Vitamina D este un remediu împotriva depresiei – Iată ce trebuie să faci

0
305
Vitamina D este un remediu împotriva depresiei – Iată ce trebuie să faci

În ultimii anii s-a discutat despre legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D și dezvoltarea depresiei. Cercetările științifice au demonstrat de multe ori rolul acestei vitamine pentru menținerea sănătății. Pe baza acestora s-a ajuns la concluzia că vitamina D este un remediu împotriva depresiei.

De asemenea, carența de vitamina D atrage după sine anumite afecțiuni care nu trebuie neglijate: reumatism, tetanie, rahitism, hipotonie musculară, acnee, carii, probleme de creștere. Cu siguranță este suficient pentru a vă convinge de importanța acestei vitamine în organism dacă vă spunem că un deficit poate duce la dezvoltarea unor boli autoimune din care fac parte și: depresia, artrita reumatoidă, diabetul. Expunerea insuficientă la lumina soarelui duce la dezvoltarea anxietății, depresiei și altor probleme cognitive.

Vitamina D se găsește sub forma a 10 compuși steroidici a căror formare are loc prin iradierea cu radiații ultraviolete a unor precursori vitaminici. Vitamina D2 și D3 sunt cei mai importanți compuși steroidici de acest gen și doar ele au importanță la om, în sensul că sunt activi și trebuie introduși în organism prin alimentație.

Vitamina D menține echilibrul fosfo-calcic la om

La femeile însărcinate se intensifică metabolismul fosfo-calcic și deci necesitățile de vitamine sunt mai ridicate. Această vitamină este liposolubilă, deci absorbția ei în intestin se realizează mai bine dacă dieta este bogată în lipide dar depinde și de prezența bilei în intestin. Datorită vitaminei D crește resorbția calciului și fosforului în intestin. În plus, se mărește resorbția fosfaților în tubii uriniferi.

Citește și:  De ce este bine să consumi pește de 2 ori pe săptămână?

vitamina D

Dacă organismul nu este expus la lumina solară, la radiații ultraviolete, sau dacă are necesități crescute de exogen (în perioada de lactație, graviditate și creștere) se poate ajunge la o deficiență de exogen și astfel apare carența de vitamina D. Aportul de exogen se poate datora și unor tulburări de absorbție intestinală. Lipsa vitaminei D în organism poate duce la rahitism, tulburări de calcificarea oaselor, reducerea absorbției intestinale a calciului, tetanie, paloare, fracturi, leșin, furnicături, crampe musculare, carii, acnee, reumatism, întârzierea creșterii, anxietate și depresie.

Vitamina D se găsește în cantitate mare în ficatul de cambula, morun sau ton albastru. Din acești pești osoși se extrage untura de pește care are vitamina D2 și D3. De asemenea, surse alimentare de vitamina D sunt: smântâna, untul, gălbenușul de ou, laptele, heringul, uleiul de măsline, peștele gras.

În prezent, depresia este o boală care apare în mod frecvent la oameni, numărul de cazuri a crescut considerabil din motive diferite, iar unul este și expunerea insuficientă la lumina soarelui. Medicii spun că hipovitaminoza D apare mai frecvent la pacienții cu depresie și deci legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D și dezvoltarea depresiei există.

Video – Vitamina D:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.