Prevenirea gripei se face in primul rand printr-o buna igiena personala, dar si prin vaccin, medicamente antivirale, plante medicinale si altele.
Vaccinul antigripal
Epidemiile de gripa pot fi prevenite prin vaccinul antigripal deoarece cu ajutorul lui se obtine imunitate si protectie impotriva bolii. Prin efectuarea vacinului antigripal se reduce semnificativ numarul de imbolnaviri pe grupe de varsta in fiecare an. Scopul vaccinarii este nu de a elimina complet infectiile gripale, ci in special complicatiile acestora, care pot fi boli pulmonare, boli cardiovasculare, dar si alte boli cronice.
Igiena personala
Este foarte important ca fiecare sa invete sa se protejeze pe el, dar si pe ceilalti din jurul sau. Toate virusurile gripale se transmit de la o persoana la alta prin stranut, tuse, sau picaturi de saliva. Prin stranut si tuse persoana bolnava raspandeste virusul in aer prin picaturile microscopice si apoi acestea se depun pe obiectele din jurul sau si desigur intra si in tractul respirator al altor persoane.
In primele 3-4 zile de boala persoana este deosebit de infectioasa pentru cei din jurul ei. Dar poate infecta de asemenea pe ceilalti si de-a lungul evolutiei bolii sau chiar in perioada de recuperare. Cei mai afectati sunt copiii, femeile gravide sau persoanele care sufera de alte boli si au organismul slabit.
Pentru prevenirea gripei trebuie luate niste masuri preventive pe care noi ar trebui sa le respectam si astfel sa reducem riscul de raspandire a gripei prin realizarea doar a unor reguli simple ce tin de igiena.
Ce trebuie sa faca o persoana sanatoasa pentru prevenirea gripei?
- In primul rand trebuie evitat contactul cu persoanele bolnave.
- Cand este obligatoriu sa te apropii de o persoana ce are gripa trebuie purtata o masca care sa protejeze gura si nasul.
- Intotdeauna apropierea de o persoana bolnava se face la o distanta de cel mult 1 m.
- Mainile trebuie spalate des cu apa si sapun care contine agenti antibacterieni, sau alcool medicinal in scopul de a nu raspandi infectia.
- Nu se atinge nasul, gura, ochii cu mainile murdare.
- Trebuie evitate locurile aglomerate – cinema, teatru, mijloace de transport in comun, intalniri, etc.
- Fiecare persoana trebuie sa duca un stil de viata sanatos, sa doarma suficient (8 ore), sa faca plimbari in aer curat, sa aiba o alimentatie echilibrata, bogata in minerale si vitamine. Doar in acest mod organismul va putea sa lupte impotriva infectiilor cronice.
Ce trebuie sa faca o persoana bolnava care are deja gripa?
- Orice om bolnav trebuie sa-si limiteze contactul cu alte persoane pentru a nu le imbolnavi si pe ele si sa apeleze in primul rand la ajutorul unui medic cat mai curand posibil pentru a primi un tratament adecvat.
- Timp de 7 zile de la debutul bolii trebuie sa se stea acasa, in pat si sa se respecte toate recomandarile medicului privind tratamentul, cat si masurile de igiena personala zilnica. Astfel nu vor fi puse in pericol alte persoane sanatoase si nu se va raspandi gripa. Foarte indicat este sa fie izolata si de ceilalti membri ai familiei pentru a nu-i imbolnavi si pe ei.
- Persoana bolnava trebuie sa foloseasca intotdeauna batista cand stranuta.
- Organismul trebuie hidratat cu lichide care fortifica. Sunt recomandate fructele, mai ales afinele care au proprietati antipiretice.
- Medicamentele se iau exact la recomandare medicului si strict dupa programul stabilit de acesta.
Ce trebuie facut cand un membru din familie are gripa?
Deseori se intampla ca un membru din familie sa fie bolnav si se intampla ca, unul cate unul, ceilalti sa faca si ei gripa pe rand. Iata cateva masuri de prevenirea gripei la ceillati membri ai familiei:
- Bolnavul trebuie izolat intr-o camera separata.
- Pentru a nu se raspandi infectia in primul rand va fi dezinfectat aerul din camera prin care se poate transmite usor virusul gripal. Si articolele de mobilier, de uz casnic pot contine picaturi de aerosoli care contin virusul. Cel mai indicat mod de a reduce concentratia de aerosoli infectiosi este aerisirea bine a camerei. Cand este frig afara se aeriseste camera de 3 ori pe zi cate 15 minute.
- Temperatura in camera bolnavului trebuie sa fie de 20ºC, nu mai putin, de aceea cand se aeriseste camera acesta nu trebuie sa fie in camera pentru a nu fi afectat de frig.
- Este bine ca persoana bolnava sa fie ingrijita doar de un membru al familiei. Niciodata acel membru sa nu fie tocmai o femeie gravida sau bolnava.
- Apropierea de bolnav se face la 1 m.
- Toti membrii familiei trebuie sa foloseasca masuri de igiena, sa poarte masti pentru gura si nas si sa-si spele des mainile. Masca de unica folosinta care este umeda trebuie schimbata imediat cu una uscata. Dupa ce s-a indepartat masca si s-a aruncat trebuie intotdeauna spalate mainile cu apa si sapun. Utilizarea mastilor reduce riscul de transmitere si prevenire a virusilor respiratorii de la o persoana la alta in timpul unei epidemii cu 60-80%.
Remedii populare pentru prevenirea gripei:
- Medicii recomanda o serie de medicamente pentru prevenirea gripei. Exista si cateva plante medicinale, legume, fructe care ajuta impotriva gripei.
- Usturoiul si ceapa contin substante volatile si antimicrobiene de origine vegetala.
- Pinul si menta au actiune antivirala si pot fi utilizate pentru inhalare.
- Catina, afinele, lamaia, trandafirul contin foarte multe vitamine, in special acid asorbic adica vitamina C. Sunt recomandate ceaiurile din aceste plante, sucurile sau tincturile.
- Medicii din Grecia Antica foloseau portocala si lamaia si, de asemenea, mierea de albine pentru prevenirea gripei.