Află lucruri interesante despre fiecare soi de ceapă în parte – Beneficii pentru sănătate

0
433
Află lucruri interesante despre fiecare soi de ceapă în parte - Beneficii pentru sănătate

Ceapa este una din cele mai importante legume, are gust picant, iute și oferă un gust deosebit preparatelor culinare. Sunt mai multe soiuri de ceapă și anume: albă, galbenă, roșie, verde și arpagic. Principalele vitamine din ceapă sunt A, B, C și E, iar mineralele esențiale pentru sănătatea organismului din ceapă sunt magneziul, calciul, fosforul, fierul și zincul.

Proprietăți medicinale și efecte terapeutice oferite de această legumă:

  1. Ceapa trebuie consumată crudă deoarece poate ajuta în combaterea tuberculozei, bacteriilor infecțioase, cistitei și altor infecții ale tractului urinar prin faptul că are o excelentă calitate medicinală de a fi un medicament natural puternic antiseptic. Ceapa poate ajuta și în prevenirea infecțiilor cu Salmonela și E.coli.
  2. Ceapa scade nivelul de colesterol din sânge ceea ce este foarte important pentru sănătatea omului deoarece reduce riscul de îmbolnăvire, de a suferi de boli de inimă și de infarct miocardic.
  3. Ceapa crudă are proprietăți diuretice și astfel poate fi o legumă excelentă pentru a preveni retenția de lichide în organism.
  4. Ceapa ajută la purificarea și subțierea sângelui și la detoxifierea organismului.
  5. Ceapa scade tensiunea arterială și ajută în dizolvarea cheagurilor de sânge.
  6. Ceapa scade riscul de gută, artrită și pietre la rinichi, ameliorează durerile reumatice.
  7. Cu ajutorul acestei legume se poate elimina starea de epuizare, anemie și oboseală. Conține minerale și vitamine importante pentru sănătatea organismului uman.
  8. Sucul din ceapă este indicat pentru ameliorarea durerilor de gât deoarece are efect decongestionant pentru căile respiratorii. Acest preparat naturist ajută și în tratamentul sinuzitei, răcelii, faringitei și rinitei.

Ceapa albă

Are un aspect neted și gustul puțin iute și chiar dulceag. Are numeroase vitamine și substanțe nutritive, dar trebuie consumată imediat ce a fost tăiată deoarece potrivit specialiștilor acest soi de ceapă își pierde o parte din nutrienți dacă nu este comsumată la timp. Un alt aspect legat de acest soi de ceapă (care probabil este cunoscut de grădinari) este acela că nu rezistă mult timp, de aceea nu trebuie stocată prea multe luni pentru că putrezește, se deteriorează.

Ceapa albă conține vitamine B, C, E și PP, dar și minerale: magneziu, calciu, sodiu, cupru, bor, iod, fier, sulf, fosfor, potasiu și zinc. Are uleiuri esențiale, substanțe flavonoide, care sunt benefice sănătății organismului. Este eficientă în tratamentul unor boli (artrită, reumatism, dureri de articulații), poate îmbunătăți funcția tranctului intestinal, are proprietăți antibiotice, combate răceala, ajută în tratametul abceselor, înțepături de insecte (țânțari, albine, furnici), furunculelor și bătături.

Ceapa galbenă

Poate fi cumpărată din aproape orice magazin alimentar, este cea mai folosită în preparatele culinare. Are numeroase minerale și vitamine și proprietăți foarte bune pentru organism (de care aminteam mai sus).

Citește și:  Dieta cu oua si grapefruit te ajuta sa slabesti rapid si sa-ti mentii sanatatea organismului

Ceapa roșie

Este foarte gustoasă și excelentă pentru a fi folosită în bucătărie în diferite preparate culinare. Are gustul dulce, nu foarte iute și aroma oarecum diferită comparativ cu celelalte soiuri de ceapă. Culoarea roșie sau puțin violet arată că are antioxidanți și îndeosebi antociani care sunt eficienți organismului: combat infecțiile antibacteriene, inflamațiile, atacul nociv al radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea prematură a organismului, combat gripa și răceala, ajută în prevenirea bolilor de nervi, a cancerului și a diabetului zaharat (mai ales că are și crom care scade nivelul de zahăr din sânge).

Cercetătorii spun despre acest soi de ceapă că are o cantitate mai mare de polifenoli, substanțe flavonoide și de antioxidanți comparativ cu ceapa galbenă, care este atât de populară. Această ceapă nu trebuie decojită decât atât cât este neapărat necesar, deoarece pierde prin acest proces din conținutul de quercitină și antociani.

Ceapa roșie are efect analgezic, antiinflamator și antiseptic, purifică aerul din cameră, ajută în tratamentul tusei, calmează stările de nervi și atacurile de panică, durerile de cap, durerile reumatice și de articulații, ameliorează inflamațiile și simptomele de gută. Ceapa roșie scade nivelul de colesterol din sânge, astfel combate riscul de accident vascular cerebral și atac de inimă.

Ceapa verde

Ne oferă sănătate și longevitate. Conține vitamina C, D, E și K, și minerale esențiale pentru organism: magneziu, fosfor, zinc, seleniu, calciu, potasiu, fier, mangan, cupru și sodiu. Este puțin dulce și foarte utilă pentru menținerea sănătății.

Ajută în combaterea stărilor de amețeală, epuizare și oboseală, a carenței de vitamine și minerale, în prevenirea infecțiilor virale, dizolvarea cheagurilor de sânge și consolidarea vaselor sangvine. De asemenea ceapa verde scade glicemia, are efect diuretic, împiedică retenția de lichide în organism, ajută în tratamentul bolilor renale, respiratorii și a afecțiunilor dermatologice.

Potrivit cercetătorilor ceapa verde scade riscul de cancer cu 50 %, dacă se consumă câte puțin (50 g) în fiecare zi, pentru că are compuși de sulf și alicină la fel ca usturoiul (care are de asemenea proprietăți anticancerigene). Având în vedere și capacitatea de a crește aciditatea din stomac, ceapa verde nu este indicată bolnavilor de colită și gastrită deoarece le-ar putea agrava simptomele și cauza iritații pe mucoasa gastro-intestinală.

Arpagicul

Este un foarte bun antiseptic. Este un soi de ceapă care conține sulfoxide și sulfide, cu efect bun asupra sistemului circulator. Arpagicul are proprietăți antiseptice, diuretice, conține vitamina A și C, fier și calciu. Este recomandat pentru a fi utilizat în salate și preparate culinare realizate pe bază de carne. Are gust plăcut, stimulează digestia și crește apetitul alimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.