Măsuri pe care le poate lua orice român, pentru a evita contaminarea

0
310

În această perioadă, mulți români au început să acorde o atenție mai mare obiceiului de a se spăla pe mâini cu apă și săpun sau chiar cu alcool sanitar. Ei au înțeles că trebuie să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, că trebuie să-și crească imunitatea.

Izbucnirea noului virus a determinat pe mulți români să intre în panică, să facă aprovizionări cu alimente, cu produse de igienă și curățenie, și să fie interesați de măsurile prin care pot evita contaminarea.

Navigare rapidă în articol:

  1. Evitarea contactului cu diverse persoane
  2. Poluarea aerului poate afecta sănătatea oamenilor
  3. Masca de protecție
  4. Utilizarea mănușilor de protecție
  5. Alte măsuri pentru a evita contaminarea

1. Evitarea contactului cu diverse persoane

Virusul este foarte contagios, de aceea riscul ca această contaminare să crească este ridicat. Coronavirusul infectează omul și provoacă diverse boli, începând de la o răceală comună și până la boli respiratorii severe: Pneumonie, Sindrom Respirator Acut Sever.

Infecția cu acest COVID-19 poate produce simptome de tuse, febră, dureri în gât, curgerea nasului. La persoanele în vârstă, sau care suferă și de alte boli cronice (diabet, boli de plămâni, boli de inimă, boli de ficat, ciroză hepatică), coronavirusul poate da dificultăți respiratorii și pneumonie.

Acest COVID-19 este un virus respirator. El se răspândește foarte ușor prin contactul cu o persoană infectată, prin atingerea unor lucruri contaminate, prin inhalarea unor particule din strănut, tuse, secreții nazale sau picături de salivă.

Evitarea contactului cu diverse persoane poate ajuta la prevenirea contaminării. De asemenea, oamenii trebuie să evite locurile aglomerate (mall-uri, supermarket-uri) acestea fiind locuri mai riscante.

2. Poluarea aerului poate afecta sănătatea oamenilor

Poluarea aerului poate dăuna organismului, mai ales anumitor organe: plămâni, inimă, sistem respirator. Inhalarea diferitelor particule din aerul poluant poate induce simptome de tuse sau dispnee. Specialiștii recomandă oamenilor să evite zonele cu grad mare de poluare, măcar în această perioadă și să stea mai mult în casă. Ei consideră că poluarea aerului din orașe poate să crească rata mortalității în cazuri de boli respiratorii grave: infecții cu coronavirus, pneumonie.

Medicii cred că persoanele care trăiesc în zonele cu poluare mare pot dezvolta mai ușor boli grave. Prin aplicarea unor măsuri stricte de izolare, reducerea circulației autovehiculelor în orașe, se poate obține o reducere a poluării și o creștere a calității aerului.

Datele statistice demonstrează faptul că persoanele expuse la poluare sunt mai susceptibile să sufere din cauza infecțiilor virale și chiar în cazuri grave să ajungă la deces.

3. Masca de protecție

Masca chirurgicală, albastră, este de unică folosință. Aceasta se poartă cam 4 ore, apoi se înlocuiește.

Masca cu protecție FFP2 standard este pentru coronavirus. Aceasta era utilizată și pentru protecția în cazul de boli respiratorii acute.

Oamenii ar trebui să poarte mască în această perioadă, pentru că ea poate ajuta într-o oarecare măsură împotriva contaminării. Totuși oamenii trebuie să știe că masca nu îi poate proteja în procent de 100%, iar aceasta nu trebuie să le creeze un fals sentiment de securitate. Uneori acest lucru poate duce la neglijarea altor măsuri preventive, care sunt de asemenea foarte importante.

Persoanele care suferă de anumite boli trebuie obligatoriu să aibă mască, deoarece astfel pot reduce riscul de a infecta persoanele din jur.

Medicii consideră că purtarea unei măști mai mult de 4 ore poate duce la un anumit disconfort și de aceea dacă nu este neapărat nevoie utilizarea ei, ar trebui evitată. Masca se folosește în zone unde există posibilitatea de a primi sau de a transmite virusul, în locuri aglomerate.

În general măștile de acest fel sunt utilizate de personalul medical, care tratează pacienții cu acest COVID-19. Ei trebuie să poarte și mască și mănuși de unică utilizare, halate impermeabile, ochelari de protecție oculară, ori așa numitul ecran de protecție facial.

