Alcoolismul – Simptome, cauze si tratament

0
433
Alcoolismul - Simptome, cauze si tratament

Alcoolismul este o boala care se caracterizeaza prin necontenita dorinta de a bea alcool, toleranta si dependenta fata de alcool, precum si pierdera controlului fata de consumul de alcool. Aceasta dependenta a bolnavului uneori poate sa fie observata de persoanele din jur, alteori nu. Unii alcoolici se imbata mult, altii insa se controleza destul de bine si dau impresia ca se descurca normal cu problemele zilnice.

Daca alcoolul este consumat in cantitati mici, el poate avea efect relaxant asupra organismului, daca insa este consumat in exces, el devine nociv pentru organism si este considerat un drog.

Simptomele alcoolismului:

  • Apare roseata pielii, sau chiar spargeri de vase capilare la nivelul fetei.
  • Persoana respectiva are obiceiul sa bea singura seara, dar si dimineata.
  • Uneori apar tremuraturi ale mainilor si diaree.
  • Prin consumul permanent de alcool, persoana respectiva are senzatia ca este mai vesela, ca se relaxeaza, ca doarme bine si ca se se simte ,,normal”.
  • Prin intrerupererea consumului de alcool, apar insomnii, dureri de cap, stari de nervi, uneori greturi sau alte simptome neplacute.
  • In cazuri grave apar amnezii temporare, sau chiar pierderea temporara a memoriei.
  • Persoana este irascibila, deseori se cearta sau este violenta cu prietenii sau membrii familiei.

Cand se observa una dintre aceste simptome, este recomandat ca persoana in cauza sa apeleze la un medic, deoarece doar acesta poate prescrie un tratament pentru a trata aceasta boala.

De cele mai multe ori, cel care sufera de alcoolism este incapabil sa renunte singur la bautura si este predispus si la o serie de suferinte, ca de exemplu: cardiopatie ischemica, ciroza alcoolica sau hepatita. Daca a incercat sa renunte singur la bautura si a constatat ca are insomnii, dureri mari de cap, greturi si insomnie, asistenta medicala acordata de un medic specialist intr-un centru terapeutic este necesara.

Cauzele acestei boli pot fi: genetice, psihologice, fizice, sau de mediu. Acestea variaza de la o persoana la alta. Cei mai importanti sunt factorii genetici, deoarece s-a constatat ca riscul ca un individ sa devina alcoolic este mai mare daca in familia acestuia au existat rude alcoolice. Desigur ca exista si cazuri in care multi copii de alcoolici reusesc sa depaseasca acest model ereditar si sa evite bauturile alcoolice.

Efectele alcoolismului:

  • Primele efecte ale consumului de alcool sunt modificari ale dispozitiei, pierderea coordonarii, echilibrului, vazului si vorbirii.
  • Cand se consuma cantitati mari de alcool este afectata functionarea normala a creierului, o supradoza duce la pierderea cunostintei si poate fi fatala.
  • Alcoolismul conduce la anumite probleme de sanatate: leziuni cerebrale, boli cardiace, boli de rinichi, pancreatita, gastrita, dilatarea vaselor de sange in piele, cancer al tubului digestiv.
  • Barbatii devin impotenti.
  • La femeile gravide apar leziuni ale fetusului.
  • La majoritatea persoanelor care consuma multe bauturi alcoolice apar disfunctii hepatice, care apoi sunt urmate de ciroza.
  • Alcoolicii gasesc diverse motive pentru problemele lor, ei dau vina pe orice numai pe alcool nu, astfel creeaza singuri o bariera in calea vindecarii.
Citește și:  Adenomul de prostata

alcolismul este o temnita

Tratamentul alcoolismului: 

In cazul acestei boli, tratamentul se aplica in momentul cand persoana in cauza accepta ca are o problema si este de acord ca renunte la bautura, deoarece scopul tratamentului este abstinenta. Tratamentul cuprinde doua stadii: intreruperea (sau dezintoxicarea) si recuperarea.

Medicii recomanda anumite medicamente care au scopul de a reduce dorinta de alcool, de a trata anxietatea, de a preveni convulsiile, delirul si insomniile. Medicamentele trebuie administrate cu atentie, pentru ca sa nu dea dependenta si in cadrul unor programe prin care pacientul invata sa depaseasca problema. Anxietatea si depresia se trateaza cu ajutorul medicamentelor antidepresive, care se dau dupa dezintoxicare.

Recuperarea se face prin programe educationale, implicarea familiei, terapie in grup sau prin participarea la grupuri de auto-ajutor. Aceasta recuperare se poate face si prin anumite terapii alternative, care vor avea efect din moment ce persoana alcoolica a acceptat problema si a incetat sa consume alcool.

  • Ameliorarea starilor de anxietate si relaxarea corpului se fac prin masaje, care tin de programul de terapie fizica.
  • Prin acupunctura se pot ameliora anumite simptome care apar ca efect al intreruperii consumului de bauturi alcoolice.
  • Medicii fitoterapeuti recomanda: anumite ceaiuri mixte din plante medicinale (musetel, menta, gura-lupului, hamei, valeriana si coada soricelului), silimarina care contine armurariu (ajuta in cazul leziunilor hepatice cauzate de abuzul de alcool), sau infuzii de plante (levantica, gura-lupului sau talpa-gastei).
  • Se stie ca unii alcoolici folosesc alcoolul pentru a inlatura stresul. De aceea o alta metoda de tratament este meditatia si masajul care sunt utile in relaxare si combaterea stresului.
  • Toxinele si drogurile din organism sunt inlaturate prin bai calde, in apa se recomanda dizolvarea unui pahar de bicarbonat de sodiu sau de sare de mare. Aceste bai se fac timp de 20 minute in fiecare zi.
  • In general alcoolicii au deficiente de vitamine, minerale si alte elemente nutritive. Refacerea elementelor nutritive ajuta intotdeauna la vindecare si la renuntarea la alcool. Alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine vegetale, in glucide din legume boabe, legume verzi si cereale integrale. Este recomandata reducerea zaharului din alimentatie, prin eliminarea consumului de sucuri de fructe.
  • Sunt indicate exercitiile fizice care dau buna dispozitie, astfel chiar dupa cina o plimbare scurta poate fi linistitoare.
  • Dependenta de alcool poate fi inlocuita cu alte dependente pozitive, cum ar fi de exemplu un hobby sau o alta activitate interesanta.
  • Persoana care sufera de aceasta boala trebuie sa evite locurile si oamenii care o indeamna la bautura si chiar sa-si faca prieteni care nu consuma alcool.

Alcoolismul poate fi prevenit la persoanele care deja au suferit de aceasta boala prin terapie, motivatie pozitiva si sprijin social. De asemenea, persoana care s-a tratat de alcoolism trebuie sa isi modifice vechile obiceiuri si sa evite peroanele care obisnuiesc sa bea, pentru a nu exista riscul sa se intorca la consumul de alcool. Astfel ea va obtine o abstinenta pe termen lung, cu mari beneficii pentru sanatatea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.