Vinetele au valoare nutritivă ridicată și puține calorii. Aceste legume sunt foarte bune pentru pierderea în greutate deoarece 100 g conțin doar 22 calorii. Nutriționiștii recomandă vinetele pentru slăbire deoarece au un conținut semnificativ de pectine care formează în stomac un pansament ce absoarbe grasimile și zaharul, iar apoi le elimină din organism alături de alte toxine.
De asemenea vinetele sunt bogate în fibre care susțin digestia, combat constipația, previn bolile și afecțiunile intestinale. Vinetele ajută la scaderea nivelului de colesterol, împiedică acumularea de grăsimi în organism. Foarte importante sunt vinetele în alimentația celor care suferă de diabet, deoarece ele îmbunătățesc rezistența la insulină.
Vinetele sunt mâncarea perfectă pentru vară
Este suficient sa faci o cură de salată de vinete și să îți reduci colesterolul și aplatizezi burta. Vinetele au efect diuretic, de stimulare a activității rinichilor. Sunt bogate în apă, vitamine (A, B, C, PP), tanin, calciu, fosfor, potasiu. Au foarte puține grăsimi și zaharuri. Substanțele active din vinete ajută în stimularea activității ficatului, pancreasului, intestinului, scad colesterolul din sânge, au efect benefic asupra bilei.
Dieta cu vinete te ajută să slăbești 3-4 kg în 3 săptămâni
La micul dejun se mănâncă salată de vinete cu roșii.
La prânz se servește supă vegetariană din vinete și alte legume.
La cină se consumă vinete fierte sau coapte la grătar, asezonate cu puțin usturoi și piper.
Salată de vinete
Pentru salată sunt necesare următoarele ingrediente:
- 2-3 vinete mari
- o ceapă mică
- 5 linguri de ulei de floarea-soarelui
- zeamă de lămâie sau puțin oțet
- sare după gust.
Mod de preparare: Se pun vinetele la copt până ce miezul devine moale, apoi se curăță de coajă și se pun pe un fund de lemn la scurs de lichidul amărui. După ce au stat câteva minute la scurs, se toacă mărunt și se pun într-un castron. Se curăță ceapa de coajă, se spală cu apă, se toacă marunt și se adaugă peste vinete. Se pune puțin ulei, zeamă de lămâie (sau oțet), sare după gust și se amestecă foarte bine. Această rețetă nu conține maioneză pentru că este pentru scăderea în greutate.
Supă de vinete
Pentru realizarea acestei supe se folosesc următoarele ingrediente:
- 1 litru de apă
- 1-2 vinete
- 3 cartofi mici
- 2 cepe
- 1-2 ardei grași
- 2 roșii
- 3-4 linguri de ulei vegetal
- condimente (sare, piper după gust)
- pătrunjel și mărar proaspăt.
Mod de preparare: Se curăță vinetele de coajă, se taie în cuburi potrivit de mari, se presară sare pe ele și se lasă să stea câteva minute pentru a se scurge de zeama amăruie. Se pune apa la fiert într-o oală încăpătoare pe aragaz, la foc mic. Se curăță cartofii de coajă, se spală sub jet de apă, apoi se taie în cuburi mici și se pun în apa fierbinte la fiert. Ardeii se spală cu apă, se elimină cotorul și semințele, apoi se taie in bucăți mici. Ceapa se curăță de coajă, se spală și se taie mărunt.
Roșiile se spală cu apă, se decojesc de pieliță, apoi se taie în cuburi potrivite. Cei care doresc pot undi ceapa și ardeii în putin unt sau ulei vegetal, pentru ca supa să fie și mai gustoasă. Se adaugă toate legumele (ceapa, roșiile, ardeii) în apa din oala de pe aragaz. Vinetele se rumenesc foarte putin în ulei în tigaie, apoi se pun la fiert și ele în supa din legume. Se fierb timp de 5 minute, apoi se adaugă sare și piper după gust, iar la final verdeața (frunze de pătrunjel și mărar). Supa astfel preparată are un gust foarte plăcut, se servește caldă.