4. Utilizarea mănușilor de protecție

Mănușile protejează mâinile în zonele contaminate. După ce se folosesc, ele trebuie aruncate, iar apoi mâinile se spală foarte bine cu apă și săpun (cel puțin 15 secunde). Mănușile nu se aruncă oriunde, ele se pun într-o pungă și apoi aceasta se sigilează la gură.

Citește și:  Retenția de lichide, cauze și tratament – Remedii pentru eliminarea apei din organism

Oamenii deja știu că este necesar să poarte mănuși și să se spele pe mâini în mod frecvent cu apă și săpun. Totuși acest lucru nu este suficient, trebuie respectate și alte măsuri. Spre exemplu când se poartă mănuși, nu trebuie duse mâinile la față.

Mănușile sunt și ele o metodă de prevenire a transmiterii virusului prin contact. Oamenii din zonele epidemice trebuie neapărat să poarte mănuși de unică folosință. În această perioadă, a epidemiei, ei au nevoie de mănuși pentru a preveni răspândirea virusului, iar apoi după îndepărtarea mănușilor, trebuie să se spele pe mâini.

Purtarea mănușilor poate bloca foarte mult transmiterea agenților patogeni și a virusurilor prin atingerea unor obiecte sau persoane. După cum bine se știe, în locuri publice, oamenii pun mâinile pe diferite lucruri (ex. în magazine) ori pe diferite suprafețe, pe care virusul poate rezista și 2-3 ore, sau poate și mai mult.

Unii spun că mănușile se pot refolosi dacă sunt spălate, dezinfectate, uscate.

5. Alte măsuri pentru a evita contaminarea

Folosirea unei eșarfe la gură și nas oferă un sentiment fals de securitate. Ea poate fi pusă pe față cu partea contaminată (prin contactul cu mâinile) și astfel virusul poate ajunge în nas.

De asemenea evitați să dați cu mâinile prin păr, mai ales dacă ați atins diferite suprafețe și acestea ar putea fi potențial contaminate. Femeile care au părul lung ar fi bine să-și poarte părul strâns în coc sau legat. Deși virusul nu poate ajunge în casă prin ferestre, el poate fi adus în locuință prin diferite obiecte, unele personale, altele abia cumpărate. Toate trebuie dezinfectate, șterse cu o cârpă îmbibată în apă cu clor.

Evitați să puneți mâna pe diferite lucruri din scara blocului sau la serviciu. Dezinfectanți mânerul sau clanța ușii cu apă și clor.

Înainte de a intra în casă ștergeți talpa pantofilor de un preș care a fost udat cu apă și clor. Talpa pantofilor poate fi contaminată, pentru că sunt persoane care aruncă lucruri pe jos sau scuipă pe sol, de aceea probabilitatea să existe viruși este destul de mare. Pantofii de stradă se pun într-un loc separat. Apoi hainele de stradă se așează de asemenea într-un loc ferit de alte haine din casă. Urmează spălatul pe mâini cu apă și săpun. Apoi se spală și fața.

De asemenea, dezinfectați holul de la intrare, unde lăsați hainele de stradă și pantofii. Hainele de stradă se pot pune la aerisit în balcon, sau în alt loc ferit.

Dezinfectați lucrurile folosite

Nu este o fantezie, spălarea cu apă și săpun chiar funcționează. Săpunul elimină particulele virale de pe suprafețe și mâini. Apa și clorul ajută la uciderea coronavirusului. Mare atenție însă pe ce produse utilizați clorul, pentru că poate deteriora anumite suprafețe. Clorul corodează metalul, decolorează țesăturile.

Folosiți mănuși când spălați gresia cu clor. Această substanță fiind prea concentrată vă poate afecta pielea mâinilor, de aceea trebuie neapărat diluată (20 ml clor la 1 litru de apă). Nu amestecați înălbitorul (clorul) decât cu apă.

Alcoolul, dacă este în concentrație de cel puțin 70%, poate ucide coronavirusul. El poate decolora anumite materiale plastice.

Despre oțet nu există dovezi că ar putea ucide coronavirusul.

Alte lucruri folosite (ex. bani, cheile de la mașină, poșetă, celular) trebuie și ele dezinfectate. Despre telefoanele mobile deja se știe că pot transporta bacterii și viruși. Acest lucru este la fel de valabil și în cazul banilor. Mare atenție și la toaleta din supermarket-uri, sau la bancomatele sau ghișeele magazinelor. De câte ori atingeți aceste lucruri trebuie să vă dezinfectați mâinile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.