Iarba de lamaie (Cymbopogon citratus), uleiului esential din iarba de lamaie

0
799
Iarba de lamaie (Cymbopogon citratus), uleiului esential din iarba de lamaie

Iarba de lamaie cunoscuta si sub numele de iarba de limon este o planta originara din sud-estul Asiei. Face parte din familia Poaceae sau Poacee si are denumirea stiintifica de Cymbopogon citratus. Planta este cultivata si in alte zone tropicale – in Brazilia, Africa Centrala, Sri Lanka, Haiti, China, India, Madagascar, Guatemala. Iarba de lamaie are inaltimea de 1,5 m si impresioneaza prin aroma sa puternica de lamaie. Are radacina puternica, tulpina dreapta, frunzele sub forma de panglica, in nuante verzi usor albastrui si miros placut, florile triple.

Uleiul esential din iarba de lamaie este derivat din aceasta planta si este apreciat pentru proprietatile sale deosebite si actiunea benefica asupra tuturor sistemelor organismului si oraganelor interne. Acest ulei are proprietati dezinfectante, antimicrobiene, carminative, insecticide, sedative, astringente, antidepresive, antibacteriene si antiinflamatorii, de aceea are efect bun in normalizarea digestiei, intarirea vaselor sanguine, reglarea metabolismului, scaderea in greutate, fortificarea muschilor, cresterea fluxului sanguin si limfatic.

In medicina traditionala uleiul esential de lamaie este un bun remediu in tratamentul astmului, durerilor de cap, infectiilor respiratorii, bronsitei. Imbunatateste memoria, capacitatea de concentrare, mareste eficienta si imbunatateste vigilenta mentala, calmeaza durerile musculare, vindeca gastroenterita, dispepsia si colita.

De asemenea, uleiul are si aplicatii in dermatologie si cosmetica, ajuta la tratarea infectiilor cu ciuperci si bacterii ale pielii, la vindecarea acneei, scabiei, combaterea paduchilor de cap, la eliminarea punctelor negre, curatarea si catifelarea tenului gras si impur, eliminarea toxinelor din piele, imbunatatirea elasticitatii si regenerarea tesuturilor, combaterea transpiratiei picioarelor si vindecarea unghiilor afectate de ciuperci.

Este un antiseptic puternic de aceea este recomandat in prevenirea bolilor infectioase si afectiunilor respiratorii (astm, bronsita, gripa, etc). Are efect inviorator,  in echilibrarea sistemului nervos, da energie si imbunatateste procesele metabolice ale organismului, elimina starea de letargie si apatie, ofera incredere in sine.

Citește și:  Medicina traditionala - beneficii si principii de actiune

Cymbopogon citratus

Este folosit in aromaterapie, parfumerie, pentru obtinerea unor odorizante de combatere a insectelor, mai ales a tantarilor, dar si a sapunurilor si detergentilor. In tarile asiatice planta se foloseste la condimentarea preparatelor din carne, miel, vita, pasare, porc. Ceaiul este apreciat pentru proprietatile sale antispastice si de vindecare a afectiunilor intestinale.

Cercetatorii au descoperit ca planta contine molecula citral ce poate ajuta la combaterea cancerului.

Concentratia de citral ce se gaseste intr-o cana de ceai poate induce distrugerea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase. Ceaiul se prepara astfel: se pune 1 g planta la o cana de apa fierbinte.

Vara, in Thailanda se prepara o bautura naturala racoritoare foarte aromata din iarba de lamaie. Se folosesc 6 tulpini de iarba de lamaie, 6 linguri de zahar si 8 pahare cu apa. Se curata tulpinile, se spala, se taie bucatele si se fierb in apa timp de o ora si jumatate pana ce lichidul are o culoare usor verzui, se adauga zaharul, se amesteca pana ce se topeste, se filtreaza si se bea rece eventual cu 2-3 cuburi de gheata.

Uleiul de iarba de lamaie nu este toxic insa nu este recomandat copiilor cu varsta mai mica de 3 ani, persoanelor care sufera de epilepsie, care alapteaza sau sunt insarcinate. Datorita aromei foarte puternice si compozitiei sale, excesul de ulei poate da reactii secundare la nivelul pielii, irita celulele tegumentare, poate afecta corzile vocale, da raguseala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.