Află dacă mănânci prea mult zahăr – Iată ce simptome poți avea!

0
238
Află dacă mănânci prea mult zahăr – Iată ce simptome poți avea!

Organizația internațională care se ocupă cu situația sănătății pe glob (OMS) ne atenționează că ne hrănim cu prea mult zahăr. Acest lucru produce în timp obezitate, dar și alte consecințe care afectează starea de sănătate, care au legătură cu creșterea în greutate și anume: diabet, boală cardiovasculară, boli de ficat, hipertensiune arterială și altele. Chiar și mâncarea pentru bebeluși poate conține prea mult zahăr.

Potrivit specialiștilor unele produse pentru cei mici pot avea un conținut de 3 ori mai mare de zahăr comparativ cu ce ar fi normal. Este foarte important ca mâncarea bebelușilor să fie sănătoasă, de aceea trebuie să se cumpere produse care nu conțin foarte mult zahăr. Mămicile pot prepara singure mâncarea acasă pentru copiii lor, astfel pot evita să cumpere ceea ce găsesc în supermarket-uri.

Una din analizele importante pentru sănătate, care ar trebui să se facă anual, în scop profilactic este glicemia sau determinarea concentrației nivelului de glucoză din sânge. Prin aceasta se poate depista dacă nivelul glucozei în sânge este crescut, caracteristic unor afecțiuni și boli ca de exemplu: stres, infecții, diabet, hipotiroidie, insuficiență hepatică, insuficiență hipofizară, intoxicație alcoolică mare. Pentru a ține nivelul glicemiei sub control trebuie să reducem consumul de zahăr, să consumăm mai puține alimente care conțin mult zahăr (dulciuri, fructe confiate, fructe modificate genetic, prăjituri și multe altele).

Obezitatea

Semne care pot indica faptul că mănânci prea mult zahăr:

Obezitatea

Această afecțiune reprezintă o consecință a consumului de alimente bogate în zahăr, iar ea la rândul ei poate fi cauza principală a diabetului și a bolilor cardiovasculare. Cei care au obezitate mare pot suferi și de afecțiuni psihiatrice, de depresie, lipsă a încrederii în forțele proprii și a stimei de sine. Pentru a combate obezitatea trebuie redus consumul de alimente grase, de produse bogate în zahăr și schimbat stilul de viață, din unul sedentar în unul activ.

Cariile dentare

Dulciurile strică dinții. Bomboanele, ciocolata și produsele de acest fel produc carii dentare. Zahărul schimbă pH-ul din cavitatea bucală și acest lucru favorizează dezvoltarea bacteriilor și deteriorarea smalțului dinților. Treptat dantura va fi afectată de carii, vor apărea pete pe dinți, dureri de dinți și chiar se vor produce afecțiuni ale gingiilor.

La apariția unei carii dentare este nevoie de tratament la medicul stomatolog pentru a se preveni distrugerea și pierderea dintelui. Amânarea prezentării la medic poate duce în timp la agravarea cariei, la necesitatea unei extracții dentare (când dintele nu se mai poate trata).

Citește și:  Vinul rosu e bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie!

O altă problemă este durerea de dinți, care dacă se produce frecvent înseamnă că sunt probleme destul de grave iar abuzul de medicamente calmante nu este o soluție deoarece în timp poate cauza afecțiuni la alte organe, la stomac, rinichi și ficat. Pentru a avea dinți sănătoși mergeți cât mai des la medicul stomatolog pentru prevenirea problemelor dentare și consumați cât mai puțin zahăr!

Ai poftă de a mânca mereu dulciuri

Acest lucru arată că organismul tău s-a obișnuit să primească mult zahăr. Consecințele consumului mare de zahăr sunt grave pentru sănătate. Zahărul poate fi privit și ca un medicament sau ca un drog deoarece creează dependență, induce acea senzație în organism de a fi consumat iar și iar, tot mai mult.

Cu siguranță ați observat că persoanele care mănâncă dulciuri sau prăjituri frecvent, simt mereu nevoia de a consuma astfel de produse mai des, doar din plăcere, chiar dacă nu mai au senzația de foame. Unii producători țin cont de acest lucru și de aceea folosesc zahăr ca ingredient, astfel produsele lor alimentare se vând mai bine.

Urinări frecvente

Zahărul în exces poate produce urinări frecvente și abundente. Astfel de simptome sunt caracteristice și diabetului, deci trebuie luate în serios și mers la medic. În mod normal un om poate urina o cantitate de 2 litri de urină în 24 de ore. Prezența glucozei și deci a zahărului în organism poate face ca volumul de urină să fie mai mare. Faptul că zahărul este eliminat din organism prin urină prin intermediul rinichilor poate avea un impact și asupra acestor organe.

Inflamații ale pielii, punctele negre, coșurile sau acneea

Zahărul poate afecta aspectul pielii, poate agrava simptomele caracteristice unor afecțiuni ale pielii? Potrivit specialiștilor zahărul sau alimentele cu acest ingredient, sau cu un indice glicemic mare, pot avea o influență negativă asupra proceselor inflamatorii din organism. De asemenea, excesul de zahăr va produce o rezistență la insulină în timp, în organism, ce are consecințe asupra sănătății.

Dacă se reduce consumul de zahăr se pot ameliora sau se poate preveni exagerbarea unor afecțiuni dermatologice, ca de exemplu: inflamațiile pielii, punctele negre, acneea rozacee. Printr-o dietă sănătoasă (cu alimente ce nu au decât foarte puțin zahăr) se poate îmbunătăți aspectul pielii (care este afectată de acnee), acest lucru se va observa destul de bine după câteva luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.