Vreți să știți mai multe despre alergii, citește totul aici

2
454
Vreți să știți mai multe despre alergii, citește totul aici

Alergia denumeste un raspuns patologic al organismului ca urmare a sensibilizarii lui la o substanta. Sensibilizarea se face dupa trecerea unei anumite perioade de timp, numita perioada de latenta, timp in care reactivitatea organismului in contact cu substanta sensibilizatoare se modifica.

Dupa ce s-a produs sensibilizarea, la un nou contact al organismului cu substanta sensibilizanta se produce raspunsul patologic. Fenomenul alergic este foarte raspandit, cauzand numeroase boli. Sensibilizarea organismului la anumite substante tine insa de particularitatile individului, de zestrea sa ereditara, de sistemul sau neuroendocrin. Se poate spune ca alergia este manifestarea patologica a organismului in contact cu substante fata de care majoritatea organismelor se comporta normal.

O data sensibilizat, de cele mai multe ori organismul se manifesta patologic la contactul cu substanta sensibilizatoare, alergenul. Dupa sensibilizarea organismului cu un anumit alergen, alergenul specific, manifestarile alergice pot aparea la contactul si cu alti alergeni, alergeni nespecifici, ca urmare a crearii terenului alergic. Spre exemplu, astmul bronsic, unde sensibilizarea initiala poate avea loc prin polen, pentru ca ulterior declansarea crizelor sa aiba loc la contactul cu praf casnic, mucegaiuri, alimente, infectii, incordari psihice.

Alergenele se impart in exogene si endogene, cele mai cunoscute fiind alergenele exogene. Frigul poate juca un rol alergizant; substantele biologice (virusuri, microbi, toxine microbiene, paraziti, toxine parazitare, substante de origine animala ca peri, fulgi, sau de origine vegetala ca polenul); alimentele ca pestele, carnea, laptele, cartofii, fragii, capsunii; medicamentele ca penicilina, piran, aspirina, brom, iod, sulfamide, pot deveni alergene, uneori deosebit de periculoase prin brutalitatea fenomenelor biofunctionale pe care le declanseaza in organism.

Substantele alergice sunt de obicei proteice (de origine animala, vegetala), dar si substantele neproteice (minerale, substante chimice) pot cauza alergia. Substantele neproteice se cupleaza cu substantele proteice din organism si in felul acesta devin alergene, deci substante sensibilizatoare. Alergenele pot da nastere unor anticorpi care pot circula sau pot fi blocati.

De fapt, fenomenele alergice sunt urmare a conflictului antigen-anticorp. Cand anticorpii sunt circulanti, simptomele se manifesta rapid iar cand sunt blocati, fenomenele apar mai tarziu. Simptomele se manifesta ca urmare a conflictului antigen-anticorp, care duce la eliberarea de histamina in cantitati mari, raspunzatoare pentru cea mai mare parte a cazurilor, de tabloul clinic.

Efectele histaminei sunt: contracturi ale musculaturii netede, care explica constrictia bronhiilor, colicile abdominale, biliare, renale; cresterea secretiilor glandelor exocrine (gastrice, pancreatice, intestinale, cresterea secretiei de mucus); vasodilatatia capilara care explica roseata, edemul, exudatele locale, hemoragia, dar mai ales simptomele de colaps.

Citește și:  Top 10 sfaturi babesti pentru o sanatate mai buna

ochi umflati de la alergii

Simptomele clinice in manifestarile alergice sunt extrem de variate: generale, din partea unor sisteme, aparate, organe. Azi exista medicamente antihistaminice ca nilfan, feniramin, romergan, clorfenoxamina. Reticulina, calciul, hiposulfitul de sodiu, hormonii corticoizi, adrenalina, au efecte antialergice.

Alaturi de aceste medicamente se incearca modificarea reactivitatii prin desensibilizarea nespecifica. In unele cazuri se depisteaza alergene si se incearca prepararea unor vaccinuri si autovaccinuri pentru desensibilizarea specifica. Reactivitatea mai poate fi modificata prin: corectarea unor deficiente endocrine; tratarea unor afectiuni nervoase; asanarea unor focare de infectie; tratarea unor infectii acute, subacute, cronice; tratarea parazitozelor.

Alergia in bolile aparatului respirator: rinita de frig se manifesta prin rinoree si stranut; rinita de polen se manifesta prin rinoree, stranut, dispnee in contact cu polenul; bronsita alergica se manifesta prin simptome de bronsita cu caracter de astm in contact cu alergenul; astmul bronsic se manifesta prin crize de dispnee expiratorie in contact cu alergenul.

Alergia in boli cardiorenale: reumatismul acut, o boala infectioasa care afecteaza articulatiile mari, dar mai ales inima (agentul infectios este streptococul beta-hemolitic prin toxinele lui); miocarditele alergice, altele decat cele reumatismale se manifesta prin simptome ale sindromului miocardic; arterite alergice; flebite alergice. Diagnosticul este usor in cele reumatismale dar intampina dificultati cand alergenul este variat si necesita depistarea.

Alergia in bolile digestive este foarte frecventa si prin manifestarile ei pune probleme de diagnostic mai ales cand se manifesta cu simptome alarmante: colici, apendicite reumatismale, manifestari peritoneale. Alergenele sunt extrem de variate: alimente, microbi, virusuri, paraziti, medicamente. Simptomatologia este de obicei acuta: dureri abdominale, gastrice si biliare; greturi, varsaturi, diaree, hemoragii.

La aceste simptome digestive se pot adauga simptome nervoase: cefalee, ameteli, tulburari vizuale, auditive, de echilibru; simptome respiratorii, cardiovasculare, cutanate. Diagnosticul este usor de pus atunci cand bolnavul face legatura dintre aliment si manifestarile de boala sau din anamneza (interogarea bolnavului). Uneori, cand bolnavul nu poate face legatura intre alergen (aliment) si boala, se procedeaza prin excludere pentru a depista alimentul: se da numai un ceai, apoi se adauga treptat cate un aliment si se urmaresc efectele.

In tratarea alergiei digestive, pentru combaterea fenomenelor acute se administreaza antihistaminice, antispastice, astringente, absorbante, reechilibrari hidroelectrolitice, analeptice, dupa caz. In stari de soc se administreaza intravenos hidrocortizon. Dupa tratamentul fenomenelor acute, dupa depistarea cauzelor, se va proceda la tratamentul etiologic, adica interzicerea folosirii alimentelor, medicamentelor, substantelor care declanseaza boala, tratarea parazitozelor, a infectiilor microbiene si virotice.

2 COMENTARII

  1. As vrea sa stiu daca exista vreun aparat de depistare a alergiei,adica la ce ar putea fii alergic,astept un raspuns.

  2. Nu exista un aparat anume, exista mai multe metode de a descoperi daca o persoana este alergica la ceva anume, dar totul porneste de la medicul de familie care va emite o trimitere spre cabinetul potrivit. Se pot face teste de alergii prin preluarea de sange, prin testarea respiratiei dupa ce s-a baut lapte cu apa, prin inteparea pielii dupa ce a fost unsa cu o compozitie alimentara etc. Atentie nu sunt un expert in medicina, dar din cate stiu nu exista un aparat de depistare al alergiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.