Oamenii suferă frecvent de nevroze, suferințe care se încadrează între bolile psihice și bolile de nervi. Deși astfel de persoane nu pot fi numiți ,,bolnavi psihopați”, în orice caz, factorii ce le produc simptomele se află în domeniul psihicului.
Una din aceste boli psihice sau phihoze este sindromul maniaco-depresiv sau depresia clasică. Este vorba despre o boală care se caracterizează prin alternanța de stări sufletești diferite. Cu siguranță ați observat persoane care au o astfel de depresie clasică și care acum sunt senine și vesele, iar la scurt timp devin agitate, mânioase, deprimate.
Faptul că astfel de stări sunt frecvente și se manifestă la intervale regulate, explică de ce boala maniaco-depresivă a fost denumită și psihoză ciclică. Persoanele afectate de depresia clasică pot avea frecvent stări de melancolie profundă, de efervescență activă sau manie vorbăreață.
Melancolia constă în depresie și tristețe adâncă, scăderea respectului de sine, sentimentul lipsei oricărei speranțe, uneori se poate ajunge și la dorința de a termina cu viața. Din păcate astfel de stări afectează starea de sănătate, viața psihică, funcțiile vitale ale bolnavului. Acest pacient își pierde pofta de mâncare, scade în greutate, are insomnie, este obosit, slăbit, palid, apatic, inhibat și ajunge la stări de depresie accentuate.
Un simptom al bolii este și tendința de a avea un comportament maniacal, agitat, irascibil, irațional, cu o activitate mintală intens accelerată. Bolnavul este infumurat, arogant, se laudă excesiv, devine activ, nervos, manifestă o stare de confuzie mintală, de manie a grandorii, sentimente de invicibilitate și nerealiste care sunt caracteristice afecțiunilor psihice.
Boala maniaco-depresivă sau depresia clasică – Metode de tratament
Pentru tratament sunt indicate suplimentele de vitamine din complexul B deoarece acestea ajută la funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Medicii recomandă mai ales formele de vitamine B injectabile în astfel de cazuri. Tot pentru buna funcționare a creierului este eficient complexul de aminoacizi deoarece aceștia furnizează proteine necesare pentru activitatea sistemului nervos și vindecarea depresiei.
Zincul protejează celulele creierului, iar litiul este un micromineral care induce o stabilitate de dispoziție în cazuri maniaco-depresive. Tratamentul cu litiu se face doar dacă este recomandat de medic.
Calciul are efect calmant, magneziul și alte multivitamine și minerale ajută în tratamentul depresiei. Pentru activitatea cerebrală și sistemul nervos sunt eficiente substanțele bioflavonoide și vitamina C. Peștele trebuie să facă parte din alimentația unui asemenea bolnav deoarece are acizi grași Omega-3 (care combat stările depresive și echilibrează schimbările de dispoziție).
De semenea, alimentația trebuie să conțină: verdețuri, legume, fructe, cereale integrale, fasole, alune, nuci, carne de curcan. Produsele din grâu nu sunt indicate deoarece pot produce alergii și agrava simptomele. Trebuie redus consumul de cofeină, tutun, lactate, alcool, băuturi carbogazoase, produse care conțin zahăr.
Odihna este foarte importantă pentru astfel de bolnavi, ei trebuie să doarmă măcar 8 ore pe noapte și să nu facă activități fizice obositoare în timpul zilei. Oboseala și stările de epuizare duc la agravarea simptomelor depresiei clasice. Medicii recomandată injecțiile cu vitamina B12 deoarece ajută la ameliorarea simptomelor și la vindecare.
Medicamentele antidepresive fac parte din tratamentul bolii manico-depresive și se recomandă mai ales pacienților care nu tolerează litiul. Efectele secundare la litiu sunt de: urticare, greață, amețeli, edem, diaree, sete, acnee, tremurături ale mâinilor, crampe stomacale, creștere în greutate. Depresia poate fi cauzată de numeroase boli: Parkinson, diabet zaharat, encefalită, Alzheimer, scleroză multiplă, boli ale glandei tiroide.