Afla cum recunosti un medicament deteriorat sau expirat, un fals de un original!

0
677
Afla cum recunosti un medicament deteriorat sau expirat, un fals de un original!

In tarile cu nivel ridicat de trai a devenit o obisnuinta falsificarea medicamentelor noi si scumpe. Cu siguranta multi stiu deja ca medicamentul care a ajuns un campion absolut in falsuri este Viagra. Dar nu doar acesta a ajuns sa fie falsificat, exista o serie de medicamente populare care sunt contrafacute si vandute la pretul similar celui original.

De ce se intampla aceasta?

Este o afacere a infractorilor si raspandirea acestor medicamente contrafacute se datoreaza controlului insuficient de pe piata farmaceutica din multe tari. La acestea se mai adauga si transportul prin mai multe frontiere, astfel pe traseul, din tara unde sunt produse si pana la consumatorul final, medicamentele ajung sa fie contrafacute.

Motivele pot continua, raspunsuri se pot gasi de ce se dezvolta astfel de afaceri frauduloase insa important ar fi sa se gasesca solutii de combatere a lor. Mai mult decat atat, in prezent prin intermediul internetului a aparut o dezvoltare a acestor afaceri, schimburile comerciale facandu-se mult mai rapid. Multe medicamente sunt vandute drept branduri farmaceutice de renume pe internet, daca nu sunt certificate in mod corespunzator in tara respectiva. Exista si tari in care este interzis vanzarea medicamentelor prin internet si in acest caz ne referim la Grecia, Franta si Belgia.

Cum recunosti un medicament deteriorat sau expirat, un fals de un original?

Un medicament contrafacut se poate recunoaste de multe ori dupa ambalaj. Acesta poate fi diferit de cel originar, poate avea erori de imprimare, sa-i fie afectat aspectul ceea ce nu se intampla la unul original. In general producatorul isi ia masuri de prevenire a manipularii frauduloase.

El isi pune reprezentantii sa atentioneze medicii si farmacistii cu privire la modul cum se distinge un fals de original. El foloseste anumite metode de protectie impotriva falsurilor (cum sunt de exemplu hologramele) pentru a specifica autenticitatea medicamentului.

Citește și:  5 greseli de evitat atunci cand tineti o dieta de slabit

Daca ai dubii poti verifica daca medicamentul este original cerand o dovada a calitatii acestuia. Orice farmacist trebuie sa aiba un certificat de calitate al acestuia, factura de primire, de retur, etc. Daca medicamentul este scump poti cere informatii din partea producatorului mai ales daca datele acestuia sunt indicate si pe ambalaj, sau prospect.

Daca se dovedeste ca un medicament este expirat sau fals trebuie sa vi se returneze banii. Mai mult decat atat daca un medicament iti aduce prejudicii semnificative asupra sanatatii poti lua masuri legale impotriva producatorului. Nu cumpara medicamente din locatii gen taraba, tonete, sau de pe web.

Intotdeauna cumpara medicamentele de la farmacie. Nu cumpara medicamete de la persoane oarecare. Nu folosi medicamente care un sunt recomandate sau certificate de un medic. Cand cumperi un medicament examineaza cu atentie ambalajul, deoarece de multe ori falsificatorii nu acorda o mare atentie acestuia.

Un medicament fals poate contine alta substanta decat cea originala, poate sa contina un ingredient mai ieftin si nu atat de eficient ca cel original, poate contine aceeasi substanta ca originalul insa in cantitate mai mica sau mai mare, sau poate sa contina un ingredient ca cel original si in aceeasi cantitate insa poate nu de aceeasi calitate. Toate aceste cazuri pot fi mai mult sau mai putin periculoase pentru sanatate, cert este ca trebuie evitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.