Intoxicația cu ciuperci poate fi uneori atât de severă încât să aibă un risc mare de deces. Severitatea otrăvirii cu ciuperci depinde de tipurile de ciuperci care au fost consumate și de toxicitatea acestora.
În sezonul ploios, de toamnă, apar cele mai multe cazuri de intoxicații de acest fel deoarece oamenii au obiceiul de a cumpăra ciuperci de pădure de la piață sau chiar de a le culege chiar ei. Intoxicațiile cu ciuperci apar atunci când se culeg ciuperci din pădure și se confundă cele comestibile cu cele otrăvitoare.
Consumul de ciuperci crude este iar periculos, pentru a reduce riscul de indigestie sau intoxicație este important ca ciupercile să fie gătite înainte de a fi consumate. Dacă există semne de întrebare cu privire la calitatea ciupercilor sau la provenineța lor este indicat să se evite utilizarea ca hrană.
Cei care cred în ideea că ciupercile care cresc pe pajiști sunt întotdeauna bune se înșeală, pot avea surprize foarte mari dacă se expun acestui risc de a mânca astfel de ciuperci. Întotdeauna când se culege o ciupercă, trebuie bine examinată din toate punctele de vedere, trebuie identificată ca specie din punct de vedere botanic, nu trebuie tratată superficial și considerată ca fiind comestibilă.
Oamenii consideră că o ciupercă este otrăvitoare dacă este tăiată și își schimbă culoarea. Și această idee este destul de falsă și nu trebuie să stea la baza diferențierii ciupercilor comestibile de ciupercile care produc intoxicații alimentare.
Alte zvonuri asemănătoare sunt: ciupercile comestibile au gust bun și miros plăcut, iar în general la ciuperci otrava se elimină prin fierbere, aruncarea apei și apoi ținerea lor în oțet cu sare.
Principalele simptomele ale intoxicației cu ciuperci sunt: durerile de stomac, stările de greață și vărsături, diareea, febra, tulburările de ritm cardiac, spasmele, înroșirea pielii, tremurăturile, icterul, scaunele, delirul, anxietatea, amețeala și confuzia. Astfel de simptome se manifestă la scurt timp după ce s-au consumat ciupercile, la numai 20 de minute.
Dacă timp de 30 de minute nu apar astfel de simptome înseamnă că ciupercile nu au provocat intoxicație. În cazuri grave, toxinele din ciuperci pot afecta organele vitale și victima are un disconfort abdominal greu de suportat, iar în cele din urmă, fără tratament medical, se poate ajunge și la deces.
Victima care suferă de intoxicație cu ciuperci trebuie ajutată să stea confortabil și să se sune cât mai repede la ambulanță pentru asigurarea transportului ei la spital. Hidratarea corpului este importantă, este indicat să i se dea să bea apă cu zahăr. Eliminarea toxinelor din corp este cea mai importantă măsură de prim ajutor și se poate face prin provocarea senzației de vomă. Uneori o astfel de metodă poate irita și mai mult stomacul și de aceea victima simte o durere mai intensă în zona abdominală.
Medicul va aplica un tratament cu injecții intravenoase cu ser fiziologic care va ajunge în sânge și va realiza diluarea toxinelor. În urma acestui tratament se obține eliminarea toxinelor prin urină și ameliorarea simptomelor. Pentru a urina mult și des se administrează lapte și ceaiuri diuretice care ajută la eliminarea toxinelor din organism. În scopul reducerii simptomului de durere de stomac se pot face spălături gastrice cu ulei de ricin.