mică.
- Își pierde apetitul sau din contra are pofta de mâncare accentuată, menstruația este scăzută, defecația frecventă și poate suferi de gușă și slăbicine musculară.
- La pacienții cu hipertiroidism apar modificări de puls, inima bate mai tare și în unele cazuri dezvoltă aritmii, au palpitații și tensiunea arterială crescută.
- Mai ales la persoanele în vârstă apare aritmia cardiacă.
- Și ochii au de suferit, sunt sensibili la lumină, iritați, lăcrimează excesiv, pleoapele sunt umflate.
- Pielea devine umedă, transpiră frecvent, mâinile încep să tremure.
Boala Graves – Simptome
Cea mai întâlnită formă de hipertiroidism este boala Graves (o afecțiune autoimună). Aceasta reprezintă mărirea în volum a tiroidei și producerea unei cantități mari de hormoni tiroidieni. Această boală se tratează și nu este fatală decât în cazuri foarte rare.
Boala Graves apare din cauza unei tulpini a virusului Epstein-Barr care atacă glanda tiroidă și astfel aceasta este determinată să reacționeze și să creeze celule și țesuturi noi. Se creează un exces de țesut tiroidian care produce hormoni în exces și următoarele simptome:
- Stări de nervozitate
- Umflarea gâtului
- Aspect de ochi exoftalmici sau bulbucați
- Glanda tiroidă este mărită
- Oboseală excesivă
- Hipertensiune arterială
- Transpirație excesivă
- Variații ale temperaturii corporale.
Nodulii tiroidieni – Simptome
Nodulii tiroidieni apar la foarte multe persoane datorită unor probleme ale glandei tiroide. Ei au dimensiuni ce variază între 1 mm și câțiva cm. Aproape toți sunt benigni, unii sunt ca niște chisturi, foarte puțini pot fi canceroși.
Cum se formează nodulii tiroidieni? Atunci când sistemul imunitar nu reușește să distrugă complet virusul Epstein-Barr (VEB), îl izolează într-un înveliș de calciu și astfel se creează nodulii tiroidieni. Calciul care apare în învelișul nodulilor este extras din oase, astfel apare un deficit de calciu la sistemul osos, scade densitatea osoasă și crește riscul de osteoporoză.
Celulele VEB care sunt prinse în acești noduli pot scăpa din învelișul acestora sau pot sta acolo, hrănindu-se cu țesut tiroidian. Ambele variante sunt nefavorabile pentru glanda tiroidă pentru că o slăbesc și o golesc de energie. Dacă celulele VEB se dezvoltă pot transforma nodulii în chisturi, deci în formațiuni mai mari care vor perturba și mai intens glanda tiroidă. Dacă celulele VEB creează un țesut suplimentar, apar așa numitele cicatrice cheloide pe glanda tiroidă.
De aceea nodulii tiroidieni trebuie descoperiți de medic și analizați, pentru a vedea în ce mod afectează starea de sănătate a organismului. Când dimensiunea lor este mare pot apăsa pe trahee și astfel pot cauza probleme de tipul:
- Tuse
- Dificultăți de înghițire.
Medicii endocrinologi sunt îngrijorați că numărul de persoane care suferă de afecțiunile tiroidei a crescut foarte mult în ultimii ani. Principalele cauze care au determinat acest lucru sunt:
- Stresul foarte mare
- Alimentația proastă
- Fumatul
- Acumularea de toxine în organe (metale grele, pesticide)
- Diferiți factori nefavorabili.
Medicii recomandă o serie de analize medicale anuale foarte importante, de care depinde sănătatea femeilor.